Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Tévedések és haszontalanságok – Itt a Primanima Academy programja

2023. október 03. - dotandline

Október 11. és 14. között tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált Budaörsön. Idén másodszorra lesz Primanima Academy, mely a fesztivállal párhuzamosan futó kétnapos szakmai platform fórummal, közönségtalálkozókkal és mesterkurzusokokkal angol és magyar nyelven.

A programsorozat folyamán magyarországi és külföldi animációs alkotók tartanak mesterkurzusokat, rendezőkkel és stábtagokkal hallgathatunk beszélgetéseket, illetve különböző területek szakemberei kezdeményeznek beszélgetést egymással egy kerekasztal keretében.

Az esemény a Primanima fesztivál korábbi, már sikeresen megvalósított szakmai programjaiból nőtte ki magát, és továbbra is szervesen illeszkedik a fesztivál céljaihoz, hiszen a fesztivál kezdetektől a fiatal animációs alkotók integrálódását segítette az animációs szakmában, továbbá a szervezők a generációk közötti párbeszéd erősítését is nélkülözhetetlennek tartják.

A teljes szakmai program ingyenesen látogatható és helyszíne a budaörsi BABtér és a Jókai Mór Művelődési Ház.

primanima_academy_2023.jpg

PRIMANIMA ACADEMY RÉSZLETES PROGRAM

Október 13. péntek


10.00 | BABtér | A stop-motion rejtelmei – Joseph Wallace
(vetítéssel egybekötött mesterkurzus, angol nyelven)

A mesterkurzuson Joseph Wallace animációs filmrendező bepillantást enged a BAFTA-ra jelölt és a Vimeo Staff Picks-be beválasztott bábfilmes projektjeinek munkálataiba. A Londoni Nemzetközi Animációs Filmfesztivál által az Egyesült Királyság egyik legkiválóbb bábfilmes rendezőjeként ünnepelt alkotó munkássága mind mozifilmszerű minőségével, mind pedig különleges esztétikai világával elismerést vívott ki magának. A Primanima számára összeállított mesterkurzusán Joseph mesél nekünk az alkotásait formáló hatásokról és inspirációs forrásokról, a filmtervei kidolgozásáról, és arról, hogy hogyan vezetett a filmes karrierje egy magányos szobából odáig, hogy a legutóbbi produkciókban már munkatársak népes csapatait irányította. 

13.00 | BABtér | a tévedés öröme – Alexander Gratzer mesterkurzus (angol nyelven)

Amikor 2015-ben elkezdett animációs filmeket készíteni, Alexander Gratzert azonnal megfogta ez a csodás és sokrétű művészeti forma. Napokat, éjszakákat töltött a szobájába zárkózva. Nem szólt senkihez, csak a mikrofonhoz, és kizárólag a karakterei orrának legapróbb mozdulataira figyelt. A munkafolyamat minden részét ő maga csinálta, a rajzolástól a szinkronizáláson át a zenéig. Az egyik ok az volt, hogy félt a kritikától. Gyakran apró megjegyzések térítették el a saját ötleteitől. Ez a hibázástól való félelem még ma is vele van, de megtalálta a módját hogyan bánjon vele, és örömöt és inspirációt találjon a csapatmunkában. A mesterkurzuson megosztja a filmkészítés különböző módszereivel kapcsolatos tapasztalatait, és megpróbál választ adni olyan kérdésekre, mint hogy hogyan birkózzunk meg az olykor előforduló motiváció- és ötlethiánnyal, vagy hogyan lehetséges az animáció játékos és humoros megközelítése még évek múltán is.

15.00 | BABtér | Tanítani haszontalan, kivéve, ha felesleges (?) Fórum

Milyen mozgó- és állóképek veszik körbe a gyerekeket? Van-e lehetőségünk szülőként, tanárként, művészként hatni a gyerekekre a képeken keresztül? Mit érdemes tanítani az iskolákban? Van helye ma még a kézírásnak, rajznak, zenének, egyáltalán a művészeteknek az iskolákban, vagy a matek és a számtech visz mindent?

A fórumon olyan témákat járnak körül, ami a mai kisebb és nagyobb gyerekek életét (is) érinti. Richard Feynman Nobel-díjas amerikai fizikus gondolata ad címet és ihletet töprengésüknek péntek délután.

