Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott Vécsy Vera, a Kecskemétfilm gyártásvezetője

2024. március 15. - dotandline

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár március 15-e alkalmából állami kitüntetéseket adott át a Pesti Vigadóban csütörtökön. Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Vécsy Vera, Balázs Béla-díjas gyártásvezető, a Kecskemétfilm főgyártásvezetője.

A pedagógus családból származó Vécsy Vera 1949-ben született Kecskeméten. Tanulmányait szülővárosában végezte, majd a Műszaki Főiskolán diplomázott 1970-ben. Pályakezdőként az Alföldi Cipőgyárban, majd a főiskola könyvtárában kapott munkát. 1972 augusztusától kezdett dolgozni a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban. Az elmúlt közel 50 évben több mint 500 produkció elkészítésében vett részt, többek közt a Magyar népmesék, a Mesék Mátyás királyról, a Leó és Fred és a Vízipók-csodapók szériákban, kortársak közül például a Cigánymesék vagy a Városi legendák sorozatokban, illetve ő volt magyar oldalról az Oscar-jelölt A vörös teknős, a César-díjas Loulou titka, vagy A majmok kastélya című francia film gyártásvezetője. Legutóbbi munkái közé tartozik Ulrich Gábor Dűne című kísérleti kisfilmje, valamint a Toldi sorozat és mozifilm.

Vécsy Vera 1985, vagyis az indulása óta a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál szervezőbizottságának tagja. Olyan kitüntetéseket tudhat magáénak, mint a Művelődés Szolgálatáért Díj (2000), az Árvai Jolán Díj (2009), vagy a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (2009), 2021-ben pedig megkapta a Balázs Béla-díjat is.

vecsy_vera_foto_banczik_robert.jpg

Vécsy Vera (Fotó: Banczik Róbert, forrás: Kecskemétfilm)

"A kezdeti időszakban a Pannónia Filmstúdió sorozataiban és filmjeiben kaptunk részfeladatokat" – mondta Vécsy Vera a Kecskemétfilmnél töltött idejéről egy interjúban  "így dolgozhattunk a Mézga sorozatban, a Magyarázom a mechanizmust és a Gusztáv szériákban. [...] Két-három évet dolgoztam felvételvezetőként és utána lettem gyártásvezető. A szakmát többnyire önszorgalomból tanultam meg, de szerencsés voltam, mert a stúdió támogatott abban, hogy minden szakmai előadáson részt vegyek."

És hogy miből áll a munkája? Erről is mesélt: "A gyártásvezetői munka meglehetősen sokrétű, részben gazdasági, részben szervezési feladatokból áll. A megrendeléstől a film elkészültéig végigkísérem a film sorsát. Foglalkozom árajánlatok, költségvetések, gyártási tervek készítésével, szerződések írásával és legfőképp gyártásszervezéssel. A feladatok közé tartozik a hangi munkák megszervezése, amit azért emelek ki, mert nagyon szeretem mind a mai napig, amikor zenészeket és színészeket is meg kell keresni. Így dolgozhattam az első népmese-sorozat mesemondójaként Tolnay Klárival, Avar Istvánnal, Bánhidi Laci bácsival, Szabó Gyulával, Molnár Piroskával és Bánffy Györggyel. Az a jó, hogy minden filmben egy kicsit más a feladat. Másképp kell szervezni, hogy ha reklámfilmet, ha oktatófilmet, vagy ha szerzői rövidfilmet készítünk. Másképp kell dolgozni, ha külföldi bérmunkát vállalunk és más a feladat, ha élő forgatást kell megszerveznünk."

Forrás: MTI, Kecskemétfilm

süti beállítások módosítása