Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

100 év magyar animáció egyetlen kötetben

2016. december 20. - dotandline

Nemrég jelent meg Varga Zoltán A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések című könyve, melyben a szerző arra vállalkozott, hogy a több mint 100 éves magyar animációt térképezze fel a kezdetektől napjainkig. A magyar animációs film mérföldkövei címen Varga Zoltán még júniusban, a Budapest Pontban tartott előadást, ahol a készülő könyve alapján tagolta fel a hazai animációsfilm-gyártás történetét és stílusirányzatait, most pedig már kezünkbe is vehetjük a közel 350 oldalas, színes képekkel illusztrált kiadványt. 

Az immár 100 éves magyar animációs filmről még nem készült átfogó jellegű szaktudományos feldolgozás. Hiánypótló vállalkozásként ez a könyv az első olyan kísérlet a magyar animációs film vizsgálatára, amely intézménytörténeti és formai alapon közelít a tárgyához. A kötetben a magyar animációsfilm-készítés korszakolásának lehetőségei éppúgy kirajzolódnak, mint az egyes korszakok részletes jellemzői; az animációs filmek elemzése, értelmezése és kapcsolódásaik bemutatása pedig a magyar animáció sokfélesége mögött felfedezhető közös törekvéseket is feltárja, részletesen tárgyalva a klasszikus, a karikaturisztikus, az ornamentális és a dokumentarista tendenciákat. A nagyszabású áttekintés sorvezetője az animációs formák rendszere: a rajzfilmtől a stop-motion animáción át a formák kombinálásáig.

varga_zoltan_a_magyar_animacios_film.png

Varga Zoltán filmesztéta, filmtörténész, 1984-ben született Kecskeméten. 2006 és 2016 között az ELTE Filmtudomány Tanszékének, 2007 óta a Szegedi Tudományegyetemen Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszékének meghívott előadója, 2016 tavasza óta pedig a Budapesti Metropolitan Egyetem óraadója. Az elmúlt években nagyon sok animációs tárgyú írása jelent meg (ezek az oldalon gyűjtött bibliográfiában is megtalálhatók), 2009-ben pedig A vámpírfilm alakváltozatai címen jelent meg első könyve, melyet Vajdovich Györgyivel, az ELTE Filmtudomány Tanszékéneken oktatójával közösen jegyez.

A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések című könyv kedvezményesen rendelhető az Apertúra oldaláról (ahonnan a könyv bibliográfiája és filmjegyzéke is elérhető), Budapesten pedig az Írók boltjában lehet megvásárolni. Alább az első 34 oldal olvasható.

süti beállítások módosítása