Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kilenc animációs kisfilm fejlesztését támogatja a Filmjus

2022. december 02. - Herczeg Zsófi

Megvannak a 2022-es Filmjus Alapítvány döntései: kilenc magyar animációs projekt forgatókönyv-fejlesztését támogatja összesen 1,6 millió forint értékben.

A Filmjus Alapítvány évente hirdet pályázatot műfaji megkötöttség nélkül forgatókönyvírásra, forgatókönyv-fejlesztésre, illetve filmelőkészítésre. A pályázat célja, hogy eredeti és izgalmas magyar filmek szülessenek, legyen az animáció, játékfilm, kisfilm, dokumentumfilm vagy sorozat. A Filmjus alapítványi támogatást nyújt az alkotói munka feltételeinek javításához, a forgatókönyv megírásához vagy a forgatás előkészítéséhez (pl. gépelés, fordítás, anyaggyűjtés, terepszemle, stb.). A pályázat formája egyszeri, vissza nem térítendő támogatás.

szelanya_gyermekei.jpg

Ágoston Mirabella és Mangold Anikó: Szélanya gyermekei látványterv (Forrás: Filmfabriq)

Tovább

Rófusz Ferenc mesterkurzust tart a MOME-n

December 1-jén az Oscar-díjas Rófusz Ferenc lesz a MOME vendége. A kétórás eseményen a rendező mesél pályájának állomásairól, a beszélgetés mellett pedig a kisfilmjei is láthatóak lesznek, többek közt a legújabb alkotása is, mely Hieronymus Bosch híres festményét eleveníti meg.

Rófusz Ferenc, a MOME címzetes egyetemi tanára, Magyar Szent István-renddel kitüntetett, a Nemzet Művésze címet viselő, Kossuth-, és Oscar-díjas magyar animációs filmrendező tart mesterkurzust a december 1-jén, csütörtökön 17-19 óra között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

A vetítéssel egybekötött esemény során az érdeklődők megismerhetik Rófusz Ferenc nemzetközi karrierjének állomásait, a kezdeti Pannónia Stúdióban eltöltött évektől, az Oscar-díjon és a Kanadában megalapított Super Fly Films Inc. stúdión át egészen a hazatérésig. Nevéhez olyan díjnyertes alkotások köthetőek, mint A légya Holtponta Ticket vagy Leonardo da Vinci híres freskójának animációja, Az utolsó vacsora.

rofusz_ferenc_x_oscar.jpg

Rófusz Ferenc az Oscar-díjjal

Tovább

Ternovszky-napok az Uránia moziban

Kétnapos programsorozattal készül az Uránia mozi Ternovszky Béla filmjeinek adózva: a legendás Macskafogó és klasszikus rajzfilmsorozat-válogatások, valamint az animációs rendező munkásságáról készült kiadvány bemutatója várja az érdeklődőket december 10-11-én.

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Ternovszky Béla fél évszázados alkotómunkája a magyar animációs film különösen népszerű fejezete: a rendező rajzfilmjei a humor jegyében formálódtak. A Ternovszky-animációk – melyekben az állandó alkotótárs, Nepp József forgatókönyvei kelnek életre – kicsiket és nagyokat egyaránt megnevettetnek.

A derűről, amely a keserédes mosolytól az önfeledt kacagásig terjed, olyan legendás figurák gondoskodnak, mint Gusztáv, az örökké csetlő-botló kispolgár, a betegeskedő erdőlakókat hasztalan kúráló Dr. Bubó vagy az átlagos, mégis fantasztikus kalamajkákba keveredő Mézga família tagjai. Nem is beszélve azokról az ikonikus figurákról, akik Ternovszky fő művét, a Macskafogót éltetik: az emberi tulajdonságokkal felruházott macskákról és egerekről, Mr. Teufeltől Safranekig, illetve Grabowskitól Lusta Dickig, akiknek „élet-halál harcán” generációk nevették magukat könnyesre.

ternovszky_x_utania_2.jpg

Tovább

Odaégett hús szimbolikáján keresztül mutatja be a párkapcsolati abúzust a 20. Anilogue nyertes filmje

Szombat este a Toldi moziban tartották az idén huszadik évét ünneplő Anilogue filmfesztivál díjátadó gáláját. Idén négy kategóriában versenyeztek a filmek: az egész estés filmek versenyében egy portugál alkotás, a José Miguel Ribeiro rendezte Nayola, a rövidfilmes szekcióban a szlovén Špela Čadež párkapcsolati drámája, a Steakhouse, a gyerekfilmek közül Jorn Leeuwerink holland rendező Disznó című alkotása nyerte el a zsűri tetszését, az ultrarövid filmek mezőnyéből pedig a közönség választhatott kedvencet.

A november 23. és 27. között zajló 20. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon 24 rövidfilm versenyzett a Best of Anilogue 2022 díjért. A zsűri tagjai Olga Bobrowska lengyel animációs filmelmélet-író, Daniel Šuljić, az Animafest Zagreb igazgatója, valamint a számtalan díjjal elismert fiatal magyar animációs rendező, Tóth Luca voltak.

steakhouse.jpg

Špela Čadež: Steakhouse

Tovább

Kétnapos programsorozattal ünnepel a 42 éves MOME Anim szak

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem MOME Anim képzése kétnapos, a nagyközönség számára is nyitott rendezvénnyel ünnepli évfordulóját. A szak ingyenesen látogatható szakmai programokkal, mozizással és Grafix vásárral emlékezik a képzés elmúlt 42 évére.

A 40. kerek évfordulóra tervezett program a pandémia miatt nem valósulhatott meg, így 42 éves koráig kellett várnia a szaknak, hogy méltón emlékezhessen meg Magyarország legsikeresebb animációs képzésének a történetéről.

November 25-én pénteken szakmai programokkal, magyar és nemzetközi előadókkal, kerekasztal-beszélgetéssel, mesterkurzusokkal, valamint nemzetközi szakértői portfolio review-val készülnek a szervezők. Fülöp József rektor, animációs filmrendező megnyitóját követően Joseph Wallace, brit animációs rendező tart előadást, aki legújabb, Salvation Has No Name című rövidfilmje gyártásának kulisszatitkaiba avatja be a hallgatóságot, Erika Forzy brit producer előadását pedig Talent management and animation címmel hallhatjuk.

momeanim42.png

Tovább

Bitang jó animációkkal jön a 20. Anilogue

November 23. és 27. között rendezik meg a 20. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált Budapesten. Idén új főhelyszín várja az érdeklődőket: a vetítések nagy része a Toldi moziban lesz, a Francia Intézet a családokat várja, az Animált éjnek pedig ismét az Uránia Nemzeti FIlmszínház ad otthont, ahol három teremben tölthetik az éjszakát filmekkel a megszállott animációrajongók.

Az idei Anilogue-on 13 egész estés filmet láthat a közönség, a legújabb rövidfilmek ismét három blokkban versenyeznek, a gyerekeknek két korosztályú válogatással készülnek a szervezők, lesznek ultrarövid animációk, a legjobb kortárs lengyel és ukrán animációs alkotások, és a fesztivál emblematikus műsora, a rekordhosszúságú Animált éj sem marad el.

little_nicolas.jpg

A kis Nicolas

Tovább
süti beállítások módosítása