Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar projektek uralják a 11. CEE Animációs Fórumot

2023. június 30. - Herczeg Zsófi

Öt magyar projektet válogattak be a 11. CEE Animációs Fórumra, melyet november 8. és 9. között rendeznek meg a csehországi Plzeňben. Az idei eseményen egy új platformot vezetnek be a szervezők: a Market célja, hogy az animációs projektek bármely fázisukban láthatóvá váljanak, és megkönnyítse a szakemberek közötti személyes találkozót.

A CEE Animációs Fórum (korábban Visegrádi Animációs Fórum) a közép-kelet-európai animációs szakma legnagyobb megjelenési platformja, mely tíz éves fennállása alatt erős szakmai bázist épített ki. A kiválasztott projektek vezetői lehetőséget kapnak konzultálni a meghívott szakemberekkel, akik hasznos visszajelzésekkel és tanácsokkal látják el őket az előadásukkal, a forgatókönyvvel vagy a gyártási tervükkel kapcsolatban. A pitchfórum résztvevői koprodukciós partnert is kereshetnek a több száz meghívott animációs szakember között: producerek, fesztiváligazgatók, forgalmazók, befektetők, valamint televíziós műsorszolgáltatók és nemzeti filmalapok képviselői is jelen lesznek a Fórumon, akik azért jönnek, hogy eszmét cseréljenek az új művészeti irányvonalakról, látásmódokról és lehetőségekről, finanszírozási módszerekről és további fejlesztési stratégiákról.

11ceeanimforum.jpg

A 11. CEE Animációs Fórumra 28 projektet válogattak. 8 projekt a 10 év alatti gyerekeknek szól, 6 filmterv a tiniknek, 9 a fiatal felnőtteknek és 7 kifejezetten a felnőtt közönséget célozza. Idén Magyarország szerepel a legtöbb projekttel: 5 filmtervet mutatnak be magyar alkotók, 4 érkezik Csehországból, 3 Észtországból, 2 projekt Németországból, Olaszországból, Lengyelországból és Spanyolországból, továbbá egy-egy projekt jön Ausztriából, Horvátországból, Ciprusról, Finnországból, Franciaországból, Görögországból, Szlovákiából és Ukrajnából. 

A rövidfilmek közé 10, a diákfilmek közé 7, a tv-sorozatok és az egész estés filmek közé 5-5, a tv-speciálok közé pedig 1 projektet választottak. Az 5 beválogatott magyar terv közül kettő került a rövidfilmes versenybe, szintén kettő a diákfilmeknek szánt Rising Stars blokkba, és egy szerepel az egész estés tervek között.

Bárány Dániel már a XI. Friss Húson is pitchelte Toxik című filmtervét, ami meg is nyerte a Lovas Nándor-díjat. A CEE Animációs Fórumra is bejutott projekt főhőse egy fiú, akit kiskorában az anyja egyfolytában verbálisan abuzált, mert őt vádolta azzal, hogy a férje elhagyta. A bűntudat és a szégyen miatt felnőtt korában képtelen olyan párkapcsolatokban működni, ahol a másik fél emberként bánik vele. 

A Toxik a Boddah gyártásában készül, producere Osváth Gábor.

toxik.jpg

Bárány Dániel: Toxik látványterv (Forrás: CEE Animation)

Kádár Melinda Maradj csendben szívem (Be Still My Heart) című filmjében egy körkörösen felépülő, önmagába visszatérő történeten keresztül figyeljük meg a szerelembe esés, és az abból való kijózanodás folyamatát. A filmben Erósz nyila sebet ejt egy női mellkason  ebbe a sebbe belemélyülve követjük végig, egyre mélyebb szintekre hatolva, ahogyan formát öltenek a szerelemben érzett egyre komplexebb érzések. Az érzések, érzetek közötti kommunikáció előbb könnyű, majd nehéz, majd lehetetlen: az egyedüllétben pedig újra ránk találhat a szerelem.

A Maradj csendben szívem a CUB Animation gyártásában készül, producere Szederkényi Bella.

be_still_my_heart.jpg

Kádár Melinda: Maradj csendben szívem látványterv (Forrás: CEE Animation)

A diákfilmeknek létrehozott Rising stars blokkban két MOME Anim diplomafilm szerepel, mindkettő producere Fülöp József. Nagy Zoé Eruption című filmjében egy lány a tudatalattijába utazik, hogy rátaláljon a saját magával való mérgező kapcsolatának gyökerére.

eruption.jpg

Nagy Zoé: Eruption látványterv (Forrás: CEE Animation)

Diószeghy Dániel MOME diplomafilmterve a The Way Out, melyet már a Friss Húson is pitchelt korábban. A kisfilm főszereplője egy raktárban dolgozó férfi, aki értelmetlennek tartja az életét, mígnem egy nap egy telemarketinges műsorvezető új életcélt ajánl neki. A férfi él ezzel a lehetőséggel, ám választásának olyan ára van, amire nem számított.

the_way_out.jpg

Diószeghy Dániel: The Way Out látványterv (Forrás: CEE Animation)

Korábban már írtunk Milorad Krstić MouMoush – Műanyagkirály (MouMoush – The King of Plastic) című filmjéről, amikor az NFI gyártás-előkészítési támogatást szavazott neki. A 11. CEE Animációs Fórum egész estés filmjei közt szereplő projekt főszereplője a kalandvágyó Botond és Zala, egy féktelen testvérpár, akik időn és téren keresztül utaznak, hogy a gonosz MouMoush, a műanyag király ellen harcoljanak.

A film gyártója a Mumus Produkció Kft., producere Radmila Roczkov.

moumoush.jpg

Milorad Krstić MouMoush – The King of Plastic látványterv (Forrás: CEE Animation)

 Forrás: CEE Animation

süti beállítások módosítása