Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Mágneses festék és csipesz készlet – Így készült a Tomi, Polli és a varázsfény

2023. december 18. - dotandline

December 21-én kerül a mozikba a magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény, melyhez két werkvideó érkezett a bábok szájmozgásának és pislogásának aprólékos készítéséről, valamint a rendező karaktertervezési folyamatáról.

A 11 éves Tominak születése óta rendkívüli tulajdonsága van: a szó szoros értelmében ragyog. Emiatt szülei óvják-féltik, és rövid pórázon tartják. A kisfiú napjai nagy részét otthon tölti a szobájában kialakított bunkerében, és arról álmodozik, hogy egyszer lesz majd egy barátja. Karácsony előtt egy különleges kislány, Polli költözik a szomszédjukba, aki hamarosan felforgatja Tomi életét. A két gyerek szövetkezik, és elhatározzák, hogy felgöngyölítik a házukban egyre jobban uralkodó sötétség rejtélyét, hogy újra napfényt hozzanak a szürke ház életébe. 

tomi_polli_es_a_varazsfeny_01.jpg

"Míg készül a könyv, én már vázlatokat rajzolok a film látványvilágáról." – mondja el az alábbi videóban Filip Pošivač rendező. "A szereplőkről is sok rajzot készítek az irodalmi forgatókönyv alapján. Ekkor már ismerem a szereplők jellemét és tulajdonságait. Többféle technikával készítek vázlatokat, például pasztellel. Különböző stílusú színes hangulatképeket készítek, míg apránként kialakulnak a karakterek."

Az ábécét 3-4 betűből álló csoportokra osztották szájmozgás alapján, majd sütőben égethető gyurmával alkották meg a sok szájformát a különböző szereplőkhöz, beleraktak egy mágnest és egyesével cserélgették. De a szemhéjak mozgatása is hasonlóan nehéz volt. "A pislogás nagyon bonyolult, precíz, majdnem sebészi munka." – mondja Vojtěch Kiss animátor. "Egy egész csipesz készletet használok, attól függően, hogy a báb milyen helyzetben áll. [...] Ez precizitást és jó finommotoros képességet kíván." 

A cseh, szlovák és magyar összefogással megszületett bábanimációs film forgatása 2020-ban kezdődött. A felvételek a prágai Barrandov stúdióban zajlottak épített díszletek közt. Már ezekbe a munkálatokba is bekapcsolódott magyar részről Papp Károly Kása senior animátor. A számtalan trükktechnika megvalósítását igénylő utómunka fázis jelentős része pedig hazánkban valósult meg és ennek részeként a VFX, illetve a hangdizájn véglegesítése is, utóbbi Lukács Péter Benjámin vezetésével.

A Tomi, Polli és a varázsfény forgatókönyvét Filip Pošivač és Jana Šrámková jegyzi, rendezője Filip Pošivač, aki a prágai művészeti egyetemen szerzett animációs diplomát. Nevéhez több díjnyertes animáció fűződik, többek között a 2015-ben bemutatott Deep in Moss, folytatása a 2016-os Live from the Moss című websorozat, illetve a 2019-ben bemutatott Overboard!. A tehetséges alkotó filmes munkái mellett mind a mai napig gyerekkönyvek illusztrálásával is foglalkozik.

Magyar részről az Osváth Gábor vezette Filmfabriq segítette a film megszületését. A producer korábban olyan alkotások megvalósításában vett részt, mint a Hajótöröttek című sorozat, illetve az idei cannes-i filmfesztiválon a rövidfilmes szekcióban Arany Pálmát elnyerő 27 című animációs film.

A Tomi, Polli és a varázsfény magyar hangjai Gyetvai Martin, Pesztericz Mili, Ónodi Eszter, Kocsis Gergely, Schell Judit, Fodor Tamás, Major Erik, Csákányi Eszter és Hegedűs Johanna lettek. 

A Tomi, Polli és a varázsfény világpremierjét az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon tartották, ahol a Contrechamp elnevezésű versenyprogramban a zsűri díját nyerte el. A filmet Magyarországon a Vertigo Média forgalmazza 2023. december 21-től.

süti beállítások módosítása