Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Elkészült újabb három rész a Cigánymesék sorozatból

2016. szeptember 12. - dotandline

Már szinte csak a zenei felvételek hiányoznak a Kecskemétfilm Kft. műhelyében készülő Cigánymesék újabb három részéből – tájékoztatta az MTI-t a kecskeméti rajzfilmstúdió alapító-vezetője, Mikulás Ferenc.

A legújabb részek, A Nap és a Hold története, valamint A tűzpiros kígyócska című mesék átiratai Bari Károly gyűjtése nyomán, míg a Hogyan lett az ember? című epizód egy cigány eredetmonda, Daróczi Ágnes gyűjtése alapján készült el.

doja_a_ciganytunder2.png

Horváth Mária: Doja, a cigánytündér

Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. vezetője és egyben a Cigánymesék sorozat producere elmondta, hogy a Cigánymesék sorozat története 2013-ban kezdődött a Kecskemétfilm Kft. műhelyében. A Magyar népmesék nagysikerű rajzfilmsorozat gyártásának befejezésével Horváth Mária rendezőnek az az ötlete támadt, hogy cigány meséken keresztül mutassák meg a roma kultúrában rejtőző értékeket, azt, hogy a cigányok nemcsak zenéjükre, hanem képzőművészetükre és irodalmukra is büszkék lehetnek.

Mikulás Ferenc kiemelte, hogy a kisfilmek célja bemutatni a Magyarországon élő romák kultúrtörténeti és néprajzi hagyományait, ötvözve a mai cigány művészettel. Ugyanakkor az egyes részek megismertetik a ma is követendő például szolgáló roma társadalom múltjának értékeit. Mikulás Ferenc bízik benne, hogy erőfeszítéseikkel erősödhet és akár növekedhet is az etnikai kisebbség iránti tolerancia a többségi társadalomban.

Horváth Mária hangsúlyozta, hogy fontos volt számukra, hogy olyan autentikus mesék készüljenek, amelyeket a cigány emberek is magukénak éreznek. Éppen ezért az alkotás folyamatába több roma is bekapcsolódik. Az animációs mesefilmek rajzai Orsós Teréz grafikus- és festőművész képeinek felhasználásával készülnek, míg az egyes epizódok zenéjét a Parno Graszt tagjai szerzik.

a_ciganyasszony_meg_az_ordog3.jpg

Horváth Mária: A cigányasszony meg az ördög

Az eredetileg tizenhárom részesre tervezett sorozatból Szécsi Magda cigány író meséi nyomán korábban három, egyenként hét és fél perces epizód készült el: A cigányasszony meg az ördög, a Káló, a cigánylegény, valamint a Doja, a cigánytündér című részek.

A sorozat A cigányasszony meg az ördög című epizódja 2015 tavaszán elnyerte a velencei Cartoons on the Bay nemzetközi animációs filmfesztiválon a Televíziós sorozatok fiataloknak kategória díját, valamint a legjobb filmzenéért járó elismerést is. A Doja, a cigánytündér című rész az elmúlt év júniusában a 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a Magyarországi Evangélikus Egyház Evangélikus Diakónia különdíja után, az erdélyi Sztánán, idén augusztus végén megrendezett III. Nemzetközi Népismereti Filmszemle első díját is megkapta.

Mikulás Ferenc, a kecskeméti rajzfilmstúdió vezetője a Cigánymesék című animációs sorozat útnak indításáért 2016 januárjában Wallenberg-díjat vehetett át. A Raoul Wallenberg Egyesület, a Raoul Wallenberg Alapítvány és az Emmi azokat díjazza, akik a kisebbségben lévők méltóbb életéért dolgoznak és munkájukkal az előítéletek ellen küzdenek.

kalo_a_ciganylegeny1.png

Horváth Mária: Káló, a cigánylegény

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása