Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Az Európai Filmakadémia díjáért indul jövőre a LOVE

2016. október 30. - dotandline

Bucsi Réka animációját díjazták a svédországi Uppsala nemzetközi rövidfilm fesztiválján szombat este, a díj automatikus jelölés az Európai Filmakadémia (EFA) 2017-es rövidfilm díjára.

love_bucsi_reka.jpg

Tizedik, és egyben eddigi legfontosabb díját is begyűjtötte szombat este Bucsi Réka animációs filmje, a LOVE. A svédországi Uppsala-ban a napokban 35. alkalommal megrendezett fesztivál az egyike annak a 15 nemzetközi rövidfilm fesztiválnak, melyek nyerteseit az Európai Filmakadémia a legjobb európai rövidfilm díjára jelöli.

Legutóbb olyan magyar alkotásokat jelöltek az európai Oscarként számon tartott díjra, mint Szabó Simon Fal, Till Attila Csicska és Szimler Bálint Itt vagyok című rendezései. 2006-ban Kenyeres Bálint el is nyerte az Európai Filmakadémia rövidfilm díját Before Dawn című alkotásáért, a legelső magyar díjazott Gyarmathy Lívia volt A mi gólyánk című rendezésével 2000-ben.

A ma már több mint 3000 szakmabelit tömörítő Filmakadémia évről-évre 22 kategóriában díjazza az európai filmgyártás legjobbjait. A zsűri indoklása szerint azért díjazta Bucsi Réka elsőfilmjét, mert felveti annak a lehetőségét, hogy a szerelem összetettségét csakis az animáció nyelvével lehet igazán kifejezni, és mert a film vizuális metaforái között van egyfajta misztikus kölcsönhatás, mely eredeti művészi látásmódot mutat.

bucsi_reka_love_3.jpg

A LOVE világpremierjére februárban, a Berlinale Shorts versenyprogramjában került sor. Észak-amerikai debütálása a rangos texasi South by Southwest (SXSW) fesztiválon, míg az ázsiai premier Hongkongban volt. A nemzetközi fesztiválmeghívások száma már 100 felé közelít, és a szombat estivel együtt már tíz díjnál tart a negyedórás magyar-francia animáció. Legutóbb a Primanimán nyerte el a legjobb elsőfilm díját valamint a közönségszavazatok alapján megítélt Macskássy Gyula-díjat is. Ugyancsak a közelmúlt fejleménye, hogy a spanyolországi Segovia fesztiválján az "animációs Oscarnak" tekintett Cartoon d’Or kvalifikációt is elnyerte október elején.

A LOVE a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült francia koprodukcióban. Bucsi Réka filmjének magyar gyártója a Boddah, producere Osváth Gábor, fesztiváloztatásáért pedig a Daazo felel.

A LOVE hamarosan a köztévé műsorán lesz, a mozikban pedig A vörös teknős című egészestés animáció kísérőfilmjeként lesz látható a Mozinet forgalmazásában januárban.

süti beállítások módosítása