Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Már két magyar animáció is került a Cartoon d'Or shorlistjére

2016. október 12. - Herczeg Zsófi

Nemrég számoltunk be, hogy kiosztották a Cartoon d'Or-díjat, Európa legrangosabb animációs rövidfilmes elismerését. Aztán jött a hír, hogy a jövő évi Cartoon d'Or versenyzői közt lesz egy magyar diplomafilm is, most pedig kiderült, hogy van még egy hazai esélyes!

A Cartoon d’Or Európa legrangosabb animációs díja, melyet a CARTOON Média Program, a Kreatív Európa által támogatott Európai Animációs Film Szövetség évente ítél oda és mellyel 10.000 eurós pénzjutalom is jár. Az 1991-ben létrehozott díjért a Cartoon MEDIA európai partnerfesztiváljainak nyertes rövidfilmjei versengenek az elmúlt évből, a fődíjas alkotást pedig az ősszel tartott Cartoon Forumon hirdetik ki. A kb. 30-40 esélyes közül a zsűri először kiválaszt öt alkotást, melyet a Cartoon Forumon le is vetítenek, és végül ezek közül kerül ki a nyertes. Ez idén a francia Gabriel Harel Yúl and the Snakes című filmje lett, melyben egy 13 éves fiú kíséri el bátyját egy illegális üzletre, ám amikor a dolgok rosszra fordulnak, egy titokzatos kígyó tűnik fel a színen.

A jövő évi jelöltek névsora a szeptemberi díjátadó után már elkezdett bővülni, eddig pedig két magyar animáció nyert el olyan díjat, amely alkalmassá tette arra, hogy a 2017-es Cartoon d'Or-ért versenyezzen.

Szeptemberben tartották a 22. Encounters Rövidfilm és Animációs Fesztivált Bristolban, melyen Dell'Edera Dávid Balkon című diplomamunkája a Cartoon d'Or-jelölés díját kapta. A Balkon a Budapesti Metropolitan Egyetemen, az Umbrella stúdióval koprodukcióban készült, melyre a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást 2015-ben. Ezzel Dell’Edera munkája lett az első olyan MET animáció, melyet a Médiatanács támogatott. A hatperces, 2D és 3D technikát alkalmazó film asszociatív módon szól az elidegenedésről egy fülledt nyári napon egy panelnegyedben. Bár a panelrengetegben élők ugyanabba a közösségbe tartoznak, a távolság köztük leküzdhetetlen. A lakásaikba visszahúzódó emberek mindennapi teendőikkel foglalkoznak, míg valami ki nem zökkenti őket a banális rutinból. 

A Balkon idén nyáron az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál diplomafilmes versenyszekciójában szerepelt elsőként a MET filmjei közül, ahol rögtön különdíjas is lett. A hazai premierje a miskolci Cinefesten volt nemrég, ahol szintén különdíjat nyert a legszebb képi világért a CineNewWave nevű szekcióban. Legutóbb pedig a szeptember 29-ei Animascope-on láthatta a közönség az Átrium Film-Színházban.

dell_edera_david_balkon.jpg

Dell'Edera Dávid: Balkon

A hétvégén ért véget a nyolcadik 3D Wire fesztivál Segoviában, mely a Cartoon d'Or hivatalos spanyolországi partnereseménye, vagyis az itt díjazott alkotások automatikusan a Cartoon d'Or shortlistjére kerülnek. A fesztiválon a legjobb európai rövidfilmnek járó elismerést Bucsi Réka LOVE című elsőfilmje kapta, így ő a második magyar esélyes a 2017-es Cartoon d'Or-ra. 

Bucsi Réka a MOME Animon végzett 2013-ban az Oscar-közelbe jutott Symphony no. 42 című diplomamunkájával. A LOVE az első egyedi filmje, mely 2014-ben nyert támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán, majd francia-magyar koprodukcióban készült a francia állami filmalap (CNC) és az ARTE televízió támogatásával. Magyarországi gyártója a Boddah, hazai forgalmazója pedig a Daazo. 

A szerelem megfoghatatlan és leírhatatlan érzései negyed órában, egy fiktív univerzum szürreális élőlényeinek mindennapjain keresztül elmesélve, Bucsi Réka felismerhető, egyedi stílusában és Lukács Péter jellegzetesen provokatív hangkeverésével, valamint David Kamp csodálatos, érzelmekkel teli zenéjével. A LOVE-ról korábban itt lelkendeztünk hosszan.

A LOVE világpremierje a 66. Berlinálén volt, itthon pedig a 4. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramjában debütált, ahol el is nyerte a legjobb magyar animációnak járó díjat, azóta pedig már közel 90 fesztivált járt meg világszerte. Legutóbb a lengyel Ars Independent fesztiválon kapta a legjobb animációnak járó Fekete Ló díját, valamint a szerb Animanima fesztiválon a zsűri különdíját. 

A LOVE itthon a 6. Mozinet Filmnapokon lesz látható premier előtt október 28. és 31. között A vörös teknős című egészestés animáció mellett kísérőfilmként, országszerte pedig januártól vetítik a magyar mozik. 

bucsi_reka_love_3.jpg

Bucsi Réka: LOVE

süti beállítások módosítása