Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Egységes piacba tömörül a közép-kelet-európai animációs iparág

2017. december 13. - dotandline

Az Európai Bizottság 2017-ben egy olyan Animációs Tervet fejlesztett ki, amelynek célja az EU egész területén az animációs iparág felfrissítése. A közép-kelet-európai régió e tekintetben rengeteg kiaknázatlan lehetőséggel rendelkezik. A Közép-Kelet-Európai Animációs Műhely (CEE Animation Workshop) nevű új kezdeményezés célja, hogy kiaknázza ezt a lehetőséget oly módon, hogy összehozza 18 ország független animációs producereit, így megmutatva a közép-kelet-európai régióbeli kollégáiknak a legfrissebb nemzetközi animációs iparági trendeket. Az eseményre 2017. december 2. és 6. között Ljubljanában került sor.

Az ötlet, hogy a közép-kelet-európai régió független animációs producereit összeköttetésbe hozzák egymással, még 2016 őszén született. Az esemény társszervezője, a Visegrádi Animációs Fórum egy olyan nemzetközi szerveződés, amely az elmúlt évek során a producerek kapcsolatfelvételét segítette elő, mottója szerint nagy szükség van a közös eseményekre és az intenzív együttműködésre. Ennek a kezdeményezésnek az elsődleges célja, hogy elősegítse az iparág növekedését, valamint lefektesse az olyan sikeres koprodukciók létrejöttének alapjait, amelyek nemzetközi szinten is versenyképessé tudnak válni. A közép-kelet-európai országok közös történelmi és kulturális öröksége, a gazdasági felépítés hasonlóságai, valamint a kifejezésmódok és nyelvbéli hasonlóságok mind-mind ideális előfeltételei egy erős régiós egység és piac kialakításának. A közép-kelet-európai animáció meghatározó márkajelzéssé és a kezdeményezésben résztvevő országok kitűnő exportcikkévé válhat.

Az ötlet, mely egy olyan egyszeri esemény szervezését tűzte ki célul amely során vendégül látják a közép-kelet-európai országait képviselő producereket, és biztos alapokra helyezzék a jövőbeli együttműködést, azonnali elfogadtatásra talált a Kreatív Európa Irodák (Creative Europe Desk; CED) képviselői részéről. A Kreatív Európa – MEDIA Program célja, hogy erősítse az európai audiovizuális piacot és megkísérelje fejleszteni a piac egészének versenyképességét. A csehországi CED vezető, Pavlína Kalandrová rámutat arra, hogy elengedhetetlenül fontos az európai országok közti együttműködés, hozzátéve: "A Közép-Kelet-Európai Animációs Műhely célja elősegíteni a piacon belüli kapcsolódási pontok létrejöttét, és ösztönözni a régiónkon belüli együttműködést, miközben segítséget nyújt abban is, hogy Nyugat-Európának is megfelelő partnerei legyünk – akár az animációs produkcióban való részvétellel, akár koprodukciókon vagy kész termékek forgalmazásán keresztül."

cee_animation_workshop_2.jpg

Juraj Krasnohorsky (Artichoke), Robert Jaszczurowski (GS Animation), Martina Pestaj (RTV Slovenija), Varsányi Ferenc (NMHH Médiatanács) és Matija Sturm (Szlovén Animációs Filmszövetség) a Közép-Kelet-Európai Animációs Műhelyen (Forrás: Visegrádi Animációs Fórum)

Az összesen tizenkilenc nemzeti Kreatív Európa – MEDIA Iroda (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Grúzia, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Moldova, Montenegro, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna) részvétele ebben a vállalkozásban hatalmas előny. "Meggyőződésünk, hogy a régiónkba tartozó producerek együttműködésében rejlő lehetőség jobb kihasználásával a hozzánk tartozó pályázók lényegesen sikeresebbek lesznek a Kreatív Európa – MEDIA Program kiírásain. Ez az egyik oka annak, hogy ilyen nagy számban vesznek részt a Kreatív Európa – MEDIA irodái ebben a projektben" – mondta Sabina Briški Karlić, a szlovén CED vezetője, hozzátéve: "Küldetésünk nem merül ki abban, hogy segítünk megvalósítani az együttműködéseket. Mindenekfelett ugyanis azon dolgozunk, hogy közös munkával akkor tudjuk feltérképezni a Közép-Kelet-Európai Animációs Műhely tagországainak problémáit és terjeszteni megoldási javaslatainkat, amikor az összeurópai animációs iparággal kapcsolatos teljes stratégia meghatározásra kerül."

