Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A Sundance-en versenyez Buda Flóra Anna animációja

2023. december 12. - Herczeg Zsófi

Január 18. és 28. között rendezik meg Amerika egyik legfontosabb filmfesztiválját, a Sundance fesztivált, melynek nyilvánosságra hozták a rövidfilmes versenyprogramját: az animációs kisfilmek blokkba 10 alkotást válogattak, köztük Buda Flóra Anna 27 című rövidfilmjét is.

Rekordmennyiségű, több mint 12 ezer kisfilmet neveztek a 40. Sundance fesztiválra, melyek közül 53-at válogattak a rövidfilmes programba, összesen 22 országból. A covid miatt 2021-ben és 2022-ben virtuálisan tartották a fesztivált, idén végre újra élőben nézhetnek filmeket a cinefilek.

Az animációs versenyprogramba válogatott 10 film között ott lesz Buda Flóra Anna 27 című alkotása is. Magyar animációs kisfilm utoljára 2017-ben volt a Sundance-en, akkor  Bucsi Réka LOVE című, francia-magyar koprodukcióban készült alkotását láthatta az amerikai közönség, melynek gyártócége a Boddah, producere Osváth Gábor volt.

A 27 szintén francia-magyar koprodukcióban készült és szintén a Boddah volt a magyar gyártócég. A 11 perces animáció főhőse a 27 éves Alíz, aki még a szüleinél él. Születésnapján egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot.

27.png

27 francia Miyu és a magyar Boddah gyártásában készült, producere Emmanuel-Alain Raynal és Pierre Baussaron, valamint Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. A hangdizájnt Lukács Péter Benjámin és Zányi Tamás készítette, a zenét Mákó Mári és Mákó Rozi szerezte. A filmben magyar dialógusokat hallunk, a szereplőknek olyan színészek kölcsönzik a hangjukat, mint Stork Natasa, Farkas Franciska, Szabó Simon, Fekete Ádám, Enyedi Éva és Kaszás Márk.

A projektet Flóra a viborgi Open Workshop keretében fejlesztette, 2020-ban elnyerte az annecy-i fesztivál MIFA pitchfórumának Ciclic-díját, melynek keretében 2021 végén hat hónapig fejlesztette filmtervét Franciaországban, ráadásul a díjjal 35.000 eurós pénzjutalom is járt. A 27 világpremierje a Cannes-i Filmfesztiválon volt, ahol egyből elnyerte a rövidfilmes Arany Pálmát, majd az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a rövidfilmes Kristály-díjat. A magyar közönség a XI. Friss Húson láthatta, ahol megkapta a legjobb magyar animációnak járó díjat, azóta pedig megszámlálhatatlan fesztiválon vetítették és szép számú díjjal gazdagodott. Legutóbb az Európai Filmakadémia díjátadóján izgulhattunk érte szombaton, ám sajnos nem nyerte el a rövidfilmes kategória díját.

süti beállítások módosítása