Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A Kojot négy lelke és a fiatal filmesek taroltak a 16. KAFF-on

2023. június 25. - dotandline

Szombat este a kecskeméti Hírös Agórában tartották a 16. Kecskeméti Animációs Fesztivál záróeseményét, melyen a Kojot négy lelke három díjat is nyert, Hegyi Olivér elsőfilmje két elismerést kapott, és számos fiatal alkotó animációját díjazták.

Gauder Áron a Kojot négy lelke című alkotása tarolt a 16. KAFF-on. Elnyerte a fesztivál nagydíját, a közönségdíjat és a legjobb egész estés európai film díját is. Utóbbit Nuno Beato Nagyapám démonjai című filmjével megosztva kapta. A zsűri indoklása szerin a Kojot négy lelke című film "Gauder Áron eddigi animációs alkotói és szellemi törekvéseinek összefoglalása, amely példértékű csapatmunkában jött létre azért, hogy korunk létkérdéseit a széles közönség számára élvezhető és értelmezhető formában mutassa meg, a megoldás útját is sejtetve. A filmben harmonikusan találkozik a kézműves animációs művészet és a kortárs technológia magasszintű, kreatív alkalmazása. A 16. KAFF fődíjával a zsűri az alkotók kimagasló szakmai-művészi teljesítményét kívánja elismerni."

Az európai egész estés versenyprogramban José Miguel Ribeiro Nayola című filmje különdíjban részesült. A legjobb európai tévésorozat díját a Patouille és az ejtőernyős magok nyerte, a legjobb TV-speciál díját pedig megosztva kapta a Pánikfalva és a Télapó hadművelet.

kojot_oreg_kacsa.jpg

Gauder Áron: Kojot négy lelke 

Idén új díjat is bevezettek a KAFF-on. A legjobb egész estés film Pannónia-Matolcsy-díját Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című alkotásának ítélték. A zsűri szerint "a Műanyag égbolt című film az animációs művészet új lehetőségeinek, új kifejezési formáinak keresésével folytatja a magyar animáció legjobb hagyományait. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta alkotása különleges atmoszférával és erőteljes drámaisággal jeleníti meg korunk mindannyiunkat érintő és foglalkoztató problémáját, az emberi civilizáció jövőjének sorskérdését. A Pannónia Filmstúdió egykori, kivételes formátumú vezetőjéről, Matolcsy Györgyről elnevezett új díjjal a zsűri az alkotói csapat egészének elkötelezett, magas minőségű munkáját ismeri el."

A legjobb rövidfilm díját Hegyi Olivér A szív kertje című munkája kapta. A zsűri indoklása szerint "A szív kertje egy fiatal ember útkeresését meséli el őszinte derűvel, generációjának nyelvén, hitelesen. A zsűri tagjait egyöntetűen megragadta a film pozitív kisugárzása, természetessége. A legjobb rövidfilm díjával a humanista humorból táplálkozó egyedi animációs látásmódot kívánják elismerni."

a_sziv_kertje.jpg

Hegyi Olivér: A szív kertje

A legjobb televíziós sorozat Bálint Ágnes-díját Buzási Gyopár Orsolya vihette haza a Szerintemezazegész: Szorít a ház című munkájáért. A zsűri szerint "az új, Bálint Ágnesről elnevezett-díjjal a zsűri a televíziós vetítésre tervezett, egy sorozat mintaepizódjának szánt Szorít a ház című alkotást különös örömmel fogadta üde hangvételéért, új látásmódjáért és magas szabadságfokú grafikai világának erős stílusegységéért. A film témaválasztása játékosan és hitelesen reflektál a mai családi dinamikákra, melyet az igényes narráció és a filmhang is tovább erősít. A zsűri számára Buzási Gyopár Orsolya és alkotótársai az újra felfedezés, a rácsodálkozás élményével lepték meg a zsűri tagjait."

