Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Elhunyt Deák Tamás, a Macskafogó és a Mézga család zeneszerzője

2024. február 13. - dotandline

Életének 96. évében elhunyt Deák Tamás, a Macskafogó, a Mézga család és a Kérem a következőt! című rajzfilmek zeneszerzője.

Deák Tamás Székesfehérváron született 1928-ban. Autodidakta módon tanult meg trombitálni, előbb Pécsett, majd 1955-től a fővárosban, a Duna szállóban és a margitszigeti Nagyszállóban zenélt. 1959-től 1964-ig a Magyar Rádió munkatársa volt.

Összesen több mint százhúsz animációhoz, valamint balettekhez, tévéműsorokhoz komponált zenét, a Deák Big Band vezetőjeként számos dzsesszkompozíció és szimfonikus könnyűzenei darab fűződik a nevéhez.

deak_tamas_x_lusta_dick.jpg

Ismertséget a rajzfilmekhez írt zenéivel szerzett, számos ilyen munkában dolgozott együtt Nepp Józseffel és Romhányi Józseffel. Zenéket szerzett többek közt Nepp József Öt perc gyilkosság és Hófehér című alkotásainak zenéjét, Foky Ottó Ellopták a vitaminomat című bábanimációjának, Macskássy Gyula és Várnai György Uhuka, a kis bagoly kisfilmjének. A nevéhez fűződik többek között a Gusztáv, a Mézga család és a Kérem a következőt! című animációs sorozat zenéje is.

Ternovszky Béla Modern edzésmódszerek és Macskafogó című animációinak is szerzett zenét. Utóbbihoz ő hangszerelte a Négy Gengszter című dal magyarosított átiratát és ő szerezte Postássy Juli Cicadalát is, emellett személyesen játszotta el Lusta Dick trombitaszólóját. A No, megállj csak! című szovjet animációs sorozat főcíméhez szintén az ő zenéjét használták fel.

Nevéhez fűződik az Egyedül a tóparton című táncdal, amely a híres "Reszket a Hold a tó vizén" sorral indul, és amelyet Németh Lehel tett ismertté. Számos előadónak írt dalokat a Táncdalfesztiválokon, ezek közé tartozott a Fenyvesi Gabi előadásában 1967-ben 3. díjat nyert Ádám, hol vagy.

1969-től volt a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszékének tanára. 2007-ben Könnyűzenei alkotói életműdíjban részesült.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása