Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

METU animációk mutatkoztak be Helsinkiben

2023. szeptember 13. - dotandline

A Helsinki Design Hét a dizájnban élenjáró északi országok legnagyobb fesztiválja. A közel száz programot kínáló esemény a legújabb irányzatok felvonultatásával kívánja inspirálni a dizájn és az építészet területén dolgozó szakembereket és a látogatókat. A rendezvényen hazánkat a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara képviseli. Kiállításuk a fiatal animációs filmkészítő generáció vizuális elképzeléseit, mondanivalóját és technikai tudását mutatja meg öt kisfilmmel és két mozgáspróbával.

A szeptember 8. és 17. között megrendezett Helsinki Design Hét a legnagyobb tervező és építészeti fesztivál az északi országokban. Az idei rendezvénysorozat központi témája a kreatív történetmesélés, ezt tükrözi a fesztiválhét címe is, az „Egyszer volt, hol nem volt…”. A programsorozatban kiállítások, beszélgetések, partik, művészeti vásárok, nyílt napok, divatbemutatók és még sok minden más is szerepel.

A dizájneseményen hazánkat a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara képviseli kiállítóként, aki egyedüli magyar résztvevőként kapott meghívást a rangos rendezvényre. A “From Sketch to Screen” című tárlattal vannak jelen, ami a fiatal animációs filmkészítő generáció vizuális elképzeléseit, gondolatvilágát és mondanivalóját ismerteti meg a szakmával és a nagyközönséggel.

rebak_tamas_szokesi_sebesseg.png

Rebák Tamás: Szökéssi sebesség

Öt animációs filmet mutatnak be a designhéten: Bárczy Örs Hey Deer!, Mészáros Bori The Last Yeti, Rebák Tamás Szökési sebességPalotás Adél Lights, valamint Bartis Bálint A paraszt és az uborkák című alkotását. A filmekben plasztikusan jelenik meg a METU hallgatók változatos technikai tudása és művészi önkifejezése olyan univerzális témákban, mint a barátság, a magány vagy a bátorság. A kiállítás a történetmesélés erejét és az animációt, mint megjelenítési formát ünnepli. Céljuk, hogy a látogatók betekintést nyerjenek az animációs filmkészítés világába, többek között a 2D, 3D, stop-motion és kísérleti megközelítésekbe, ezzel pedig közelebb kerüljenek az animációk végtelen, meseszerű világához.

Az animációs filmek mellett még egy hangsúlyos vonala van a kiállításnak. A látogatók végig kísérhetik a Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködését Magyarország idei legnagyobb kulturális eseményével, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal, amelyben a hallgatók órai feladatként kapott tervezőgrafikai, formatervezői és elméleti projektekkel vettek részt. Mozgáspróbák láthatók Kiss Nóra és Jenei Dorottya Házasbárd, valamint Géczi Johanna és Graur Dóra: Édes Álom című projektjéből. 

A tárlat szeptember 8-án nyílik, és a Design Hét után egészen október 13-ig látogatható lesz a Helsinki Liszt Intézetben.

metu_helsinki.jpg

A METU a Helsinki Design Héten (Forrás: Budapesti Metropolitan Egyetem)

A kiállításon kívül egy kerekasztal-beszélgetés szerepel még a magyar programban, amelyben egy aktuális és égető kérdést járnak majd körbe: az arculattervezés, a vizuális megjelenés és az animációs tervezés mesterséges intelligenciával való kapcsolatát. A digitális megoldások elterjedése sorsdöntő változásokat hozott a designerek életébe és alapjaiban változtatta meg a vizuális történetmesélést. A színek, a grafikai stílus és a dinamika mind üzenetközvetítő erővel bírnak, és kulcsfontosságúak egy esemény arculatának kialakításában, ahogy egy animációs film esetében is. Az emberi kreativitás és érzékenység nélkülözhetetlen egy művészi produktumhoz, mégis egyre több olyan alkotást láthatunk, amelyet mesterséges intelligencia segítségével terveznek meg.

Az izgalmasnak ígérkező szakmai beszélgetés az AI használat határait, lehetőségeit és korlátait igyekszik feltérképezni az alkotás folyamatában. Olyan kérdésekre próbálnak választ találni, mint hogy segíti, vagy épp megnehezíti-e a tervezési folyamatot az AI, illetve hogyan lehet a mesterséges intelligenciát jól használni. Szó lesz arról is, hogy egy online arculat hogyan állja meg a helyét egy offline esemény esetében, illetve hogy milyen vizuális megoldások teszik emlékezetessé az animációs filmeket, és ezen a téren milyen változásokat hozhat a mesterséges intelligencia.

Forrás: Budapesti Metropolitan Egyetem

süti beállítások módosítása