A műhely tanulmányi vezetője Linda Beath volt, aki az elmúlt évek során számtalan esetben adott filmkészítéssel kapcsolatos tanácsokat, illetve tartott Európa szerte képzéseket filmproducereknek. Az előadók között, akik öt intenzív munkával töltött napot voltak együtt a résztvevőkkel, öt komoly elismeréssel rendelkező filmszakértő is volt. A harminc évnyi tapasztalattal rendelkező ír producer, Siun Ni Raghallaigh amellett, hogy az Ardmore Studios vezérigazgatója, a Troy Studios egyik alapítója is. Egy másik előadó, Moe Honan volt, a Moetion Films Ltd. vezérigazgatója. Az általa vezetett cég részesült a Cartoon Movie 2016-os Év Producere elismerésben. Emellett több animációs filmben vett részt koprodukciós partnerként, köztük olyan díjnyertes egészestés filmekben is, mint a Two By Two – Ooops! The Ark Has Gone (aka Ooops! Noah Is Gone). A harmadik oktató, az elismert filmmarketinges, Mathias Noschis volt. Cége, az Alphapanda több hollywoodi produkciónak tervezett PR és közösségi média kampányokat, köztük a jól ismert Lego Ninjago, Kung Fu Panda 3, Jégkorszak: A nagy bumm, Toy Story 3 és Rango filmeknek. Mathias jelenleg az Another Day of Life című lengyel filmen dolgozik. A negyedik előadó Richard Rowe volt, a DHX Media Nemzetközi Beszerzési és Koprodukciós Igazgatója. Miután karrierje első 12 évét a Turner Broadcasting kötelékében töltötte, a közelmúltban megalapította cégét, a Rowe Media-t, melynek fő profilja a gyermekeket célzó televíziózással kapcsolatos tanácsadás. Ehhez a csapathoz csatlakozott Maciej Chmiel, a TVP (Lengyel Közszolgálati Televízió) Kereskedelmi és Akvizíciós Igazgatóhelyettese.

cee_animation_workshop_3.jpg

A Közép-Kelet-Európai Animációs Műhely résztvevői (Forrás: Visegrádi Animációs Fórum)

A műhely első összejövetelére huszonhat producer kapott meghívást tizennyolc országból: Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Grúzia, Koszovó, Magyarország, Macedónia, Moldova, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Ukrajna. A műhely kiemelt témái között van a nemzetközi koprodukció, finanszírozás, jogi ügyek, marketing, kereskedelem, a televíziókkal való közös munka és a digitális terjesztés.

A ljubjanai műhelynek fontos részét képezte a közép-kelet-európai koprodukciós feltételekkel kapcsolatos panelbeszélgetés. Ezen az összejövetelen több mint harminc filmszakember vett részt, akik egy olyan közös nyilatkozatot fogalmaztak meg, melyben a mozis alapokat és a televíziós csatornákat szólítják meg és kérik arra, hogy nagyobb támogatást nyújtsanak az animációs iparágnak. A Ljubljanai Nyilatkozat című dokumentum célja megfogalmazni a közép-kelet-európai régióban az animációs filmgyártás jelenlegi feltételeit és javaslatot tenni olyan fejlesztési stratégiákra, amelynek célja a versenyképes animációs filmgyártás fejlesztése – mind a nemzeti, mind pedig a nemzetközi porondon.

A Közép-Kelet-Európai Animációs Műhelyt 2017. december 2. és 6. között rendezték meg a ljubljanai Animateka Nemzetközi Animációs Filmfesztivál keretében. A workshopon három magyar résztvevő volt: Fésűs Réka (ODDialogue Kft.), Sipos Orsolya (SALTO Film), valamint Gelley Bálint (CUB Animation). A Közép-Kelet-Európai Animációs Műhellyel kapcsolatos további információk a ceeanimation.eu oldalon találhatók. 

Kísérőprogram

A Közép-Kelet-Európai Animációs Műhelyt az Animateka Nemzetközi Animációs Film Fesztivállal kooperációban rendezték meg, melyet 2017. december 4. és 10. között tartottak Ljubljanában. A fesztivál kísérőprogramja olyan műhelyelőadókat vonultatott fel, mint Moe Honan és Siun Ni Raghallaigh. A program keretében sor került az Ooops! Noah Is Gone… című animációs vígjáték nyilvános bemutatójára is. Esettanulmányukban a film két producere beszámolt a játékfilm gyártás-előkészítési munkáiról, a finanszírozási és koprodukciós partnerkeresés részleteitől a kész animációs alkotás terjesztéséig. Az ír-német-luxemburgi-belga koprodukció, amit az Egyesült Államokban All Creatures Big and Small, az Egyesült Királyságban és Írországban pedig Two by Two – Ooops! The Ark Has Gone… címen ismernek, a Cartoon Movie 2016-os Év Producere díját nyerte el. A film világsikerét jól mutatja, hogy több mint 120 országba adták el, beleértve a kínai mozis forgalmazást is, valamint jelentős érdeklődés övezte az online platformok részéről is, amit jól mutat a film Netflixre történő értékesítése is. Az eseményre december 5-én került sor.

