Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A Limbo-Limbo Travel az Anilogue-on

2015. november 29. - dotandline

Egyedüli magyar alkotásként vetítették a Limbo-Limbo Travelt a vasárnap záruló 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjában. A rajzanimációt rendező Kreif Zsuzsa és Zétényi Bori a mustrán mesélt a produkcióról és további terveiről az MTI-nek.

A 2014 őszén elkészült Limbo-Limbo Travel a krakkói animációs filmfesztiválon elnyerte a fődíjat. A zsűri indoklásában azt emelte ki, hogy a film vicces és szórakoztató, izgalmas a látványvilága és az alkotók jól éltek az animációs technika nyújtotta lehetőségekkel. A díj automatikusan nevezte a produkciót a rövid animációk Oscar-mezőnyébe, ám mint Kreif Zsuzsa és Zétényi Bori elmondta, a kategória napokban kihirdetett tízes rövid listájára már nem került fel a munkájuk

A digitális rajztábla segítségével készült Limbo-Limbo Travel az ötnapos budapesti Anilogue fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában szerepelt egyedüli magyar alkotásként. Liszka Tamás fesztiváligazgató tájékoztatása szerint idén rekord számú, több mint ezer nevező közül válogatták ki a rövid animációs mezőny filmjeit.

Limbo-Limbo Travel trailer from Zsuzsanna Kreif on Vimeo.

A Limbo-Limbo Travel eredetileg ötperces animációként indult, de négy év munka után a két animációs rendező 17 perces első filmjeként készült el. A rendezőpáros felidézte, hogy a rajzfilm fejlesztését még a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóiként kezdték, később alakult francia-magyar koprodukcióvá. "Mindig jöttek az újabbnál újabb ötletek, nem bírtunk leállni" - jegyezte meg Zétényi Bori.

A film maroknyi, a kütyüfüggő férfiak világából kiábrándult nőről szól, akik a Limbo-Limbo Travel buszával egy egzotikus szigetre utaznak, hogy végre megtalálják a boldogságot. A szigetet meglepetésükre a bajszos férfiak törzse lakja. A nyolc nő, mind saját habitusának megfelelően veti bele magát a férfivadászatba.

A rendezők szatirikus eszközökkel ábrázolták a karaktereket, de mint hangsúlyozták, az volt a cél, hogy a film kicsengése azért pozitív legyen. "Sokat gondolkodtunk, mi mozdítja ki a nőket, miért akarnak kiszakadni megszokott környezetükből. Úgy gondoltuk, jó kontraszt lesz a technológiával szembeállítani a távoli sziget törzsi szinten megmaradt világát" - fogalmazott Kreif Zsuzsa.

A nyolcféle női karakter jól működik a vásznon, mindegyik figurát nagy kedvvel rajzolták. "Az volt a legjobb része a munkának, hogy kitaláljuk, milyen a személyiségük" - árulták el. Kreif Zsuzsa kedvence a dundi, romantikus nő volt, aki a csókjeleneteknél könnyezve tekeri vissza a videót, és naplójába gyűjtögeti az élményeit. Zétényi Bori az ikreket szerette, mint mondta, sokan gondolták, hogy kettejükre hasonlítanak. A gátlástalan, agresszív nő viszont közös kedvencük lett.

A munkafolyamatokon megosztoztak, a forgatókönyvet együtt írták, fejlesztették, és a karakterek kidolgozása is együtt folyt. A kezdeti sztorit és néhány rajzot még évekkel ezelőtt Csehországban a Visegrad Animation Forumon mutatták be, ahol minden évben tíz rövidfilmes tervet néznek meg producerek. Ott figyelt fel a munkájukra Christian Pfohl francia producer. Ezt követően másfél éves alapos előkészítés után tudtak belevágni a film elkészítésébe a francia partner támogatásával.

"Az animátorok franciák voltak, két stúdióban nyolc-tíz ember dolgozott a filmen. Egy hónapig kint voltunk, találkoztunk velük, közösen kitaláltuk a munkamódszert, és utána interneten tudtunk közösen dolgozni" - idézték fel a rendezők. 

A filmhez Másik János írt zenét. "Zányi Tamás hangmérnök segítségével jutottunk el hozzá, megtetszett neki a produkció, és elvállalta. Kitűnően elkapta a hangulatot, az ironikus részeknél stílusjátékokkal tette izgalmassá a zenét, nagyon jól érezte a karaktereket" - mesélte Kreif Zsuzsa.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tavaly végzett két alkotó elmondta: szeretnének független animációs rendezőként tovább dolgozni. Saját terveik fejlesztése mellett más rendezők filmjeibe is besegítenek, Kreif Zsuzsa illusztrációkat készít egy magazin számára, Zétényi Borinak pedig a közelmúltban volt kiállítása Simpson-parafrázisokból, a Simpson család rajongójaként régi magyar plakátokat és híres festményeket ültetett át a Simpson-világba.

The Garden of Earthly Delights from Borcsa Zetenyi on Vimeo.

A rendezők úgy vélekedtek: biztató a hazai animáció helyzete, ezt jelzi, hogy jelenleg három-négy egészestés animáció is készül Magyarországon. Kreif Zsuzsa tervei között is szerepel egészestés animáció, amelynek megvalósításához majd a Filmalap támogatását szeretné elnyerni. A két rendező elképzelhetőnek tartotta, hogy még lesz közös munkájuk.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása