Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Shinkai Makoto vetítéssorozat lesz októberben

2016. október 03. - dotandline

Októberben egy négy alkalomból álló filmklubot indít a budapesti Japán Alapítvány, melyen az egyik legnépszerűbb japán animációs filmrendező, Shinkai Makoto három alkotását vetítik le. Shinkai Makoto kiemelkedő nemzetközi elismertségét többek közt részletgazdag háttereinek, ragyogó színvilágának és lenyűgöző természetábrázolásainak köszönheti. A Japán Alapítvány vetítésein két szerelmi történet mellett egy tudományos-fantasztikus animációs filmet is láthatnak az érdeklődők.

A négy alkalomból kettő az őszi MondoCon-on lesz október 8-9-én, de október 25-én mozis keretek közt is levetítik az itt látható két filmet, ráadásul egymás után és összesen 500 forintért. 

A szavak kertje (2013, 46 perc)
2016. október 5. 18:00 | Budapesti Olasz Kultúrintézet (1088 Budapest, Bródy Sándor u. 8)

A középiskolás Takao iskola helyett épp egy tokiói kertben sétálgat, amikor találkozik egy titokzatos hölggyel. Attól a naptól fogva rendszeresen találkozgatnak, és kettejük párbeszédéből lassan kirajzolódik, hogy a köztük lévő korkülönbség ellenére mindketten sokat tanulhatnak egymástól.

A filmet japánul, angol felirattal és választható magyar hangalámondással vetítik. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni az alábbi linken lehet.

Másodpercenként 5 centiméter (2007, 63 perc)
2016. október 8. 17:30 | MondoCon, Hungexpo (1101 Budapest, Albertirsai út 10.)

Takaki hatalmas hóesésben kel útra, hogy sok év után újra találkozhasson általános iskolai szerelmével, Akarival. A vonatút azonban váratlanul hosszúra nyúlik, és közben Takaki visszaemlékezéseiből megismerhetjük a két fiatal történetét. A film három epizódból áll, melyek más-más nézőpontból mutatják be az egyedülálló páros közös útját.

Felhők fölött, álmaink földjén (2004, 91 perc)
2016. október 9. 16:00 | MondoCon, Hungexpo (1101 Budapest, Albertirsai út 10.)

A film egy alternatív idősíkon játszódik, ahol a második világháború után két részre szakadt Japán, és három jó barát történetét követhetjük végig ebben a kettészakadt országban. A főszereplőket gyerekkoruk óta foglalkoztatja egy égig érő, misztikus torony rejtélye, és elhatározzák, hogy egyszer saját repülőgépükön fogják megközelíteni és felfedni a torony titkát. Tervüket azonban számos akadály nehezíti.

Másodpercenként 5 centiméter (2007, 63 perc)
Felhők fölött, álmaink földjén (2004, 91 perc)
2016. október 25. 19:00 | Toldi mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Shinkai Makoto két remekművét egyszerre is lehet majd látni a Toldi moziban, együtt összesen 500 forintért. A filmeket japán nyelven, angol felirattal és választható magyar hangalámondással vetítik. Jegyek a Toldi mozi pénztárában, illetve a mozi honlapján kaphatók nemsokára.

5_centimeters_per_second.jpg

Shinkai Makoto: Másodpercenként 5 centiméter (© Makoto Shinkai/CoMix Wave Films)

Forrás: Japán Alapítvány

süti beállítások módosítása