Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Új magyar animációkat tűz műsorra a tévé

2017. december 10. - dotandline

Decemberben öt olyan új magyar animációt is műsorra tűz a tévé, melyek a Médiatanács támogatásával valósulhattak meg. Műsoron volt december elején Tompa Borbála mesefilmje, a Volt egyszer egy kertész (erről itt írtunk), de vetítik a Kippkopp a fűben című mesét, a Bab Berci széria harmadik epizódját, valamint az Űruborkák és a Janó Manó sorozatok első részeit. Ezek mellett továbbra is fut Gyulai Líviusz Egy komisz kölyök naplója és Richly Zsolt Luther című sorozata, és újra megnézhetjük Glaser Kati Virágnyelv című egyedi filmjét. A filmeket majd online is lehet nézni, méghozzá ezen a linken.

December 2. M2 19.45

Tompa Borbála: Volt egyszer egy kertész (Erről korábban itt írtunk.)

A pici kertész egy csodálatos kert hatalmas virágait gondozza, ápolja teljes odaadással. Miközben minden idejét és energiáját a kertnek szenteli, elfelejtkezik egy fontos dologról, a kert születésnapjáról. A kert azonban figyelmezteti a különleges eseményre, így a kertész boldog születésnapot kívánhat a kertnek, kifejezheti szeretetét. Allegórikus történet a gondoskodásról, szeretetről.

December 10. M2 19.25

Kovács Márton: Bab Berci együtt sír Nuuszi Kuuszival

Bab Berci ma nagyon szomorú, ám hamar rájön, hogy ezzel a bajával nincs egyedül. Nuuszi Kuuszi, a nagy varázsló a közelben sírdogál, siratja elveszett varázserejét. Bab Berci próbálja vigasztalni, de eleinte nem sikerül, Nuuszi Kuuszi varázslatai ugyanis nagyon rövid életűek, ez bántja a hórihorgas embert. Szerencsére Bab Berci hamar bebizonyítja, hogy Nuuszi Kuuszi rövid csodái is örömet okoznak a környezetének.

December 10. M2 19.35

Hegyi Magdolna: Űruborkák – A mentőakció

Egy távoli bolygón élnek az űruborkák, ezek a békés, szeretettel teli lények. Teo, az egyik űruborka kedvenc időtöltése a bolygók figyelése, mindent lejegyez, amit a bolygókkal kapcsolatban megfigyel. Amikor a Föld nevű bolygót tanulmányozza, nagyon elszomorodik, mert kiderül, hogy ezen a bolygón baj van, sok a magányos, szomorú ember. Ezért Teo és barátai úgy határoznak, elmennek a Földre, hogy segítsenek a lakóin.

uruborkak_01.png

Hegyi Magdolna: Űruborkák – A mentőakció (Forrás: Médiatanács)

December 10. M2 23.25, 03.40 

Glaser Kati: Virágnyelv

Az igazság nézőpont kérdése, pont olyan, mint az a henger test, amelyik egyik oldalról kör, a másik oldalról téglalap alakú. A minket körülvevő világ számtalan lehetőséget kínál fel egyszerre, lelkiállapotunktól függ, hogy az adott pillanatot miként éljük meg: jól vagy rosszul. A világegyetem és a mikrovilágunk összefüggései apró részletekben mutatkozik meg: kutyasétáltatás, lepkék, madarak, katicabogár, felhők repülése, halak, papírhajó úszása, falevél hullása, félénk randevú, galambbúgás, zongorajáték...

December 17. M2 19.40

Miklósy Zoltán, Herkó Attila: Janó Manó és az elveszett harmatcseppek

Janó Manó, az erdő gondnoka a Csupalomb Erdőben él egy kocsányos tölgy törzsében, ahol kis laboratóriumában gyógyitalokat és elixíreket készít. Legfontosabb varázsitala a fénymanna, amit a reggeli harmat és az öreg tölgyfa nedvének elegyéből állít elő. Egyik reggel azonban a harmatot sehol sem lelik, ami teljesen felborítja az erdő lakóinak megszokott életét, ezért Janó Manó útnak indul Zizegő Zizzencs társaságában, hogy megtalálják az elveszett harmatcseppeket.

December 23. M2 19.35

Fabók Szilvia: Kippkopp a fűben

Kippkopp, a gesztenye-gyerek sétálni indul a nyári réten, ahol játszótársat keres magának. Rengeteg bogárral és állattal találkozik, de senki sem akar játszani vele. Végül talál magának egy barátot, egy katicabogarat, akivel egészen addig játszanak míg be nem sötétedik.

Fabók Szilvia csodálatos képi világú animációs filmje Marék Veronika Kippkopp a fűben című mesekönyve alapján készült.

süti beállítások módosítása