Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Felkerül az HBO Maxra a teljes Batman: A rajzfilmsorozat

2023. január 26. - dotandline

A kultikus animációs sorozat mindhárom évada, összesen 109 epizód érkezik február 15-én az HBO Maxra.

Több mint 30 éve, 1992. őszén mutatták be a Batman: A rajzfilmsorozat (Batman: The Animated Series), ismertebb nevén Batman TAS-t, amely hamar meghódította a világot. A sorozatot Magyarországon 1993-tól az HBO vetítette. A BTAS elnyerte a legjobb animációs sorozatnak járó Emmy-díjat is és jelenleg az IMDB sorozatos top 250-es listáján a 23. helyet foglalja el.

A kultsorozatban olyan nevek kölcsönzik a hangjukat a szereplőknek, mint a nemrég elhunyt Kevin Conroy (Batman), a zseniális Mark Hamill (Joker), Bob Hastings (Gordon), Ron Perlman (Agyagpofa), John Glover (Rébusz) és még sokan mások.

btas1.jpg

Tovább

Nagyvásznon a legújabb METU-filmek – Jön a 8. Animascope

Ismét jelentkezik a METU animációs szemléje, az Animascope! Az egyetem a legfrissebb alap és mesterszakos diplomafilmekkel várják február elsején az animációt kedvelő közönséget az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A fiataloknak és felnőtteknek egyaránt szóló válogatás a megszokott, széles műfaji skálával érkezik, a nézők elé tárva mindazokat a gondolatokat, töprengéseket, amelyek az elmúlt időszakban foglalkoztatták az alkotókat. A filmek többsége most először látható nagyvásznon, ami különleges élményt jelent maguknak az alkotóknak is, különösen, ha ezt egy értő közönséggel együtt élhetik meg.

A 13 filmet rendezőként jegyző nevek mellett fontos kiemelni azokat is, akik értékes szakmai munkájukkal stábtagként segítették az alkotások elkészültét.

Időpont: 2023. február 1. 18:00

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

A vetítés kétnyelvű, a filmek angol, illetve magyar felirattal láthatók. Helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni ezen a linken lehet.

VETÍTETT FILMEK

Fodor Eszter: Páfrány (Fern, 4'10")

Te meg tudod különböztetni az álmot a valóságtól? Mert vannak olyan pillanatok, amikor a határok elmosódnak.

fodor-eszter_pafrany.jpg

Fodor Eszter: Páfrány

Tovább

A Berlinalén mutatkozik be a Műanyag égbolt

Nyilvánosságra hozták a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjait: az Encounters versenyszekcióban debütál Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta korunk égető kérdéseit feszegető sci-fi animációja, a Műanyag égbolt.

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta díjnyertes rendezőpáros első mozifilmje, a Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia főszereplésével készült Műanyag égbolt című sci-fi egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét.

banoczki_tibor_x_szabo_sarolta_muanyag_egbolt.jpg

Tovább

MOME Anim diplomafilm versenyez a Berlinalén

Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációjának szurkolhatunk a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció szakán a Filmintézet támogatásával készült alkotás világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának Generation 14+ programjában lesz. 

A magyar főváros hangulatát magával ragadóan tükröző Szemem sarka című kisfilm, melyben a budapesti panoráma is megjelenik, azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete összetalálkozik egy pillantás erejéig. A barátnőjéhez hazafelé buszozó fiú zötykölődés közben veszi észre, hogy a szemközti oldalon ül egy kedves lány, aki zavarba ejti őt. Mindössze az ablak tükröződésében találkozik tekintetük, és a fiú – habár csak gondolatban , de enged a csábításnak és elképzeli, milyen lenne, ha a buszon ülő lánnyal lehetne.

Erhardt Domonkos MOME Anim diplomamunkájáról azt mondja, szeretett volna végre úgy történetet mesélni, hogy ne a szituáció vagy a környezet megértése vegye el az időt a filmből. "A film egy régi Ikarus buszon játszódó kamaradarab, így a hétköznapiság ábrázolása nagy szerepet tölt be. Emellett szeretek játszani a filmben az elmondott és a nem elmondott arányával, hogy a nem bemutatott üres rész invitálja a nézőt, hogy saját gondolataival és élményeivel töltse ki a fennmaradó teret, még személyesebbé téve a történetet.” – tette hozzá az alkotó.

A Szemem sarka zenéjét Nóvé Soma jegyzi, vágója Czakó Judit, producere Fülöp József.

mome_anim42_erhardt_domonkos_szemem_sarka_still.jpg

Erhardt Domonkos: Szemem sarka 

Tovább

Annie-díjra jelölték Turai Balázs animációját

Idén ismét van magyar jelölt az egyik legrangosabb animációs eseményen, az Annie Awards-on!

Az 1972-ben létrehozott, de a filmekért csak 1992-től díjakat osztó Annie Awards nyerteseit a Nemzetközi Animációs Filmszövetség Los Angeles-i tagjai szavazzák meg minden évben. A Nemzetközi Animációs Filmszövetséget még 1960-ban, Annecy-ban alapította a pixillációs animációiról híres Norman McLaren, de a szövetség elnöke volt John Halas és Michel Ocelot is. 

Az Annie Awards-ot azért is kíséri kiemelkedő figyelemmel a filmes szakma, mert az itt díjazottak előrevetíthetik az Oscar-nyerteseket is, legalábbis egész estés kategóriában. 

A rövidfilmes kategóriában öt alkotást jelöltek: Turai Balázs Amok (HUN/ROM), Uri Lotan Black Slide (ISR/GBR), João Gonzalez Ice Merchants (PRT/UK/FRA), Diana Cam Van Nguyen Love, Dad (CZE/SVK), valamint Amanda Forbis és Wendy Tilby The Flying Sailor (CAN) című animációját.

balazs_turai_x_amok_01.jpg

Tovább

Elindult a nevezés a 16. KAFF-ra

Már lehet nevezni a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra, melyet idén június 21. és 25. között rendeznek meg. Magyarország legnagyobb animációs seregszemléje kétévente mutatja be a legfrissebb magyar és európai animációs filmtermést, a nevezés idén is ingyenes.

Elindult a nevezés a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra. A fesztivál versenyprogramjába 2021. február 1. után befejezett hazai és európai animációs munkákkal lehet nevezni, téma megkötés nélkül. A filmalkotásnak kockáról-kockára, vagyis valamilyen animációs technikával kell készülnie. Fontos, hogy az animáció aránya több mint 50% legyen a filmalkotásban. A magyar versenyre azok a munkák nevezhetők, melyek Magyarországon készültek, vagy rendezőjük magyar. Az európai versenyre nevezett filmalkotásoknak legalább 50%-ban európai tulajdonban kell lenniük.

A magyar alkotások versenyére hat kategóriában – egész estés film, tv-speciál, rövidfilm, televíziós sorozat, alkalmazott animáció (reklám, szignál, előzetes, főcím, videóklip) és diákfilm – várják a műveket, míg az európai filmek kategóriában egész estés filmek, tv-speciálok és televíziós sorozatok versenyeznek majd.

kaff2023.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása