Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Szeiler Péter újra animációs sorozatot készít

2016. augusztus 26. - Herczeg Zsófi

Az SZFE-n végzett Szeiler Péter (Bevezetés az általános nyelvészetbe, Halotti beszéd, Nekem Budapest, Viadal) neve egyre gyakoribb az animációs szférában. Ha jól számolom, eddig három animációs sorozat fűződik a nevéhez: 2012-ben az És Ubul című egyperces szériájából 2x10 rész is elkészült a Comedy Central saját gyártású sorozataként, majd Szeiler ugyanebben az évben pályázott a Médiatanácsnál az És ezt így hogy? című társadalomkritikus sorozatának ötletével (amiből már a Gitár című nyitóepizódot többször is lehetett látni, például a 2. Magyar Filmhéten), 2014-ben pedig a Hajótöröttek pilotjának tervére kapott támogatást szintén a Médiatanács Macskássy-pályázatán. 

Akárcsak az És ezt így hogy? második része, az Ásványvíz, a Hajótöröttek pilotja is a Mirage Film Stúdióban készült, és szintén Szeiler Péter írta hozzá a forgatókönyvet. A film animációs rendezője Csornay Péter, akivel Szeiler már mindkét korábbi sorozatán együtt dolgozott. Érdekesség, hogy a látványterveket a MOME Animon végzett Bakos Barbara (Kék őzek, Hölgy hosszú hajjal) és Bucsi Réka (Symphony no. 42, LOVE) készítette a filmhez, és egyébként az Annecy-ban különdíjat nyert Dell'Edera Dávid volt az animáció kompozitora. 

szeiler_peter_hajotorottek_6_bg.jpg

Hajótöröttek látványterv (Forrás: Bakos Barbara)

Szeiler Péter egy 2013-as Filmhus interjúban elmondta, hogy került az animációk közelébe: "Nagyszerű barátom és munkatársam, Divinyi Gábor mutatott be Csornay Petinek, aki akkoriban rendezőt keresett számos különböző stádiumban lévő projektjéhez. Beszélgettünk, válogattunk belőlük és többe bele is fogtunk. Eddig két mini sorozatot készítettünk el, ez a harmadik közös munkánk. Nekem nagyon új és ingoványos terep volt az animáció, de lenyűgöztek a lehetőségei. Nem szoktam hozzá, hogy utólag tudjak korrigálni a szereplők gesztusain, vagy mimikáján, és az sem gyakran fordult elő velem, hogy egy színész csak a profilját hozta el a forgatásra." És hogy mi fogta meg az animációban? "A dramaturgia tisztasága. Csak az van a képen, amit odateszel, és a szabadság, a végtelen lehetőségek: "Bármiből lehet bármi.""

A Hajótöröttek ötletével kapcsolatban a Médiatanácsnak azt mondta Szeiler, hogy Csornay Péterrel több közös munkán voltak túl, "amelyek mindegyike felnőtteknek szóló animáció volt, amikor három éve a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon belém villant, hogy tévúton járunk, az animáció elsősorban gyerekeknek szól, ezért úgy gondoltam, ebbe az irányba érdemes terelnünk magunkat. Emellett régóta foglalkoztatott, hogy hogyan lehet olyan tudományos oktatófilmet készíteni, amiből nem könyököl ki az edukációs tartalom, hanem beleolvad a történetbe."

szeiler_peter_hajotorottek_3.jpg

Szeiler Péter: Hajótöröttek (Forrás: Médiatanács)

A Hajótöröttek egy 6-12 év közti gyerekeknek szánt ismeretterjesztő sorozat, melynek főhőse Kolos, aki nagyapjával együtt hajótörést szenved és egy lakatlan szigeten kötnek ki, ahol leleményességükre és természettudományos ismereteikre kell hagyatkozniuk, hogy életben maradjanak. A szigetet az őserdő uralja, de a nagypapa szerencsére jól ismeri a természetet és a fizika törvényeit, így azonnal feltalálja magát a veszélyes világban.

Szeiler Pétert a Médiatanács kérdezte a sorozatról: "... a filmnek nem feltétlenül az a célja, hogy bárki túléljen a segítségével egy ilyen szélsőséges helyzetet, hanem az, hogy felkeltsük a gyerekek érdeklődését a tudomány és a természet iránt. Ez fontosabb annál, hogy hasznosítható tudást adjunk át. Azt vettem észre a gyerekeken, hogy a tudásuk bár nem átfogó, de néha felnőtteket megszégyenítően elmélyült tud lenni, vagyis, ami érdekli őket, ahhoz nagyon is jól értenek. Tehát, elsősorban a motiválás a lényeg, mert ez adja meg az elmélyülés lehetőségét. [...] Én magam sokat néztem utána a dolgoknak a film elkészítése előtt. Illetve volt egy szakértőnk is, aki értett a természettudományokhoz, de a további részekben egy olyan szakértő csapat bevonását is tervezzük, akik jártasak a cserkészetben, és elsősorban a praktikus tudás oldaláról közelítik meg a dolgokat. [...] ... fontosnak tartottam, hogy a szereplők magyaros karakterisztikával rendelkezzenek. Kolost például az öcsémről mintáztam, a nagypapa is egy jellemzően közép-kelet-európai, kissé cinikus értelmiségi karakter, aki nem nagyon találta meg eddig a helyét otthon, de a szigeten kivirágzik. Ez nem annyira látványos a filmben, de a visszajelzések azt mutatják, hogy azért érezhető."

Az alkotók számára fontos szempont volt, hogy a széria külföldön is eladható legyen, nemzetközi környezetben is megállja a helyét, a sorozathoz pedig virtuális játék és kézikönyv is készül, hogy még inkább felkeltse a gyerekek tudományos érdeklődését. A Médiatanács teljes interjúja Szeiler Péterrel itt olvasható.

A Hajótörötteket négy évadosra (42 részesre) tervezik, a sorozat első évadának terve jelenleg a Dargay-pályázaton vár elbírálásra. Ha elnyeri, akkor a Filmfabriqnál folytatják a 12 rész gyártását.

A pilotepizódot a Duna World-ön lehet megnézni augusztus 27-én, szombaton 16.40-től! Akinek nincs tévéje, vagy nem néz már tévét, az itt tudja elérni majd a filmet online.

szeiler_peter_hajotorottek.jpg

Szeiler Péter: Hajótöröttek (Forrás: Médiatanács)

Forrás: Médiatanács | Médiatanács blog | Filmhu

süti beállítások módosítása