Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Az animék uralják a 21. Anilogue-ot

2023. november 27. - dotandline

Hayao Miyazaki A fiú és a szürke gém című új filmjével kezdődik november 28-án a 21. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A gazdag kínálatban a legfrissebb szórakoztató és művészi animációs termés legjava szerepel, a japán animéktől a díjnyertes magyar zenei klipekig. A november 28-tól december 3-ig tartó Anilogue vetítéseinek és kísérőprogramjainak az Uránia mellett a Francia Intézet és a Toldi mozi ad helyet.

A hivatalos megnyitón Magyarországon először láthatja a közönség a mára klasszikussá vált japán rendező, Hayao Miyazaki új filmjét. A fiú és a szürke gém című alkotás félig önéletrajzi ihletésű fantasy az életről, a halálról és az alkotásról, tisztelgés a barátság előtt. Az Anilogue hagyományos rövidfilmes versenyprogramjában idén három blokkban 26 alkotás szerepel, köztük az idei év két magyar koprodukciós világsikerével, Buda Flóra Anna 27 és Hegyi Olivér A szív kertje című animációjával.

boy_and_the_heron.jpg

A fiú és a szürke gém

A fesztivál szervezői a gyerekekről sem feledkeztek meg: kisiskolásoknak, valamint kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Idén az egész estés filmek tíz új alkotást felvonultató mezőnyében különösen erős az anime felhozatal: a nyitófilm mellett a világhírű filmrendező, Keiichi Hara látványos alkotása, a Magányos kastély a tükörben és az ikonikus Studio 4C legfrissebb alkotása, a Tűzmadár – A virág emléke is szerepel a műsorban. A fesztivál záró gáláján látható Komada A legendás whisky nyomában című anime a japán whiskykészítés rejtélyeibe avatja be a nézőket.

tender_metalheads.jpg

Szelíd metálarcok

Különleges színfolt a palettán az Iránban játszódó perzsa nyelvű animáció, A szirén, melynek zenéjét Eric Truffaz szerezte. A spanyol Szelíd metálarcok című film két Iron Maiden-rajongó sorsát mutatja be. Az érdeklődők ismét több órás filmnézői maratonon vehetnek részt az Animált éj nevű szeánszon, melyen az aktuális fesztiválkedvencek és új videoklipek mellett a humor, a horror és a szerelem témájában láthatnak filmeket az animáció rajongói.

Két új magyar egész estés film is megtalálható a fesztivál kínálatában: az Európai Filmdíjra jelölt Műanyag égbolt, valamint Magyarország Oscar-jelöltjét, a Kojot négy lelkét a külföldi nézőkre is gondolva angol felirattal vetítik. 

A 21. Anilogue részletes programja a fesztivál honlapján böngészhető.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása