Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Oscar-kvalifikált lett Hegyi Olivér animációs kisfilmje

2023. november 13. - Herczeg Zsófi

November 7. és 15. között rendezik meg a PÖFF Shorts rövidfilmes és animációs fesztivál, az idei győzteseit pedig november 11-én hirdették ki: a legjobb animációs rövidfilm Hegyi Olivér A szív kertje című alkotása lett, ezzel kvalifikálta magát a 2025-ös Oscarra.

A PÖFF Shorts animációs versenyprogramjának zsűritagjai Aurelia Aasa észt filmkritikus és producer, Sara Gunnarsdóttir izlandi rendező és Filip Kozlowski lengyel rendező és forgatókönyvíró voltak. A háromtagú zsűri az 1000 euróval járó legjobb animációs rövidfilm díját Hegyi Olivér A szív kertje című filmjének adták. Indoklásuk szerint csodálatos a humoros és őszinte megközelítés, a film vizuális elemei pedig tökéletesen rímelnek a témára. Ahogy a cím is sugallja: egyenesen a szívből [szól].

A szív kertje a festőnek készülő Juhász Dániel felvételi interjújának néhány óráját követi végig. A valós cselekményt furcsa, visszataszító rovarok és rágcsálók törik meg. A film forgatókönyvét 2019-ben a Filmjus támogatta, 2020-ban elnyerte a Friss Hús pitchfórumának legjobb filmtervéért járó Lovas Nándor-díjat, a CEE Animációs Fórumon pedig szintén a legjobb filmtervnek választották.

a_sziv_kertje_01.jpg

Hegyi Olivér: A szív kertje

A PÖFF Shorts Oscar-kvalifikáló fesztivál, ahol a legjobb animációs kisfilm, a legjobb élőszereplős rövidfilm, valamint a legjobb hazai rövidfilm nyertesei automatikusan kvalifikáltak lesz az Oscar-díjra. Mivel az Oscar-nevezések határideje októberben lejárt, ezért A szív kertje a 2024-es Oscarra már nem, hanem a 97. Oscarra esélyes (márciusig Buda Flóra Anna 27 című animációjáért izgulhatunk)

Hegyi Olivér nemcsak a írta és rendezte a filmet, a zenéjét is ő szerezte. A film dramaturgja Domonyi Rita, vágója Czakó Judit, a hangon Lukács Péter Benjámin és Fegyverneky Sándor dolgozott. A szív kertje gyártója a CUB Animation és a szlovák Artichoke, producerei Gelley Bálint, Szederkényi Bella és Juraj Krasnohorsky. A film dramaturgja Domonyi Rita, vágója Czakó Judit, a zenét Hegyi Olivér szerezte, a hangon Lukács Péter Benjámin és Fegyverneky Sándor dolgozott.

Forrás: PÖFF Shorts

süti beállítások módosítása