Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Szoboszlay Eszter új animációját támogatja az NFI

2024. március 22. - dotandline

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülhet Szoboszlay Eszter új animációja, a Találkozás.

A Nemzeti Filmintézet Televíziós döntőbizottsága 2024 februárjában szavazott 20 millió forintos támogatást Szoboszlay Eszter új animációs filmjének, a Találkozásnak. A Kecskemétfilm gyártásában készülő film megmutatja, hogy egy valaha barátságos, ám a jelenben az összedőlés határán álló társasház egymástól elszigetelődött lakói hogyan értik félre saját vágyaik szerint, ha egy félig elmosódott üzenetet kapnak.

A projekt 2021-ben kapott forgatókönyv-fejlesztési támogatást a Filmjustól. 2023-ban a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál pitchfórumán két díjat is nyert a filmterv: diákzsűri által odaítélt legjobb filmtervnek járó Arany Mókus-díj mellett a szakmai zsűri különdíját is Szoboszlay Eszter filmterve, a Találkozás kapta.

talalkozas_kecskemetfilm.jpg

Szoboszlay Eszter: Találkozás

Szoboszlay Eszter 1979-ben született Budapesten, apja Szoboszlay Péter animációs rendező. Kecskeméten nőtt fel, és ma is ott él családjával. Az egri tanárképző főiskola rajz-vizuális kommunikáció szakán kezdte meg felsőfokú tanulmányait, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán tanult és szerzett diplomát.

2006 óta rendez animációs rövidfilmeket a Kecskemétfilm gyártásában, melyek a gyermeki gondolkodásba, számára érdekes terekbe, fejekbe, dobozokba, életterekbe engednek betekintést. A filmek közül néhányat saját maga írt, a többit irodalmi művek inspirálták. Az animációk látványvilágához leginkább makettek fényképezésén alapuló technikát használ, amit rajzolt animációval és digitális technikákkal ötvöz.

Képzőművészként folyamatosan részt vesz művésztelepeken. Csoportos kiállításokon a kecskeméti X csoporttal és az Illusztrátor pajtásokkal szerepelt az elmúlt években. Munkáiban dobozok, terek létrehozása, berendezése érdekli. Legújabb alkotásaiban a miniatűr mérettel kísérletezik. Gyerekkönyv-illusztrációval is foglalkozik. A grafika műfajának jelenleg ez a területe érdekli legjobban, részt vesz illusztrációs projektekben. Művésztanárként is dolgozik. Kecskeméti művészeti középiskolákban grafikát tanít 2005 óta, időnként animációs szakkört és workshopokat is vezet.

Forrás: NFI, KAFF

süti beállítások módosítása