Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Gyerekek díjaztak egy magyar animációt

2016. május 11. - dotandline

Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című MOME Anim mesterszakos diplomafilmjével az oberhauseni nemzetközi rövidfilmfesztiválon a gyerek és ifjúsági film kategóriában elnyerte a gyerekzsűri díját.

bognar_eva_katinka_hugo_bumfeldt.jpg

A tizenkét perces film egy távoli bolygón élű űrlény kisfiúról, Hugóról szól, aki megkapja az első kisállatát: egy, a Földről elrabolt könnyűbúvárt. Hugónak a búvár iránti lelkesedése határtalan, azonban gyermeki önzőségében nem veszi észre, hogy egy élő, értelmes emberi lénnyel játssza kedves, de mégis borzasztó játékait.

Bognár Éva Katinka az MTI-nek beszélt a filmről és a díjról: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem az ott készült diplomafilmeket számos fesztiválra nevezi, az oberhauseni az egyik első volt, amelyen versenyzett a film. A díj elnyeréséről kedden értesült: "Nagyon örültem, hogy rögtön az első filmemmel, az egyik első fesztiválon nyertem egy díjat. [...] Annak különösen örültem, hogy a gyerekzsűri értékelte a filmemet" - mondta a rendező, akinek ez az első professzionális körülmények között készült filmje. Az oberhauseni fesztivál nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az alkotásokat fiatal filmkritikusok és gyerekzsűri értékelje, és mivel a történet egy gyerekről szól, sokat jelentett az alkotó számára, hogy a film empátiával kapcsolatos üzenetét a gyerekek megértették és értékelték, noha megpróbálta a filmet minél univerzálisabbá tenni, hogy a felnőttek számára is hordozzon üzenetet. Szerinte a digitális rajzanimációs technikával készült filmre azért lehettek ennyire fogékonyak a fesztiválon, mert dialóg nélküli filmről van szó, valóban az animáció eszközeivel lehetett történetet mesélni, ezért a film könnyen lefordítható, kultúrák között is értelmezhető.

Hugo Bumfeldtről a film Facebook-oldalán található további információ (a film novemberi premierjéről itt írtunk), a napokban az alkotás trailere is felkerül az internetre. 

Hugo Bumfeldt legközelebb a június 6. és 11. között zajló zágrábi Animafesten fog versenyezni a diákfilmes kategóriában, amelybe az idén két MOME diplomafilm (Hugo Bumfeldt, A nyalintás nesze) is került. Ezen kívül egyébként egy MET (Hey, Deer!) diplomafilm, valamint egy független animáció (A férfi és a fák) is látható majd a gyerekfilmes szekcióban. 

bognar_eva_katinka_hugo_bumfeldt_5.jpg

Az oberhauseni nemzetközi rövidfilmfesztivál a világ egyik legjelentősebb rövidfilmes fóruma. Az idén május 5. és 10. között zajlott, 62. alkalommal rendezték meg. Évente mintegy hatezer pályázatból ötszáz film kerül be a fesztiválprogramba. Itt mutatta be első munkáit számos ismert filmes és művész Roman Polanskitól Cate Shortlandig, George Lucastól Pipilotti Ristig.

A fesztivál keretében 39. alkalommal rendezték meg a nemzetközi gyermekfilmes versenyt, amelyen Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című tizenkét perces filmje elnyerte a fődíjat, a gyermekzsűri díját. "Bár nehéz volt meghozni a döntést a díjról, egy film a kezdetektől meggyőzött minket. Barátságról, honvágyról és gyászról mesél. És földönkívüliekről, akik aranyhalak helyett búvárokat nevelnek. A figurák színesek és szokatlanok, a történet izgalmas, vicces és megérinti a nézőt, emellett remek a zene és a hangzás. A film miatt elgondolkodunk arról, hogyan is bánunk más élőlényekkel" - indokolta döntését a zsűri.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása