Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Japán lesz az idei Kiskakas Animációs Filmnapok vendége

2015. április 13. - dotandline

Idén Japánt látja vendégül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció tanszékének szervezésében megrendezett Kiskakas Animációs Filmnapok április 23-24-én a Toldi Moziban.

A világ egyik vezető animációs seregszemléjén, a Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztiválon az elmúlt években bemutatott kortárs japán rövidfilmekből tekinthet meg válogatást a közönség mindkét napon a Toldi nagytermében. A blokk kurátora Kinosita Szajoko, a fesztivál igazgatója, a műveket japánul, angol felirattal vagy szinkronnal vetítik - közölték a szervezők az MTI-vel.

A rövidfilmek után a MOME Fresh szekcióban az egyetem animáció tanszékén készült legújabb diploma- és vizsgafilmek mellett látható lesz a nemzetközi Essemble-projekt keretében készült legutóbbi két MOME Anim alkotás is, a Geidai Animation Fresh és a Geidai Animation Best of blokkban pedig a Tokiói Művészeti Egyetem (Geidai) animáció tanszékén készült legújabb diplomafilmeket mutatják be. Az alkotások az animációs technikák és stílusok széles körét ölelik fel a stop motion technikától, a rajz-animáción és a kevert technikán keresztül a kísérleti munkákig és a legmodernebb számítógépes animációig. A Geidai Animation Best of blokkot a tanszéket vezető Ito Juicsi professzor három alkotása zárja.

A több mint 120 évvel ezelőtt alapított Tokiói Művészeti Egyetem az első állami egyetem volt Japánban. A 2005-ben létrehozott Film és Új Média Iskola keretén belül 2008-ban alapították az animáció tanszéket. A kezdetektől fogva a tanszékről sorra kerülnek ki a kortárs japán animáció friss és izgalmas alkotásai, 2010-ben a zágrábi Animafesten (Zagreb World Animation Festival) a világ legjobb animációs iskolájának választották.

Európa négy nagynevű animációs műhelyének összefogása nyomán 2008-ban indult útjára az animáció határok nélkül (Animation Sans Frontiéres - ASF) oktatási program. A négy partnerintézmény, a párizsi Gobelins, a német Filmakademie Badem-Württemberg, a dán The Animaton Workshop és a MOME együttműködésében működő animációs produkciós műhelymunka célja, hogy segítse a fiatal animációs alkotók pályakezdését. A négy iskola eltérő profillal működik, de mindegyikük vezető szerepet játszik saját országa animációs képzésében. A képzésen résztvevő hallgatók legjobb munkáit egyik nap a nagy-, másnap a kisteremben láthatja a közönség.

A Kiskakas filmnapok programsorozatának legfontosabb célja, hogy évente ízelítőt adjon az animációs filmművészet legfrissebb, feltörekvő és újító alkotásaiból.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása