Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Komisz kölyökkalandok a neten

2017. május 10. - Herczeg Zsófi

Egyre több kortárs magyar animációs sorozat készül az utóbbi években, ami leginkább a Médiatanács Macskássy Gyula- és Dargay Attila-pályázatainak köszönhető. Míg a Macskássy-pályázaton az egyedi filmterveken kívül sorozatok pilotjai, illetve első és második részei, addig a Dargay-n a már korábban nyert (és elkészült) részek után lehet további epizódokra támogatást kapni, így 13 részes évadok készülhetnek egy-egy sorozatból. Ezeket a televízió tűzi műsorra, de eddig sajnos nem sokszor lehetett belefutni friss magyar animációs sorozatokba, leginkább csak őszi- és tavaszi szünetben adták őket. Ami viszont szuper, hogy az alkotók is rájöttek, hogy egyrészt sokkal több emberhez tud eljutni, ha online elérhetővé teszik a filmeket (főleg, ha angol felirat is van hozzájuk), amik bármikor visszanézhetők, a mai gyerekek pedig előbb tanulják meg kezelni a számítógépet, a tabletet és az okostelefonokat, mint olvasni, úgyhogy a célközönség szempontjából is a legopcionálisabb hely a net. Persze komoly szerződés köti az alkotókat, például a tévés bemutatás eleve szükséges ahhoz, hogy támogatást nyerjenek a projektek, és a fesztiváloztatást leszámítva először a szerződésben foglalt csatornán kell lemennie a filmnek/sorozatnak. De legutóbb például Glaser Kati fantasztikus Városi legendák című sorozata lett kész, és került fel szinte egyből a netre a tévés sugárzás után. 

Nemrég pedig Gyulai Líviusz Egy komisz kölyök naplója című szériája debütált a neten, a KEDD Animációs Stúdió jóvoltából. 

komisz_kolyok.jpg

Gyulai Líviusz: Egy komisz kölyök naplója

Metta Victoria Fuller amerikai írónő műve az Egy komisz kölyök naplója, melyet a zseniális Karinthy Frigyes fordított magyarra és mely már a hetvenes évektől foglalkoztatta Gyulai Líviuszt. Az eredeti mű a XIX. századi Amerika izgalmas világát eleveníti meg egy nyolcéves kisfiú életén keresztül. A sorozat főhőse Georgie, akivel a legkülönfélébb kalandok történnek, amiket a naplójába ír le, mindezek pedig a gyermeki szem interpretálásán keresztül válnak még mókásabbá. A sorozat inkább a könyvillusztrációk műfaját idézi, mind stílusban, mind az animáció minimalizálásában, és inkább konzervatív, mint újító, viszont Eszenyi Enikő a főhős kisfiú szinkronhangjaként felejthetetlen alakítást nyújt.  

Az eredeti mű, és maga a sorozat is a kisfiú hajmeresztő kalandjait örökíti meg és mutatja be, hogy a XIX. század technikai újításaival milyen izgalmas korszaka volt az emberiségnek. "A Komisz kölyökkel például a gyerekkorom olvasmányélményeit próbálom meg átadni, amikor indiános-cowboyos, négeres, Mississippin megesett kalandokkal teli vagy éppen Buffalo Bill-es vadnyugati történetek varázsoltak el minket. Néha tükröt kell tartani a mai rohanó világ elé, és megnézni, milyenek voltak azok a romantikus, boldog békeidők, amik persze közelről nézve, benne élve korántsem voltak olyan felhőtlenek." – mondta az Egy komisz kölyök naplójáról egy Médiatanácsnak adott interjúban Gyulai – "Titkos célom a sorozattal, hogy a rajzfilmen keresztül megmutassam a gyerekeknek, érdemes olvasni. Ma konzervet kapnak a gyerekek, nem hagyják őket gondolkodni, a fantáziájukat használni."

A teljes sorozat elérhető a KEDD Animációs Stúdió youtube-csatornáján

Az Egy komisz kölyök naplója a Médiatanács Macskássy-, illetve Dargay-pályázatán nyert támogatásból jött létre, mely 2011-től 2016-ig készült. A sorozat egyes epizódjai több fesztivált is megjártak, a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon például kétszer egymás után is díjazták: a 11. KAFF-on a legjobb tv-sorozat kategóriadíját hozta el a Fifi című epizód, a 12. KAFF-on pedig a Betty néninél kapta ugyanezt az elismerést.  

Az idei, 13. KAFF-on szintén szerepel Gyulai Líviusz, de már egy új szériával: az Egy komisz kölyök naplója folytatása és második évada, az Egy komisz kislány naplója, melynek első része, a Hurrá, nyaralok! látható a magyar tv-sorozatok versenyprogramjában. 

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált június 21. és 25. között rendezik meg, további információk a KAFF facebook oldalán, illetve honlapján találhatók. 

süti beállítások módosítása