Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ismét egy magyar animáció a Sundance-en

2015. december 09. - dotandline

Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála MOME Anim diplomafilmje, a Limbo-Limbo Travel is látható majd a január 21. és 31. között megrendezett Sundance filmfesztiválon. A francia-magyar koprodukcióban készült 16 perces film nyolc magányos nőről szól, akik elkeseredettségükben jegyet váltanak a Limbo-Limbo Buszra és elhajóznak egy bajuszos férfiakkal lakott szigetre, hogy megtalálják az igazit. Meglátva az idilli környezetet és a szabad (technikai kütyüktől mentes) férfiakat, előjönnek a primitív ösztöneik és a civilizált viselkedést is hátrahagyva eszelős üldözésbe kezdenek a férfipréda után. 

LIMBO LIMBO TRAVEL from LARDUX FILMS on Vimeo.

A Limbo-Limbo Travel elnyerte az Ezüst Sárkány-díjat a Krakkói Filmfesztiválon, ezzel esélyessé vált az Oscar-jelölésre, ám végül nem jutott be az Akadémia tízes szűkített listájára. Az idei Primanimán az alkotók megkapták a legígéretesebb magyar tehetségnek járó George Pal-díjat, a Jameson Cinefesten elhozták a Dargay Attila-díjat,  a harmadik Friss Hús fesztiválon pedig a legjobb magyar animációs rövidfilm lett a Limbo-Limbo Travel "a különleges és valószerűtlen atmoszférateremtő ereje miatt, amihez felhasználta az animáció összes eszközét a zenétől a képi ritmusig, hogy pofátlanul jófej hangulattal szórakoztasson." Egyébként az Annecy Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjában is szerepelt

A jövő évi Sundance rövidfilmes programjában olyan animációkat is vetítenek, mint Cannes-ban a legjobb rövidfilm díját elnyerő Waves '98 a libanoni Ely Dagher rendezésében, vagy a Primanimán háromszorosan díjazott Edmond, mely Nina Gantz bábanimációs technikával készült diplomamunkája.

A 2015-ös Sundance-en két magyar alkotás is látható volt: Bucsi Réka Symphony no. 42 című MOME Anim diplomafilmje, illetve Daniel Gray és Tom Brown amerikai-magyar-brit koprodukcióban készült Fogak című alkotása. Végül Don Hertzfeldt A holnap világa című utópisztikus sci-fi animációja nyerte a legjobb rövidfilm díját, ami bekerült az Oscar shortlistre is.

Forrás: Sundance

süti beállítások módosítása