cee_animation_workshop.jpg

A Közép-Kelet-Európai Animációs Műhely szervezői:

Kreatív Európa – MEDIA Irodák 19 országból

A Kreatív Európa az Európai Unió 2014-2020 között az audiovizuális iparágat és a kulturális és kreatív iparágakat támogató programja. A program célja, hogy egységes keretek között valósítsa meg az előadóművészet, vizuális művészet, irodalom és könyvkiadás, film, televízió, zene, többpólusú művészetek, kulturális örökség és videojátékok finanszírozását, valamint, hogy a különféle iparágak közötti szinergialehetőségeket kiaknázza, ezzel növelve a kiosztott támogatás hatékonyságát.

Visegrádi Animációs Fórum

A Visegrádi Animációs Fórum (VAF) egy olyan platform, melynek célja a közép- és kelet-európai régióban az animációs iparág erősítése. Ennek eléréséhez a legfőbb célkitűzés a producerek, stúdiók, televíziós társaságok és filmforgalmazók olyan találkozóinak megszervezése, amely az animációs projektek területén vezethet együttműködéshez. A VAF célkitűzéseinek középpontjában egy pitchfórum áll, melyet két kategóriában hirdetnek meg: rövidfilm és sorozat/TV-speciál. A résztvevőknek egyedi lehetőségük nyílik olyan külföldi producerek bevonására, akiken keresztül produkcióikon további gyártás-előkészítési munkák végezhetők, valamint lehetőség adódik a végleges megvalósítás irányába történő elindulásra. A versenyszerű részt olyan szakmai műhelyek övezik, amelyek a finanszírozás, a gyártás-előkészítés, a tényleges gyártás és az animációs filmek és sorozatok forgalmazásának témaköreit dolgozzák fel. 

Szlovén Animációs Film Társaság

A Szlovén Animációs Film Társaság (:D’SAF!) egyesíti az animációs filmiparban tevékenykedő szakembereket (producerek, rendezők, animátorok, fejlesztők, forgatókönyvírók, fesztiválszervezők, stb.), valamint a vonatkozó területeken dolgozó közszolgálati és magán szakértőket, szervezeteket, hallgatókat és rajongókat. A Társaság elsődleges célja az animációs filmművészet nemzeti és nemzetközi elismerésének és fejlesztésének előmozdítása. 

Motovila Intézet

A Motovila, a Kulturális és Kreatív Iparágak Kooperációjával foglalkozó Promóciós Központ (Motovila Intézet) egy ljubljanai székhelyű nem-kormányzati és non-profit szervezet. Figyelmének középpontjában a kulturális és kreatív iparágak, valamint a vonatkozó kiszolgáló iparágak nemzetközi együttműködésének ösztönzése áll. Az intézet célja, hogy nemzetközi szintű kapcsolatokat hozzon létre a kulturális és kreatív piaci szereplők között, valamint megfelelő tudást biztosítson ahhoz, hogy sikeresen férjenek hozzá az EU és egyéb nemzetközi mechanizmusok biztosította kooperációs lehetőségekhez. Ezen tevékenységek részeként a Motovila koordinálja a Kreatív Európa – MEDIA Iroda szlovéniai munkáját, a Szlovén Kulturális Minisztérium, valamint az Európai Bizottság támogatásával. 

Animateka Nemzetközi Animációs Filmfesztivál

Az animációs filmek egyhetes nemzetközi fesztiválja, az Animateka, a ljubljanai Kinodvorban és a szlovén Cinemathequeben kerül megszervezésre minden évben. Figyelmének középpontjában a legfrissebb közép-kelet-európai animációs rövidfilmek állnak, egyben európai vizsgafilmeket és nemzetközi gyermekfilmeket is bemutatásnak a versenyprogramban. A Kreatív Európa – MEDIA Program által támogatott fesztivál olyan széleskörű tematikus programokat ajánl a közönségnek, melyen keresztül betekintés nyerhető az animációs film eredeti ötletének kialakulásába és az ilyen filmek gyártási mechanizmusaiba, miközben áttekintést ad az érdeklődőknek a világszerte legjobbként nyilvántartott kortárs animációs rövid- és játékfilmek kínálatából.

via Visegrádi Animációs Fórum

süti beállítások módosítása