Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Készülnek a MOME versfilmek

2016. december 21. - Herczeg Zsófi

Tavaly novemberben nyert támogatást a MOME a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán, melynek keretében az animáció szakon végzett hallgatók 17 részben folytathatják a Kortárs gyermekversek és dalok sorozatot, többek között Lackfi János, Tóth Krisztina és Varró Dániel verseivel.

A MOME animációs tanszéke 2008 óta működött együtt az egyszervolt.hu oldallal animált versadaptációk készítésében, ezeket a filmeket az oldal youtube-csatornáján tették közzé. Az egyetem 2012-ben pályázott először a Médiatanácsnál tíz gyerekdal megfilmesítésére, ekkor Bognár Éva Katinka, Végső Ágota, Gellár Csaba, Horváth-Molnár Panna, Gelley Bálint, Bakos Barbara, Réthi Gábor és Vácz Péter készített gyerekdal-feldolgozásokat. A filmeket ezen a linken lehet megnézni. 

gellar_csaba_karima_alom.jpg

Gellár Csaba: Karima-álom (Versfilm a korábbi szériából)

Az egyetem működésének fontos eleme az inkubációs tevékenység, melynek során a tanszék már végzett és jelenlegi hallgatóinak bevonásával valósulnak meg animációs projektek. Ezzel kapcsolatban a Médiatanács blogján 2014-ben megjelent egy interjú Fülöp Józseffel, aki szerint a Kortárs gyerekversek és dalok sorozattal az volt a céljuk, hogy "módot adjunk animációs mesterdiplomásainknak önálló projektek kialakítására, amelyek arra is alkalmasak, hogy kortárs irodalmi műveket népszerűsítsenek. A friss szemlélet mindkét vetületben megjelenik: fontos, hogy nemcsak a versek kortársak, hanem az animációk is. [...] Elsősorban a végzős hallgatókat céloztuk meg, azért, hogy pályakezdőként olyan megjelenési lehetőséghez jussanak, ahol a kreativitásuknak szabad teret nyithatnak, erre garancia a védett egyetemi környezet."

A sorozat első évadában szereplő verseket a MOME oktatója, Domonyi Rita dramaturg válogatta össze, az animációkon pedig nemcsak alumni, hanem jelenlegi hallgatók is dolgoztak. A most készülő második széria is ugyanígy valósul meg: többek közt Kiss Judit Ágnes, Kukorelly Endre, Lackfi János, Miklya Zsolt és Varró Dániel verseiből készít animációs feldolgozást Bognár Éva Katinka, Bakos Barbara, Bertóti Attila, Farkas Júlia, Gellár Csaba, Gelley Bálint, Hermán Árpád, Horváth-Molnár Panna, Molnár Tünde, Réthi Gábor, Sándor József, Tamás Iván, Végső Ágota, Vácz Péter és Zétényi Borbála. A gyártás lassan befejeződik, úgyhogy nemsokára láthatjuk is a kész filmeket.

01b_hever.jpg

Bognár Éva Katinka: Nyúl tavaszi éneke (Versfilm a korábbi szériából)

Horváth-Molnár Panna már másodszor vesz részt a projektben, a tumblr oldalára és a blogjára pedig folyamatosan töltötte fel a gyártás alatt lévő versfilmjének háttereit, concept artjait, sőt gifeket is, amik annyira aranyosak, hogy rákérdeztünk az alkotónál mi készül. Panna 2013-ban diplomázott a MOME-n Dipendenza című filmjével, melynek forgatókönyvét Zomborácz Virág jegyzi, aki az animáció társrendezője is volt, a 2013-as KAFF-on el is nyerték vele a legjobb diplomafilmnek járó elismerést. Panna az első Kortárs gyerekversek és dalok szériában Magyar László András Majom és Barak László Ki szelet vet című verséhez készített animációs feldolgozást, utóbbit Gelley Bálinttal közösen rendezte.

A második évadban Zalán Tibor Rózsa a holdon című versét adaptálja, a rendező szerint pedig történet nem igazán lesz, inkább a hangulatra koncentrált, így főleg csak erdei életképekből fog állni a háromperces kisfilm. Az adaptáció fő animátora Kecskemétről Tóth László, a MOME-ról pedig az idén végzett Radics Márton. A kompozitálást Gellár Csaba végzi, aki 2013-ban a Blackwood – Hogyan írjunk Blackwood cikket? című animációjával diplomázott a MOME-n. Panna még egy animációt készít a sorozatba, Havasi Attilától a Lila gorillát, ezt a tavaly végzett Bognár Éva Katinkával közösen jegyzi.

Most pedig nézzétek meg milyen aranyos lesz Panna filmje, a Rózsa a holdon:

Forrás: Horváth-Molnár Panna

süti beállítások módosítása