Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

3 animáció a 3. Úton Online Filmfesztiválon

2016. március 04. - Herczeg Zsófi

Negyvenhat filmmel (köztük három animációval), eredeti nyelven, angol felirattal, új témákkal kezdődik az Úton Online Filmfesztivál. A filmek a 26. Mediawave kezdetéig, vagyis április 27-ig nézhetők online, de szavazni rájuk csak március 31-ig lehet.

mediawave_pecset_ff.jpgMűfajok szerinti csoportosítás helyett a nézők új szempontok szerint válogatott filmeket nézhetnek idén a Mediawave honlapján. A Harcosok útja kategóriába háborús filmek, illetve a fiatalok mindennapi küzdelmeivel foglalkozó alkotások kerültek. A Nők útja különböző női sorsokat tár elénk, olyan nőkét, akik párkapcsolattal, önmegvalósítással, betegséggel küzdenek, vagy kisebbségi sorsban élnek. Az Útközben filmjeinek hősei hétköznapi emberek, akik nap mint nap utazni kényszerülnek, a kíváncsiság hajtja őket, vagy hazájukat elhagyva kelnek útra. Az Édes otthon különböző otthonokat, hazákat mutat be: hegyvidéki kínaiak, török munkás, elhagyatott grúz hegyi falu lakói, etióp muzsikusok élik hol küzdelemmel, hol boldogsággal teli mindennapjaikat. Felfedezésre várnak a Sosem tudhatod témára válogatott filmek is.

A filmekre március 31-ig lehet szavazni 5 kategóriában (legjobb film, legjobb operatőr, legjobb színész, legszebb út, legnehezebb út, legfurcsább út). A témánkénti nyertes filmeket levetítik a 26. Tartóshullám Mediawave Együttléten április 27. és május 1. között.

*

Az Úton Online Filmfesztivál 46 filmje között három animáció is szerepel.

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Filmművészet, Fotóművészet, Média szakán végzett Nagy Orsolya Lepkegyűjtő című alkotása a Harcosok útja blokkba került, bár nem háborús és nem mindennapi problémákat dolgoz fel, hanem inkább egy őrült elme pszichés állapotának kivetülését. A közel ötperces, dialógus nélküli film John Fawles azonos című könyvét adaptálja a Halott menyasszony figuráit idéző stílusban, melyben egy megszállott lepkegyűjtő férfi tágítja ki rajongása tárgyát, pontosabban formáját, és válik egyfajta fordított Paul Sheldon-Annie Wilkes (Tortúra) párossá imádata csúcspéldányával, mindezt Liszt Ferenc Magyar rapszódiájára.

A filmet itt lehet megnézni, illetve szavazni rá.

Az iráni Shakiba Shabani Akarás című stop motion filmje is a Harcosok útja válogatásban látható. A szimbolikus, minimalista film egy fekete szobában játszódik, ahol csak egy apró fényforrás van, a piros színű gyurmafőhős pedig ebből a bezártságból próbál kitörni, keresni a kiutat. A fekete-piros színhasználat kissé rémisztő összhatása, valamint a zárt szoba fenyegetése és az egyre elborultabb kijutni vágyás összjátéka fokozatosan kelt egyre nagyobb szorongást és tehetetlenségi dühöt. A hétperces, dialógus nélküli film többek közt azt mutatja meg a maga sokértelmű módján, hogy miként emészti fel az embert önmaga, hogy miért járja ugyanazokat a köröket egy problémával szemben és miért esik ugyanabba a hibába többször is. 

A filmet itt lehet megnézni, illetve szavazni rá.

Az autodidakta finn filmes, Kalle Raitilla A dezertőr című negyedórás animációja az Útközben kategóriában található, mely blokk "filmjeinek hősei hétköznapi emberek, akik nap mint nap utazni kényszerülnek, a kíváncsiság hajtja őket, vagy hazájukat elhagyva kelnek útra". A film főhőse egy szír orvos és egyben rendőr, aki látva hazájának brutalitását és korrupciótól átitatott működését, titkos orvosi ellátást nyújt az elnyomott és rászoruló embereknek. Rendőri pozícióját kihasználva próbálja segíteni a védteleneket, viszont amikor lebukik, szökni kényszerül, de önkéntes feladatát nem adja fel. A dezertőr valójában nem egy emberről szól, hanem egy ember szemszögén keresztül mutatja be Szíria politikai hatalmának mindent elnyomó tevékenységét, az ártatlanok kizsákmányolását, és azt, hogy miért kényszerülnek menekülni (akár hosszú éveken keresztül) a közel-keleten élő családok, hogy békében élhessenek.

A filmet itt lehet megnézni, illetve szavazni rá.

Az Úton Online Filmfesztiválon szereplő 46 alkotásra március 31-ig lehet szavazni 5 kategóriában (legjobb film, legjobb operatőr, legjobb színész, legszebb út, legnehezebb út, legfurcsább út), a filmek viszont egészen a 26. Mediawave kezdetéig, vagyis április 27-ig nézhetők neten. Az Úton öt nyertesét a Mediawave-en is műsorra tűzik.

süti beállítások módosítása