Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Új magyar animációs dokumentumfilm a neten

2016. augusztus 29. - Herczeg Zsófi

Ha már írtunk Szeiler Péter Hajótöröttek című animációs sorozattervének pilotjáról, illetve Áprily Zoltán új animációs kisfilmjének, az Ungvár szeptember 4-ei premierjéről, nem hagyhatjuk ki egy szintén Médiatanács által támogatott animációs rövidfilm debütálását sem, melyet vasárnap adott le a tévé, de szeptember 4-ig online is nézhető. 

kiss_sandor_uj_eletre_kelt_babok.jpg

Kiss Sándor: Új életre kelt bábok – A. Tóth Sándor és művészete (Forrás: Médiatanács)

Kiss Sándor író-rendező Tóth Sándor festő, bábművész és rajztanárról szóló animációs dokumentumfilmje 2014-ben kapott támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán. Az Új életre kelt bábok – A. Tóth Sándor és művészete című rövidfilm az 1904 és 1980 között élt alkotó kalandos életét mutatja be a művész saját képeit felhasználva és megmozdítva. 

A. Tóth Sándor kalandos életútja a franciaországi avantgárdtól Pápáig vezetett, ahol a Református Kollégiumban oktatott. Párizsban megalapította a Szivárvány Színházat, amely a modern bábjátszás bölcsője lett, az 1937-es világkiállításon aranyérmet nyertek Madách Imre Az ember tragédiájának formabontó bemutatásával modern színpad segítségével. Kiss Sándor animációs filmje e zseniális alkotó életét művein keresztül tárja fel, és korabeli fotográfiák segítségével mutatja be az alkotó művészi fejlődését, honvágyát és vívódásait.

Az animációs dokumentumfilmet augusztus 28-án mutatta be az M2, de hét napig (szeptember 4-ig) még elérhető a Médiaklikk oldalán, vagy itt.

 

Forrás: Médiatanács blog

süti beállítások módosítása