Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Szombaton Rajzfilmünnep országszerte

2016. október 28. - dotandline

A KEDD Animációs Stúdió újra jelentkezik az Országos Rajzfilmünneppel. Idén negyedszerre rendezik meg országszerte az elsősorban gyerekes családoknak szóló programsorozatot, melyben lesznek magyar és nemzetközi, klasszikus és kortárs művek egyaránt.

A Rajzfilmünnep ötlete négy-öt évvel ezelőtt született meg azzal a céllal, hogy minél több gyermek megtapasztalhassa a közösségi filmnézés élményét. Az egynapos esemény sajátossága, hogy nem egy helyszínre hívja a közönséget, hanem a lakóhelyükön adja meg a lehetőséget a családoknak és közösségeknek, hogy a Rajzfilmünnep kínálatából válogatva eldöntsék, mit szeretnének megnézni például a helyi művelődési házban, gyerekkönyvtárban, vagy épp a moziban.

Az idei programsorozathoz közel negyven város és ötven helyszín csatlakozott országszerte. Több helyszínen a vetítések mellett számos program várja a látogatókat: kiállítások, rajzfilmünnepi kvízjátékok, kézműves foglalkozások, beszélgetés az alkotókkal és sok más érdekesség.

Az Országos Rajzfilmünnep programjában több animációs stúdió, fesztivál, forgalmazó és filmes egyetem is részt vesz alkotásaikkal. A KEDD-en kívül például a MaNDA, az MTVA, a Kecskemétfilm, a Cinemon Entertainment, a Magyar Rajzfilm Kft., a The Hoppies, a UIP Duna, az Anilogue, a Primanima, a BuSho, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem. A hazai animációs műhelyek alkotásainak bemutatásával szeretnének tenni azért is, hogy megnyerjék a szakma számára a tehetséges vidéki és fővárosi fiatalokat. Idén hangsúlyosabban jelenik meg a programban a különböző animációs képzőhelyeknek kínálata, mivel M. Tóth Géza, a KEDD vezetője szerint nagyon sok fiatal szívesen foglalkozna animációval, de nem biztos, hogy könnyen eligazodik azzal kapcsolatban, hogy az egyes képzőhelyeken milyen lehetőségek állnak a rendelkezésére. 

Az idei rendezvényen kiemelt szerepet kap a jövőre 40 éves Lúdas Matyi alkotója, Dargay Attila (1927-2009) és filmjei, ezért szerepel a kínálatban például a Vuk, a Szaffi és Az erdő kapitánya.

Budapesten például a Bem mozi tűzi műsorra a Vukot, Az erdő kapitányát és a Macskafogót (esemény itt), az Örökmozgóban olyan kortárs sorozatok láthatóak, mint A négyszögletű kerek erdő, Cigánymesék, Kojot és a szikla, Egy komisz kölyök naplója, Kuflik, továbbá a MOME és a MET diákfilmjeiből is vetítenek egy összeállítást, illetve a Macskafogó ezen a helyszínen is megnézhető.

A Rajzfilmünnep teljes programját a honlapon lehet böngészni. A programok legnagyobb része ingyenesen látogatható, ami nem, ott is csak jelképes összeget kell fizetni az előadásért.

süti beállítások módosítása