Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kossuth-díjat kapott Cakó Ferenc

2024. március 15. - dotandline

Csütörtökön a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adta át Sulyok Tamás köztársasági elnök az Országházban a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket. Kossuth-díjat kapott Cakó Ferenc, Vécsy Vera, a Kecskemétfilm gyártásvezetőjét pedig Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

Kossuth-díjat kapott Cakó Ferenc grafikusművész, animációs filmrendező, kiváló és érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a magyar kultúrát páratlan homokanimációs-filmjeivel és egyedülálló színházi élményt nyújtó előadásaival gazdagító művészete elismeréseként vehette át a díjat.

cako_ferenc_x_kossuth-dij.jpeg

Cakó Ferenc átveszi a Kossuth-díjat (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd) 

Cakó Ferenc Budapesten született 1950-ben. 1973-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola alkalmazott grafika szakán. A főiskolai évek alatt készült filmjeivel fődíjakat nyert az Országos Amatőrfilm Fesztiválon.

Meghívást kapott a Pannónia Filmstúdióba, ahol 1973-tól 1991-ig tervező, rendező, animátor volt. A klasszikus háromdimenziós animáció területén közel harminc rövidfilmet és több sorozatot rendezett többféle technikát alkalmazva: készített homok-, báb-, gyurma-, tárgy- és papírkivágásos animációt is.

Filmes díjai és elismerései közül kiemelkednek a Cannes-ban és Annecy-ban elnyert fődíjak, amiket az Ab ovoért kapott, valamint a Berlinale Arany Medve-díja, amelyet a Hamu című munkája érdemelt ki. Az Ad remet San Franciscoban és Oberhausenben díjazták, a Labirintus Kecskeméten kapta meg a Nagydíjat. A homok dala Cannes-ba, a Vízió és a Kövek Berlinbe, a Levelek pedig Velencébe kapott meghívást.

1995-ben saját animációs műtermet hozott létre C.A.K.Ó. Stúdió néven saját munkáinak kivitelezésére, illetve oktatási céllal. Grafikai és képzőművészeti munkáiból kiállításokat rendez és könyveket illusztrál.

A világon elsőként 1996-ban dolgozta ki az élő homokanimációs előadást, kimagasló hazai és nemzetközi sikereket ért el a zeneművekre élőben történő homokkal rajzolásával, melyet sokszor nagyzenekari kísérettel, kivetítve láthat a közönség.

Érdemes Művész és Kiváló Művész állami elismerésekben is részesült. A Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja.

Forrás: MTI, KAFF

süti beállítások módosítása