Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

"Az álmok mellé pontos gazdasági döntést is kell rendelni"

Interjú Kollarik Tamással

2017. június 12. - Herczeg Zsófi

Június 21-től öt napon át a magyar animációt ünneplik Kecskeméten, a tizenharmadik alkalommal megrendezett Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. A külföldi vetítésekkel együtt közel 400 animáció látható majd, a magyar verseny- és információs programokban pedig több Médiatanács által támogatott film is szerepel, köztük a sokszorosan díjazott LOVE Bucsi Rékától, vagy a Superbia Tóth Lucától. A Médiatanács a KAFF egyik állandó támogatója, amely a legjobb rövidfilm és a legjobb tévésorozat számára ajánl fel másfél millió forintos díjat 2011 óta. A fesztivál apropóján Kollarik Tamással, az NMHH Médiatanácsának tagjával beszélgettünk.

Az NMHH mióta támogatja a KAFF-ot? Milyen szerepe van a fesztivál életében?

A Médiatanács 2011 óta támogatja a KAFF-ot, elsősorban díj felajánlásával: a legjobb rövidfilm és a legjobb televíziós sorozat számára ajánlunk fel minden évben egy jelentősebb pénzösszeget, ez az idei évben kétszer másfél millió forint. Ezen kívül van egy folyamatos szakmai együttműködés részben a KAFF-fal és részben Mikulás Ferenc igazgató úrral. Mikulás Ferenc volt a szakmai koordinátora a magyar animáció hiroshimai bemutatkozásának, amelyhez a Médiatanács és az NMHH jelentős támogatást biztosított, illetve több kortárs alkotó kiutaztatását vállalta magára. Emellett a Médiatanács 2011 óta működteti az animációs filmtámogatási programot, amely 2011-ben Animáció 2011 névre hallgatott, 2012-től Macskássy Gyula-pályázat lett az elnevezése, majd ez egészült ki 2013-ban a Dargay Gyula-pályázattal, e két pályázat keretében támogatunk kortárs magyar animációkat. Eddig több mint másfél milliárd forinttal támogattunk magyar animációkat, melyből 108 kortárs animációs rövidfilmet 911 millió forint értékben, és 25 animációs sorozatot 660 millió forint értékben finanszíroztunk. Ezek az animációs filmek 317 fesztiválszereplésen vannak túl és 89 díjat hoztak el hazai és nemzetközi fesztiválokról.

A LOVE Oscar-kvalifikációs díjához mit szólnak?

Nagyon büszkék vagyunk, sőt, az Európai Filmdíj kilences mezőnyében is szerepel már a LOVE. A LOVE sikertörténete egészen példanélküli, szívet melengető, hiszen most már több mint 100 fesztiválon szerepelt sikerrel, a díjak számát is nehéz lenne felsorolni. Nagyon szorítunk neki. Bucsi Réka nyilvánvalóan az eddigi eredményei alapján az egyik legtehetségesebb fiatal magyar animációs rendező.

kollarik_kaff_2015.jpg

Kollarik Tamás adja át a 12. KAFF legjobb rövidfilmjének járó díjat Ducki Tomek Fürdő című alkotásának, a díjat a rendező édesapja, Ducki Kristóf veszi át. (Forrás: KAFF)

Az NMHH rövidfilmek és sorozatok létrehozását támogatja, legutóbb pedig elkezdett nyitni az animációs sorozatok egészestés filmmé alakítása felé is. Ezzel mi a cél? Lesznek további változások, újítások a támogatottságban?

A Médiatanács nem támogat moziforgalmazásra szánt egészestés animációs filmeket, ehhez részben a rendelkezésünkre álló forrás sem lenne elegendő. Viszont a szakmával való konzultáció és Varsányi Ferenc gondolatai alapján is azt a döntést hoztuk, hogy egészestés igényű, televíziós bemutatásra alkalmas animációs filmeket támogatunk. Elsősorban ezek a már általunk támogatott animációs sorozatokból újravágással és újabb munkával kiadható egészestés, televíziós animációs filmek lennének. Ezzel kiegészül a Médiatanács támogatási programja, hiszen ez az új forma ráépül a Macskássy Gyula- és a Dargay Attila-pályázatokra.

Ez az új, egészestés tévéfilmekre vonatkozó támogatás évente egyszer lesz?

