Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A magyar kritikusok is szeretik a LOVE-ot

2017. február 03. - Herczeg Zsófi

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikus Szakosztálya minden év elején megszavazza és kiosztja a Magyar Filmkritikusok Díját. Idén ötvenötödik alkalommal ítélte oda rangos elismeréseit az előző évben bemutatott legjobb filmek alkotóinak. 

A február 3-án tartott díjátadón a legjobb animációs film elismerését Bucsi Réka LOVE című elsőfilmje kapta, melyről épp nemrég írtuk, hogy mennyi szakmabeli kedvence volt a tavalyi év rövidfilmjei közül. Tavaly egyébként ugyanezt a díjat Andrasev Nadja MOME Anim diplomafilmje, A nyalintás nesze érdemelte ki, az idei díjazottak teljes névsora itt olvasható.

Bucsi Réka: LOVE

Bucsi filmje a szerelem megfoghatatlan és leírhatatlan érzéseit adja át negyed órában, egy fiktív univerzum szürreális élőlényeinek mindennapjain keresztül elmesélve, a rendező felismerhető, egyedi stílusában és Lukács Péter jellegzetesen provokatív hangkeverésével, valamint David Kamp csodálatos, érzelmekkel teli zenéjével. A LOVE-ról korábban itt lelkendeztünk hosszan, és mi is egyetértünk Philip Ilson, a London Short Film Festival art directorának véleményével, miszerint "Mit nem lehet szeretni Bucsi legújabb animációjában [...]; lenyűgöző, szürreális, emlékezetes látványvilág, amit újra meg újra ízlelgetni kell."

bucsi_reka_filmkritikusi_dij_2.jpg

Bucsi Réka a legjobb magyar animációnak járó díjjal (Fotó: Osváth Gábor)

A LOVE világpremierje a 66. Berlinálén volt, itthon pedig a 4. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramjában debütált, ahol el is nyerte a legjobb magyar animációnak járó díjat, azóta pedig már több mint 110 fesztiválon vett részt (nemrég például a Sundance versenyprogramjában volt látható) és 13 díjat hozott el, köztük olyat is, amellyel az Európai Filmakadémia (EFA) 2017-es rövidfilm díjára is esélyes lett, valamint az idei Cartoon d'Or shortlistjére is rákerült a spanyol 3D Wire fesztivál elismerése által. 

A LOVE 2014-ben nyert támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán, majd francia-magyar koprodukcióban készült a francia állami filmalap (CNC) és az ARTE televízió támogatásával. Magyarországi gyártója a Boddah, producere Osváth Gábor, fesztiváloztatásáért pedig a Daazo felel.

süti beállítások módosítása