Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A Kecskemétfilm részvételével készült animáció versenyez Cannes-ban

2024. május 15. - dotandline

Kecskeméten készült a Cannes-i Filmfesztiválon debütáló The Most Precious of Cargoes című francia animációs film rajzi munkálatainak jelentős része.

A Kecskemétfilm két éve kapcsolódott be az Oscar-díjas Michel Hazanavicius (A némafilmes) rendezésében készült The Most Precious of Cargoes (La plus précieuse des marchandises / A legértékesebb áru) című egész estés animációs film munkálataiba, amely ott lesz a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában.

Az alkotás rajzi munkálatainak jelentős része a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült. Az animátor-asszisztensi munkán kívül karakter animáció, fény- és árnyék animáció, effekt rajzolás és a film majdnem teljes kifestése készült itt, a Kecskemétfilm mintegy 40 munkatársa részvételével. Mikulás Ferenc stúdióvezető megbízásából a munkák szakmai irányítását Nagy Lajos végezte, a gyártásvezető Vécsy Vera, projektvezető Tóth László István, vezető animátor Kosaras Mihály, vezető rajzoló Réczicza Rita volt.

the_most_precious_of_cargoes.jpg

Az öt Oscar-díjjal kitüntetett A némafilmes rendezője évek óta dolgozik animációs filmjén, amely Jean-Claude Grumberg azonos című írásán alapul. A dráma egy Auschwitzba deportált zsidó család ikreinek sorsát fonja össze egy lengyel erdő mélyén élő szegény és gyermektelen favágó házaspáréval. A haláltáborba tartó vonaton a fiatal apa az egyik csecsemőt kendőbe burkolja, és a vonatról a hóba dobja. A magányos favágóné, aki a vonatokat figyeli abban a reményben, hogy azok hagynak maguk után valami hasznosat, rábukkan a „csomagra”, felfedezi a kislányt, majd úgy dönt, hogy hazaviszi.

Hazanavicius Grumberggel közösen írta a forgatókönyvet és készített rajzokat is hozzá. A film zenéjét Alexandre Desplat Oscar-díjas zeneszerző jegyzi, míg a mesélő a francia színészlegenda, Jean-Louis Trintignant.

A film november 20-án kerül a francia mozikba, azután lehet majd számítani a nemzetközi – és remélhetőleg a magyarországi – forgalmazására.

Forrás: Kecskemétfilm

süti beállítások módosítása