Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Gótikus tech noir művérrel – Draco a borzasztó: Dr. Akula

2023. június 26. - dotandline

Kelen Bálint Draco a borzasztó című animációs sorozata eddig csupán a harmadik epizódjánál tart, az elkészült részeket látva azonban már most kijelenthető, hogy a fiatal rendező az utóbbi évek egyik legötletesebb, legszerethetőbb projektjével pezsdítette fel a műfaj itthoni vérkeringését. A vérallergiás vámpírgyerek hátborzongatóan vicces kalandjait elmesélő széria – jelen állás szerint – legutóbbi fejezete, az egyszerűségétől nagyszerű szójátékkal élő Dr. Akula voltaképpen egy önmagában is tökéletesen helytálló rövidfilm, amely abból a szempontból mindenképpen a magyar animáció virágkorát idézi, hogy ráébreszt bennünket arra, mekkora szükség lenne hazai fronton manapság is a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt élvezhető, nem mellékesen hallatlanul szórakoztató mesékre.

A sorozat alapkoncepciója szögegyszerű, de izgalmas csavarjának köszönhetően mégis érdekfeszítő: főszereplője Draco, a Szörnyképző Intézet egyik tanulója ugyanis nem hétköznapi vámpír. Vérallergiájából eredően nincs birtokában a tipikus vámpírképességeknek, így azokat jobb híján furcsa találmányai révén igyekszik pótolni. Draco ily módon egyfajta vámpírba oltott Dexter, aki a gótikus horror ikonikus alakjaival az oldalán (közéjük tartozik például Frankenstein szörnyetege, akit itt nemes egyszerűséggel Viktornak hívnak) részről részre képtelenebb kalandokba keveredik. A Dr. Akula című epizódban a cselekmény katalizátora Viktor húgának, Viktóriának az eltűnése, ami hőseinket Rém Megyéből egy párhuzamos univerzumba, Gép Megye űr-noiros, fekete-fehér világába szólítja.

dr_akula_2.jpg

Miként az egész epizód egy filmtörténeti utalástenger benyomását kelti, úgy a ’40-es évek noir stílusát a sci-fi elidegeníthetetlen műfaji jegyeivel ötvöző mise-en-scène is egy konkrét kalapemelés, méghozzá az 1956-ban bemutatott Bolondos dallamok-rajzfilm, A rohamosztag (Rocket Squad) előtt. Akárcsak Dodó kacsa és Cucu malac az említett rövidfilmben, Draco és Viktor is minden lében kanál nyomozókként bukkannak fel Gép Megyében, hogy előkerítsék Viktóriát (kinek karaktere egyébként Frankenstein menyasszonyáról lett mintázva), az események azonban hamar veszélyes fordulatot vesznek.

A közel 13 perces animáció egy pillanatra sem enged feszes tempójából: egymást érik az idősebb nézőknek kedvező filmes referenciák, valamint a kisebbek mulattatását célzó gegek, mindeközben pedig a sztori is rendíthetetlenül halad előre, habár a hangsúly aligha a központi rejtély megoldására helyeződik, hiszen az alkotók még a cselekmény tetőpontját is potenciális humorforrásként kezelik.

A klasszikus 2D animációt alkalmazó sorozatepizód előszeretettel él formanyelvi játékokkal is: ennek egyik legszembetűnőbb példája a képarány állandó változása, ami egyfajta képregényes hatást kölcsönöz a látottaknak. A film noir sajátjának tekintett vizuális megoldásokat (pl. fény-árnyék kontrasztok, átlókkal destabilizált kompozíciók) szintén meggyőzően adaptálja az animáció eszköztárán keresztül a Dr. Akula, amely ebből fakadóan garantált csemege az avatottabb filmkedvelők számára.

Külön említést érdemel a szinkron, amely a magyar animáció történetében mindig is egyenrangúnak minősült a képi megvalósítással. A szemfüleseknek rögtön feltűnhet, hogy Draco és Viktor szerethetően bárgyú párosát SpongyaBob Kockanadrág és Csillag Patrik felejthetetlen szinkronhangjai, Baráth István és Bognár Tamás szólaltatják meg, de az összetéveszthetetlen orgánumú Szabó Sipos Barnabás Dr. Akulaként, valamint az eredeti Alkonyzóna legendás narrátorára hajazó Rod Serling-hasonmást életre keltő Reviczky Gábor is legalább annyira képes odaszegezni a nézőt a képernyő elé, mint az animáció eklektikus látványvilága.

dr_akula.jpg

Nem túlzás azt állítani, hogy a Dr. Akula a Draco a borzasztó című animációs sorozat eddigi legrétegzettebb, egyúttal legszórakoztatóbb epizódja; egy kifejezetten többször nézős darab, melynek minden perce olyannyira telített frappáns utalásokkal, önreflexív kikacsintásokkal, műfaji játékokkal és nem egyszer látott, mégis kreatívan kiaknázott, megmosolyogtató ötletekkel, hogy ember legyen a talpán, aki első alkalommal észreveszi az alkotás gondosan elrejtett, legapróbb mozzanatait is. A magyar animáció és mi, nézők egyaránt profitálnánk abból, ha a jövőben többet is láthatnánk a kizárólag művért szürcsölgető vámpírfiú kalandjaiból.

Kelen Bálint Draco a borzasztó című sorozata az RTL+ kínálatában érhető el.

Bárány Bence

A cikk a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a Dot & Line közös kritikaíró pályázatára készült,
mellyel a szerző első helyezést ért el.

süti beállítások módosítása