Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Masaaki Yuasa éneklő sellőlányát díjazták Annecy-ban

2017. június 18. - Herczeg Zsófi

Véget ért az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, ahol idén két magyar alkotás is volt: Wunder Judit MOME Anim mesterszakos munkája, a Kötelék a diplomafilmes versenyszekcióban szerepelt, a MOME Anim alapszakos Halasi Bálint és a média design szakos Lazin Damján a Francia Intézet számára készített ID szpotja, a Le Chef pedig az alkalmazott munkák blokkjában versenyzett.

A díjazottak között végül sajnos nem volt magyar alkotás, a nyertesek többsége japán és francia animáció lett, ráadásul az egészestés és rövidfilmes kategória fődíját is egy musical nyerte.

masaaki_yuasa_lu_over_the_wall.png

Masaaki Yuasa: Lu Over the Wall

Az alkalmazott animációk között a Steve Cutts által rendezett, a ’30-as évek fekete-fehér animációit idéző Moby videóklipet, az Are You Lost in the World Like Me?-t a zsűri különdíjjal jutalmazta. A legjobb alkalmazott animációnak járó Kristály-díjat Anna Ginsburg animációja, a Material World kapta, mely a fenntartható divat kérdését járja körbe a divatipar néhány képviselőjével készült interjúrészleten keresztül.

A TV-filmek és -speciálok versenyében különdíjat kapott Mike Hollingsworth BoJack Horseman című szériájának Fish Out Of Water epizódja, a zsűri díját Anaïs Caura The Man-Woman Case című sorozatának Wanted része nyerte, a legjobb televíziós produkciónak járó Kristály-díjat pedig Jakob Schuh, Jan Lachauer és Bin-han To Revolting Rhymes Part One című félórás TV-speciálja kapta.

A diplomafilmek között a zsűri különdíjában részesült Charline Arnoux, Mylène Gapp, Léa Rubinstayn, Florian Heilig és Mélissa Roux a francia ESMA-n készült 3D alkotása, a Pas á pas, a zsűri díját pedig a japán Sawako Kabuki a Tama Art University-n készített diplomamunkája, a Summer's Puke is Winter's Delight kapta, mely online is megtekinthető. A legjobb diplomafilmnek járó Kristály-díjat a német Jonatan Schwenk Sog című stop motion, 3D és élőszereplős részeket keverő alkotása nyerte, melyet az Offenbach-i Művészeti Egyetemen (HFG) készített.

A több mint 10 perces álló tapsvihar után nem csoda, hogy a közönségdíjat hozta el Dorota Kobiela és Hugh Welchman Loving Vincent című egészestés festményfilmje, mely Vincent van Gogh festményein keresztül meséli el a művész életét. A zsűri díját a japán Sunao Katabuchi In This Corner of the World című háborús alkotása kapta, mely a ’40-es években, a hiroshimai atombomba-robbanás idején játszódik. A legjobb egészestés filmnek járó Kristály-díjat nagy meglepetésre Masaaki Yuasa legújabb filmje, a Lu Over the Wall című musical nyerte, mely egy tinédzser fiú és egy  sellőlány kapcsolatáról szól. A Lu Over the Wall a japán rendező harmadik egészestés alkotása (Mind Game (2004), The Night is Short, Walk on Girl (2017)), valamint a második egészestése, melyet írt és rendezett is.

A rövidfilmes versenyben közönségdíjat kapott a francia Lucrèce Andreae Grandpa Walrus (Pépé le Morse) című animációja, melyet legutóbb a Cannes-i Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjában vetítettek. A zsűri különdíjában részesült a szintén francia Laurène Braibant The Ogre című alkotása, a legjobb elsőfilmnek járó Jean-Luc Xiberras-díjat a román Sergiu Negulici The Blissful Accidental Death című rövidfilmje nyerte, a zsűri díját pedig a francia-török származású Ayce Kartal Wicked Girl (Kötü Kiz) című alkotása kapta. A legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat a svéd Niki Lindroth Von Bahr The Burden (Min Börda) című animációja nyerte, melyben antropomorfizált állatok táncolnak és énekelnek az emberi kapcsolatok nehézségéről, vagy az irodai munka nyomasztó mivoltáról.

Az "Off-Limits"-díjat F. Francis Dix puissance moins quarante-trois seconde című pixillációs és 3D animációs filmje kapta, mely az ARTE oldalán teljes egészében megnézhető. A fesztiválon további különdíjakat is kiosztottak, ezek névsora itt található.

Az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál szervezői a záróeseményen bejelentették, hogy jövőre június 11. és 16. között rendezik meg a fesztivált, melynek díszvendége Brazília lesz, vagyis a brazil animáció lesz a fókuszban.

süti beállítások módosítása