Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A CineFest Dargay Attila-díját ezentúl a magyar animáció ifjú tehetségei kapják

2017. július 11. - Kalocsay Gergely

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál animációs fődíja 2010 óta viseli a legendás rajzfilmrendező, a Miskolchoz ezer szállal kötődő Dargay Attila nevét. Eddig a nemzetközi zsűri által legjobbnak ítélt animációs film kaphatta meg az elismerést, idén azonban a szervezők változtattak a szabályokon.

A Jameson CineFest-en 2017-ben nincs önálló nemzetközi versenyprogram az animációk számára, viszont a rövidfilmek versenyébe bekerülhetnek animációk is, illetve a CineNewWave kategóriába is lehet nevezni animációkkal.

A Dargay Attila-díjat 2017-től a legígéretesebb fiatal magyar animációs filmes kaphatja. A díjról, melyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlott fel 1.000.000 forint értékben, Henrik Irén, Dargay Attila özvegye, Fülöp József, a MOME rektora, és M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora döntenek.

A fesztivál 30 évnél fiatalabb magyar nemzetiségű animációs filmesek jelentkezését várja. A nevezési határidő: 2017. július 15. Jelentkezni szakmai önéletrajzzal, a kitöltött és aláírt nevezési adatlappal (letölthető innen) és egy elkészült filmmel lehet az alábbi e-mail címen: office@cinefest.hu.

A fesztivál az öt kiválasztott fiatal tehetség listáját augusztus közepén hozza nyilvánosságra, a díjátadó a Jameson CineFest záróünnepségén lesz.

Az animációs szekció fődíjaként egyébként már számos esetben kapta meg magyar alkotó a Dargay-díjat: 2010-ben Molnár Tünde Simon vagyokért, 2013-ben Vácz Péter a Nyuszi és Őzért, 2015-ben pedig Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála a Limbo Limbo Travelért.

süti beállítások módosítása