Résztvevők: Kökéndy Ákos, Bódis Kriszta, Molnár Jacqueline, Maksai Kinga, Kele Fodor Ákos, moderátor
Somorjai-Pálvölgyi Nóra

Október 14. szombat


13.00 | BABtér | Bemutatkozik a METU Anim – Válogatás az egyetem legjobb animációiból
Házigazda: Kiss Melinda, szakvezető

Az animáció műfajában az a csodálatos, hogy a lehető legváltozatosabb módon képes megszólítani a közönséget. Mindenki számára tartogat vidám vagy mélyebb gondolatokat, a legkisebbektől az érett korosztályig. A kép és ritmus univerzális nyelvén történeteket, érzelmeket közvetít, a technikai és vizuális eszközök nyújtotta lehetőségeknek pedig csak a képzelet szab határt. A METU animáció hallgatóinak alkotásai ezt a gazdag képi és gondolati változatosságot tükrözik. A sokféleség a filmek alkotói koncepciójában, a vizuális és narratív megoldásokban mutatkozik meg. A válogatás az elmúlt három év legjobb diplomafilmjeit tartalmazza, amelyek közül több is nagy sikerrel szerepelt hazai és nemzetközi fesztiválokon. A Budapesti Metropolitan Egyetemen több mint tizenkét éve indult az animációs képzés, amely alap- és mesterszakon, valamint angol nyelvű alapszakon várja a jelentkezőket.

15.00 | BABtér | Visky Ábel: Mesék a zárkából (filmvetítés, 85 perc)

16.30 | BABtér | Beszélgetés a film rendezőjével, Visky Ábellel és a film operatőrével, Kürti Istvánnal

A beszélgetés során a Mesék a zárkából című kreatív dokumentumfilm készítési körülményeiről és folyamathoz kapcsolódó legfontosabb alkotói döntésekről lesz szó. A filmben három fogvatartott apa mesét ír otthon levő gyerekeinek, amelyek alapján mesefilmek készülnek a családtagok részvételével és főszereplésével. A mesefilmek formavilága sajátosan kapcsolódik az adott családok egyéni világához, képességeihez. Készült animációs film, épített díszletben forgatott élőszereplős kisfilm, és a két technikát ötvöző, hibrid alkotás is. Az alkalom során kiderül, hogy milyen út vezetett el ezeknek a formáknak a megtalálásához, és hogyan tudnak az önálló fikciós művek a dokumentumfilm szerves részévé válni.

17.30 | Jókai Mór Művelődési Ház | Filip Pošivač: Tomi, Polli és a Varázsfény (Premier előtti vetítés Magyarországon, 80 perc)

Tominak, az ódon bérház különleges kis lakójának fenekestül felfordul az élete, amikor éppen karácsony előtt beköltözik mellé a kissé különc Polli. A kezdeti bizalmatlanságot fokozatosan legyőzve, a két gyerek közös felfedezőkalandra indul egy zseblámpával, hogy legyőzzék a hátborzongató sötétséget. A cseh-magyar-szlovák koprodukcióban készülő bábanimáció Filip Posivac első egészestés filmje barátságról, első szerelemről, fényről és sötétségről, de vajon ki lehet a ház titokzatos szelleme?

19.00 | Jókai Mór Művelődési Ház | Beszélgetés a Tomi, Polli és a Varázsfény magyar alkotóival, moderátor: Szabó Zsuzsanna

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült bábanimáció Magyarországon először a Primanimán látható! Filip Pošivač rendező debütáló egész estés filmjének társ-producere Osváth Gábor, a Filmfabriq vezetője, vezető animátora Papp Károly „Kása”, zeneszerzője Balázs Ádám, hangmérnöke Lukács Péter Benjámin. A film az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon elnyerte a zsűri díját a Contrechamp elnevezésű versenyprogramban. A premier előtti vetítést követően a Tomi, Polli és a Varázsfény magyar stábtagjaival beszélgetünk. Az alkalom során fény derül a bábanimáció különleges munkafolyamatának nehézségeire és szépségeire, a koprodukcióban készülő alkotások kihívásaira és a folyamatokhoz kapcsolódó alkotói döntésekre.

Forrás: Primanima

süti beállítások módosítása