Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ismét a legjobb magyar animáció lett A nyalintás nesze

2016. május 01. - dotandline

Kihirdették a filmes díjakat a 26. Tartóshullám Mediawave Együttlét záróestjén, szombaton a Monostori Erődben. A zsűri a versenyprogram és az Úton online filmverseny filmjeit is kitüntette, idén először a diákzsűri díjait is kiosztották. A rendezvényen a filmes díjak mellett átadták a 2016-os Párhuzamos Kultúráért Díjakat is.

A Mediawave magyar versenyprogramjában 16, a nemzetköziben pedig 36 animáció szerepelt, a legjobb magyar, illetve nemzetközi animációnak járó díjat pedig külön zsűri ítélte oda. Pálfi György magyar és Titus Muntean román rendezők, valamint Priit Tender észt animációs rendező Andrasev Nadja A nyalintás nesze című MOME Anim diplomamunkáját találta a legjobb magyar animációnak. A filmet a magyar filmkritikusok a tavalyi év legjobb magyar animációjának szavazták, legközelebb a cannes-i fesztivál Cinéfondation programjában, majd az annecy-i fesztivál diplomafilmes versenyszekciójában látható.

Zlatina Rousseva belga rendezőnő, Radu Igazság román animációs filmes és Varga Balázs filmtörténész az orosz Dina Velikovskaya Egy anyáról (About a Mother) című animációját díjazta nemzetközi animációs kategóriában.

Az Úton Online Filmfesztivál alkotásaira a közönség szavazhatott március 31-ig, a nyertes filmeket pedig a fesztivál ideje alatt is vetítették. Az Úton programjában három animáció szerepelt, ezek közül Shakiba Shabani iráni rendező Akarás (Ekhtiar) című groteszk gyurmaanimáció kapta a Legfurcsább út díját. A film még megtekinthető a fesztivál honlapján.

A Mediawave Alapítvány 2001 óta minden évben elismeri azokat a művészeket, közéleti személyiségeket, akik nemcsak saját hivatásukban, hanem azon átnyúlva, több területen is sokat tettek és tesznek a hagyományok ápolásáért. Az elmúlt években számos neves művész kapta meg ezt az elismerést, többek közt Göncz Árpád, Jancsó Miklós, Barsi Ernő, Bíró Yvette, Sára Sándor, Lajkó Félix, Cseh Tamás, Jeles András, Petrás Mária, Müller Péter Sziámi és Pintér Béla. Idén egy észt animációs rendező is kapott Párhuzamos Kultúráért Díjat: 

Priit Tender (1971, Tallinn - )
Az észt animációs rendező a Tallini Egyetem Művészetoktatás szakán diplomázott. Filmjeit a szürrealitás, a fekete humor és a sötét létkérdések jellemzik. Alkotásait több rangos fesztiválon díjazták, többek közt Annecyben, Ottawában, Hiroshimában, Drezdában, Fredrikstadtban, Uttrechtben. Jelenleg egy dokumentumfilmen dolgozik és animációt tanít az Észt Művészeti Akadémián.

Forrás: Mediawave

süti beállítások módosítása