Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációk az Észt Héten (március 19-26.)

2015. március 10. - dotandline

A budapesti Művész moziban március 19. és 26. között rendezik meg az Észt filmhetet, ahol az észt animációkról sem feledkeztek meg a szervezők.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1573063819608133/

Jegyek: http://muveszmozi.hu/programok/eszt-het-2015

ÉSZT HÉT 2015 from Észt Intézet on Vimeo.

Március 21:

16:00 ÚJ ÉSZT ANIMÁCIÓ
össz. 67’, eredeti nyelven, angol felirattal

Az erdő túloldalán (Teisel pool metsa) rendező: Anu-Laura Tuttelberg, 2014, 10'00
Tündérmese telis-tele fénnyel, varázslattal és nosztalgiával. Egy agyagbaba életre kelti saját környezetét, és egy állandóan változó, nyugtalanítóan szürreális világban találja magát. A jeleneteket természetes fényben vették fel, melynek változásai még erőteljesebben érzékeltetik a filmben múló időt.

A legrosszabb, ami történhet (Must stsenaarium) rendező: Kristjan Holm, 14'40
A két cégvezető, Adolf és Rudolf hosszas tervezés és tárgyalások során megoldja a vállalkozásukat biztos csőddel fenyegető problémát. Néha nem kell több, mint egy jól olajozott fogaskerék, és minden működhet tovább a megszokott rendben.

Csillagok (Põhjatäht) rendező: Mattias Mälk, 2014, 14'13
Egy búvár felfedezi a tengeri és az égi csillagok végzetes kapcsolatát. Amikor egy éjjel a maffiafőnök észreveszi, hogy eltűnt az égről egy csillag, egyből a búvárt gyanúsítja. A maffiózó kedvese elcsábítja a búvárt, és elaltatja, hogy megtalálhassa az elveszett csillagot. Közben azonban ő maga is elalszik. Álmukban egymásba szeretnek, az égi csillagok kibillennek egyensúlyukból, a dühös tengeri csillagok pedig támadásba lendülnek...

A tudatalatti háza (Alateadvuse maja) rendező: Priit Tender, 2014, 10'41
A Féreghizlaló rendezőjének játékos, szellemes és szürreális animációs filmje a Kéményseprő álmaiba nyújt betekintést, a pszichoanalitikus álomfejtés hagyományát és a modernista tudatfolyam módszerét idézve fel bennünk. Az álmában a tengerparton sétáló Kéményseprő a Tudatalatti Házához ér, amely az Égő Nő tulajdona. Egy furcsa szimbólumokkal, átváltozásokkal teli, kiszámíthatatlan világba csöppen – egy egyszerre vonzó és fenyegető környezetbe, ahol nem érvényesek a fizika szabályai vagy az ésszerűség.

Apa (Papa) rendező: Girlin-Basszovszkaja, 2014, 16'
Egy anya megpróbálja összetartani szétesőben lévő családját, de ez a másik fél erőfeszítései híján lehetetlennek bizonyul. A gyermek hiányolja a szeretetet, miközben próbál szeretni és megbízni egy emberben, aki talán soha sem létezett. Csak a képzelet marad és a remény, hogy mégis valós személy...

18:00 A FÉREGHIZLALÓ (Ussinuumaja) (A féreghízlaló nyomában című dokumentumfilm kísérőfilmjeként)
2012, észt animációs film, 15’, rendező: Priit Tender
észt, orosz és angol nyelven, magyar felirattal

divers_in_the_rain_03.jpg

Március 22.

16.00 PRIIT ÉS OLGA PÄRN RETROSPEKTÍV
dialógus nélkül, 18 éven felülieknek!

Fekete plafon 1. rész (Must lagi episood, Észtország, 2007, 5')
A 2007-ben megjelent animációs antológia epizódjainak rendezői egy-egy általuk választott verset álmodtak vászonra. A Pärn páros a 20. század egyik legjelentősebb észt költője, Juhan Viiding versét animálták.

Az Élet Gabriella Ferri nélkül (Elu ilma Gabriella Ferrita, Észtország, 2008, 43'45)
Drámai történet szerelemről, zárt ajtókról, egy arctalan betörőről, egy sérült gólyáról, egy eltűnt laptopról és a virtuális prostituáltként ténykedő O’Key nővérekről... A filmben nyoma sincs Gabriella Ferrinek, de a vége majdnem happy end.

Búvárok az esőben (Tuukrid vihmas, Észtország, 2010, 23'21)
A kora reggel hazatérő nő és a hajnalban munkába induló férfi csak egy búcsúcsók erejéig találkoznak. Egy nagy hajó süllyed lassan, de biztosan. A férfiak a munkájukat végzik, itt nincs helye a kapkodásnak, és csak egyszer lehet hibázni... Az eső vigasztalanul zuhog, közeleg az esti búcsúcsók ideje.

Pilóták hazafelé (Lendurid koduteel, Észtország/Kanada, 2014, 16')
A pilóták hazaútja hosszú és viszontagságos. Sivatagi forróság, jeges magashegyi orkán és szúnyogok gyötrik elcsigázott testüket, napjaik a reménytelenség jegyében telnek. De minden nappal után eljön az éj...

 

A szegedi Grand Caféban:

március 18. 19:00 Priit és Olga Pärn retrospektív

március 22. 19.00 Új észt animáció

március 24. 19:00 A féreghízlaló (A féreghízlaló nyomában című dokumentumfilm kísérőfilmjeként)

süti beállítások módosítása