A Macskássy-pályázat évente háromszor nyílik meg, a Dargay-pályázat évente egyszer, illetve idén kétszer áll az alkotók rendelkezésére, ahol ki lehet egészíteni az egy-két elkészült epizódot 13 résszé. A Dargay-program keretében, ha valaki rendelkezik elég tartalommal és van olyan dramaturgia, olyan produceri, illetve rendezői elképzelés, hogy ebből egészestés film legyen, akkor erre még tud pályázni. Rófusz Ferenc Hoppik című sorozatából készül ilyen tévéfilm a Médiatanács támogatásával, mely remélhetőleg már ősszel a képernyőre kerül.

Az NMHH-hoz egyaránt érkeznek tervek a szakma nagy öregeitől és fiatal animációsoktól is.

A Macskássy- és a Dargay-pályázatban vannak bíráló bizottságok, de a végső döntést mindig a Médiatanács hozza meg. Így a Médiatanács minden egyes pályázati kategóriában minden egyes bizottsági felvetésről értesül, folyamatos kapcsolatban vagyunk a bíráló bizottság tagjaival. Olyan nagy nevek vannak a bizottságokban, mint Orosz István, Ternovszky Béla vagy Varsányi Ferenc, akik a mindennapjaikat az animációs szektorban töltik. Azt gondolom, hogy nagyon jó struktúrában működik a Médiatanács pályázati rendszere, és szerencsés az a forma, hogy részben a nagy legendákat és a fiatalokat is tudjuk támogatni. Jankovics Marcell, Rófusz Ferenc és Gyulai Líviusz is dolgozhat ezeknek a támogatásoknak köszönhetően, de a már említett Bucsi Réka és a MOME feltörekvő szupertehetséges fiataljai is. Arra is nagyon büszkék vagyunk, hogy már Cannes-ban is ott vannak a MOME vagy a METU Médiatanács által támogatott filmjei is. Szuper magyar animációs filmek készülnek, a magyar animáció az aranykorát éli, hogyha csak a fesztiválszerepléseket és az elkészült filmek számát tekintjük, de a nézettségi adatokból is úgy látható, hogy a magyar nézők is örömmel veszik a kortárs magyar animációkat. Minden bizonnyal bátran lehet mondani, hogy a magyar animáció nemcsak Magyarországon világhírű, hanem mindenütt.

Van valami prioritás, hogy mely filmterveket támogatják?

Alapvetően nincsenek preferációs szempontok, hanem olyan pályázati felhívást írunk ki és nézünk át minden évben, amely olyan formátumokat kínál az alkotóknak, amelyek alkalmasak arra, hogy televíziós és fesztiválszerepléseken részt vegyenek. Ezen kívül minden évben olyan bíráló bizottságot kérünk fel, akik meg tudják ítélni, hogy az adott pályamű milyen minőséget képvisel, illetve meg tudják ítélni pénzügyileg is, hogy a pályázó által vállalt megvalósítási, finanszírozási terv vajon lehetővé teszi-e a film elkészültét. Az animáció ilyen szempontból nehéz műfaj, hosszú ideig készül és viszonylag jelentős költségigénye van. Így az álmok mellé pontos gazdasági, racionális döntést is kell rendelni.

Abba nincs beleszólása az NMHH-nak, hogy mennyit adja le a tévé az elkészült filmeket?

A Médiatanács alapvetően nem határozza meg egyik magyar médiaszolgáltató műsorstruktúráját sem. Mi azt látjuk, hogy a közmédia nagyon meleg szívvel viseltetik a magyar animáció iránt, hiszen működik a gyerekcsatornájuk is, és mi csak olyan pályázatnak adunk támogatást, amely televíziós befogadó nyilatkozattal rendelkezik. A Médiatanácsban egy olyan ösztönző keretrendszert építünk ki a pályáztatás folyamán, ahol pozitív elbírálásban részesül az, aki minél több platformon mutatja be művét vagy minél több fesztiválra jut el a filmje.

Ön is ellátogat a KAFF-ra?

Igen, de sajnos csak két napra. Amire ez a két nap lehetőséget ad, azt megpróbálom kihasználni. Sok animációs szereplővel lesz találkozó, és lesz könyvbemutatónk is.

Mi a kedvenc magyar animációja?

A Fehérlófiát kétévente rendszeresen megnézem, mindig újabb mélységeit látom meg ennek a filmnek. A kortárs nyertes filmek is egészen szívet melengetőek, például Bucsi Rékának nagyon szurkolunk, hogy a LOVE-val még nagyobb sikereket érjen el.

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált június 21. és 25. között rendezik meg, további információk a KAFF facebook oldalán, illetve honlapján találhatók. Facebook-esemény itt.

süti beállítások módosítása