Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációs biopic készült Egerszegi Krisztináról

2016. október 25. - Herczeg Zsófi

Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó, aki mindössze 14 éves volt, amikor első olimpiai aranyát szerezte. B. Nagy Ervin hatperces animációs filmje az ő történetét meséli el a kezdetektől, amikor még édesanyja vitte villamossal az edzésekre, egészen a hatalmas sikerekig. 

b_nagy_ervin_eger.jpg

Két évvel a szöuli olimpia előtt az Egerszegi család hétköznapjai hajnali 4:15-kor kezdődnek. Egerszegi anyuka felkelti a lányait, hogy útnak indulhassanak villamossal a reggeli edzésükre. Klári a kajakosoknál, Krisztina pedig az úszóknál kezd. Krisztina és ifis klubtársai Turi Gyuri utánpótlás-edzőjükkel róják a hosszakat a medencében, míg megérkeznek a nagyok Kiss Laci mesteredző vezényletével. Turi Gyuri felhívja barátja és edzőkollegája figyelmét az apró termetű, tizenkét éves, hihetetlenül áramvonalas kislányra, és megegyeznek, hogy másnap kipróbálják a felnőttek közt egy házi szintfelmérő versenyen...

B. Nagy Ervin Egér című rövidfilmjét a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázata támogatta még 2014-ben. A film zeneszerzője Alpár Balázs (Papírvilág, Dipendenza, Bab Berci köve, Egy kupac kufli), a szinkronhangokat pedig Menszátor Magdolna, Csuha Bori, Máté Gábor, Kerekes József, Gulás Fanni és Csankó Zoltán adják.

B. Nagy Ervin 2011-ben diplomázott a MOME vizuális kommunikáció szakán a Patrick és Theo – A férfi, aki szerette a palacsintát című pilotfilmmel, melyet Kovács Mártonnal és Nagy Mártonnal közösen készítettek. Szakmai gyakorlatát a Cartoon Network Turner Broadcastingnál töltötte Londonban, de dolgozott a Pannónia Filmstúdiónál, a Cinemon Stúdiónál, valamint a Kecskemétfilmnél is. A 2007-es KAFF-on a zsűri külön elismerésben részesítette Határvonalak című rövidfilmjét, a Patrick és Theo című sorozattervvel pedig a Cartoon Forum résztvevője volt 2010-ben. Kovács Mártonnal azóta több másik sorozaton is együtt dolgoznak: a Médiatanácstól 2012-ben kapott támogatást a Bab Berci kalandjai első (film itt), 2014-ben pedig a második epizódja, melyek Lázár Ervin azonos című meséjét adaptálják (Kovács Mártonnal interjú a szériáról itt), Nagy Márton, Kovács Márton és Hermán Árpád Az égig érő fa című filmjén, valamint Richly Zsolt Luther Márton élete című sorozatán pedig animátorként is dolgozik. 

Az Egér október 30-án éjfélkor (tehát hétfő hajnalra virradóra) debütál az M2/Petőfi TV műsorán, online pedig majd itt nézhető.

A filmről szerencsére lehet találni terveket, alább két hátteres munkái láthatóak. Az egyik egy volt MOME Anim hallgató, Horváth-Molnár Panna (akit Zomborácz Virággal közösen rendezett Dipendenza című diplomafilmjéről lehet ismerni), a másik pedig az eredetileg építészmérnök Sofia Laszlovszky, aki 2008 óta független animátorként dolgozik. 

Horváth-Molnár Panna hátterei a filmhez (Forrás: Horváth-Molnár Panna)

Sofia Laszlovszky hátterei az Egérhez (Forrás: Sofia Laszlovszky)

UPDATE A rendező, B. Nagy Ervin a tévépremier óta felrakta a netre a filmet egy animatik videóval kiegészítve érdekességként.

Forrás: Médiatanács | Horváth-Molnár Panna | Sofia LaszlovszkyKAFF

süti beállítások módosítása