Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar filmterveket díjaztak a 11. CEE Animációs Fórumon

2023. november 10. - dotandline

November 8. és 9. között tartották a 11. CEE Animációs Fórumot a csehországi Plzeňben, melyen három magyar projektet is díjaztak.

A CEE Animációs Fórum (korábban Visegrádi Animációs Fórum) a közép-kelet-európai animációs szakma legnagyobb megjelenési platformja, mely tíz éves fennállása alatt erős szakmai bázist épített ki. A kiválasztott projektek vezetői lehetőséget kapnak konzultálni a meghívott szakemberekkel, akik hasznos visszajelzésekkel és tanácsokkal látják el őket az előadásukkal, a forgatókönyvvel vagy a gyártási tervükkel kapcsolatban. A pitchfórum résztvevői koprodukciós partnert is kereshetnek a több száz meghívott animációs szakember között: producerek, fesztiváligazgatók, forgalmazók, befektetők, valamint televíziós műsorszolgáltatók és nemzeti filmalapok képviselői is jelen lesznek a Fórumon, akik azért jönnek, hogy eszmét cseréljenek az új művészeti irányvonalakról, látásmódokról és lehetőségekről, finanszírozási módszerekről és további fejlesztési stratégiákról.

A rövidfilmek közé 10, a diákfilmek közé 7, a tv-sorozatok és az egész estés filmek közé 5-5, a tv-speciálok közé pedig 1 projektet választottak. Az 5 beválogatott magyar terv közül kettő került a rövidfilmes versenybe, szintén kettő a diákfilmeknek szánt Rising Stars blokkba, és egy szerepelt az egész estés tervek között.

ceeanimationforum.jpg

A rövidfilmek kategóriájában különdíjas lett Kádár Melinda  Maradj csendben szívem (Be Still My Heart) című filmterve "a folyamat sebezhetőségéért, a tiszta látásmódjáért és a kockázatvállalásáért, hogy minél tovább feszegessük a szürreális elemek határait.

A filmben egy körkörösen felépülő, önmagába visszatérő történeten keresztül figyeljük meg a szerelembe esés, és az abból való kijózanodás folyamatát. A filmben Erósz nyila sebet ejt egy női mellkason  ebbe a sebbe belemélyülve követjük végig, egyre mélyebb szintekre hatolva, ahogyan formát öltenek a szerelemben érzett egyre komplexebb érzések. Az érzések, érzetek közötti kommunikáció előbb könnyű, majd nehéz, majd lehetetlen: az egyedüllétben pedig újra ránk találhat a szerelem.

A Maradj csendben szívem a CUB Animation gyártásában készül, producere Szederkényi Bella.

be_still_my_heart.jpg

Kádár Melinda: Maradj csendben szívem látványterv (Forrás: CEE Animation)

A TV Paint díját a diákfilmeknek létrehozott Rising stars blokkban szereplő Eruption kapta. Nagy Zoé MOME Anim mesterszakos diplomafilmjében egy lány a tudatalattijába utazik, hogy rátaláljon a saját magával való mérgező kapcsolatának gyökerére.

eruption.jpg

Nagy Zoé: Eruption látványterv (Forrás: CEE Animation)

Közvetlen bejutást kapott a Cartoon Movie-ra két filmterv is, köztük Milorad Krstić MouMoush – Műanyagkirály (MouMoush – The King of Plastic) című projektje, melynek főszereplője a kalandvágyó Botond és Zala, egy féktelen testvérpár, akik időn és téren keresztül utaznak, hogy a gonosz MouMoush, a műanyag király ellen harcoljanak. A mozifilmnek az NFI gyártás-előkészítési támogatást szavazott korábban, most a nagyjátékfilmek európai pitchfórumán is bemutatkozhat. A film gyártója a Mumus Produkció Kft., producere Radmila Roczkov.

moumoush.jpg

Milorad Krstić MouMoush – The King of Plastic látványterv (Forrás: CEE Animation)

Forrás: CEE Animation

süti beállítások módosítása