Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Más színekkel nem érdemes foglalkozni – Itt a Kék Pelikan előzetese

2023. november 23. - dotandline

Hosszú várakozás után megérkezett Csáki László első egész estés animációs filmje, a Kék Pelikan hivatalos előzetese.

Külföldi utazás? A '90-es évek csibészei elmesélik, hogyan oldották meg okosba'! Csáki László, a Magyar Filmszemlén és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon többször díjazott, Balázs Béla-díjas író-rendező éveken át készített interjúkat olyan érintettekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, melyeket a kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel tettek. A film az ő történeteik humoros, rendszerkritikus és heistfilmes elemeket felvonultató, magyar slágerekkel teli feldolgozása – méghozzá Magyarországon egyedülálló módon animációs dokumentumfilm formájában. A Kék Pelikan a valós – saját hangjukon megszólaló – szereplők mellett olyan színészek tolmácsolásában meséli el a történteket, mint Lévai Norman, Tegyi Kornél, Kenéz Ágoston, Börcsök Olivér, Rujder Vivien, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs, Csőre Gábor, Trokán Nóra és Csoma Judit, a zenei aláfestést pedig ismert magyar kultzenekarok biztosítják, mint például a Bonanza Banzai, a Kispál és a Borz vagy a Hiperkarma.

kek_pelikan_01.jpg

A film a Tallinn Black Nights Nemzetközi Filmfesztivál Critics’ Picks szekciójában mutatkozott be elsőként, ahová Nikolaj Nikitin kurátor olyan filmeket válogatott be, melyekre a fesztivál szervezői kiemelten szerették volna felhívni a nézők figyelmét. A válogatás létjogosultságát az első kritikák is elismerik: „Szép munka, Tallinn Black Nights!” – írja a választásról a Dirty Movies„A történetet [a film] elsősorban hanginterjúk segítségével meséli el, melyeket rajzanimáció és élőszereplős Super 8-as filmrészletek egészítenek ki, melyek a briliáns vágásnak köszönhetően tökéletesen illeszkednek az animációs anyaghoz. Ez utóbbi élénk és színes palettát használ, öröm nézni” – teszi hozzá.

„A dokumentumfilmes alapokat, az animációs megközelítést és a játékfilmes alapelvekre történő biztos támaszkodást ötvöző Csáki könnyedén elegyíti mindhárom világ legjobb elemeit, hogy egy csodálatos, nosztalgikus és szívmelengető történetet meséljen el” – jellemezte a Kék Pelikant a Cineuropa cikke. A népszerű filmértékelő-oldalon, a Letterboxd-on azok között, akiknek volt szerencséje Tallinnban megnézni a filmet, akadt, aki egyenesen élete egyik legjobb dokumentumfilmjének nevezte, más szerint pedig a Kék Pelikan után már nem lesz értelme több nosztalgiafilmet készíteni a korszakról, hiszen ebben minden benne van!

A Kék Pelikan fesztiválkörútja a Torino Film Festivalon folytatódik – amíg pedig úton van, a magyar nézőkhöz elérkezett a film előzetese. A trailer, Góg Emese munkája, amely alatt a Kispál és Borz a filmben is hallható Forradalmár című dala is felcsendül. Az előzetest a Flippermúzeumban tartott retrobulin láthatták először a meghívott újságírók és influenszerek.

A Kék Pelikan című egész estés animációs film írója és rendezője Csáki László, producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment Kft. produkciójában és Temple Réka koproducer jóvoltából a Cinemon Entertainment koprodukciójában készült. A Kék Pelikan 2024-ben a JUNO11 Distribution forgalmazásában kerül a hazai mozikba.

süti beállítások módosítása