Glaser Kati Városi legendák: Zongorizmus című sorozatepizódja különdíjban részesült. A zsűri szerint a "Városi legendák sorozat következetes vizuális nyelvet használ, amelyen belül képes mindig megújulni, ám a megújulással együtt képes megőrizni jellegzetes stílusjegyeit is. Narrációja a képi világhoz, az animációs megoldásokhoz hasonlóan dinamikus, szellemes, játékos."

palotasadel_lights.jpg

Palotás Adél: Fények

A legjobb diákfilm díját Palotás Adél Fények című alkotása kapta, melynek "története az elejétől kezdve bevonta, és a történet kibontakoztása során végig meg is tartotta a zsűri érdeklődést. Szimbolikája és a rendező által használt metaforakészlet ötletes, érthető, korproblémákra szellemesen utaló. A történet dramaturgiai fordulatai hitelesek, a film arányos felépítésű és egységes alkotás."

A diákfilmek között különdíjban részesült Szucher Ágnes Szerelem a korona idején című filmje, mely "egyszerű, friss és groteszk reflexió egy mindannyiunkat érintő, friss traumára, és egyúttal hiteles korrajz, amely diákmunkaként ígéretes alkotás."

fabian_nikolett_x_nyugvo_kod_2.png

Fábián Nikolett: Nyugvó köd

A legszínvonalasabb képi formanyelvért Fábián Nikolett MOME Anim diplomafilmjét, a Nyugvó köd című művét díjazták. A zsűri szerint a "Nyugvó köd című költői alkotás erőteljes képzőművészeti gesztusokkal teremt drámai atmoszférát. Az alkotó, Fábián Nikolett különleges, egyéni látványvilágot teremtett, amely erős benyomást tett a zsűrire egységes stílusával, arányérzékével, a technológia alkalmazásának egyediségével."

A legjobb forgatókönyv díját Alexander Gratzer vihette haza az In the Upper Room-ért, mely szintén MOME mesterszakos diplomafilm. A zsűri szerint az "In the Upper Room finom iróniával és őszinte, apró színészi gesztusokból fakadó szelíd humorral meséli el egy vakond felnövéstörténetét, amely felnövéstörténet kifejezetten emberarcú. A filmben az időbeliség, az egymást követő évszakok tagolása, a narráció egyedi hangvétele egyaránt megragadja és meg is tartja a néző figyelmét. A legjobb forgatókönyv díja a szöveg, a dramaturgia és a vizualitás egymást támogató egységét ismeri el."

felhok_felett.jpg

Hárshegyi Vivien: Felhők felett

A legjobb animációs munkáért Hárshegyi Vivient méltatták a Felhők felett című filmjéért, mely "szellemes és gazdag animációs eszköztárat használ, amely szinte kimeríthetetlen ötletekben. Friss humorral, hitelesen közvetíti a mai fiatal generáció életérzését, problémáit, szorongásait, és kifejezőeszközeinek szabadsága a nézőre, így a zsűrire is felszabadítóan hat, hatott."

A legjobb első filmnek és a legjobb 3 D-s filmnek járó díját idén nem osztották ki.

Az európai egész estés filmek versenyének zsűrije Sam Orti, Ittzés Tamás és Dudás Viktor voltak, az európai televíziós díjakról Fülöp József, Mauro Carraro és Tóth István Zoltán, míg a magyar filmek díjairól Cakó Ferenc, Damó István, Ducki Krzysztof, M Tóth Éva és Vácz Péter döntöttek.

fox_tossing_still_005.jpg

Mira Zénó: Fox Tossing

A Magyar Filmkritikusok díját Mira Zénó Fox Tossing című kisfilmje kapta, Hegyi Olivért különdíjban részesítették A szív kertje című munkájáért. A Junior zsűri díját Csutorás Márton vihette haza a Kigyógyulva című filmért.

Az Országos Diákzsűri díját az európai filmek kategóriában a Nagyapám démonjai kapta, különdíjban részesült a Kutyáknak és olaszoknak tilos!. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és az Országos Diák Zsűri a magyar filmek díját Kühnel-Szabó Anita Apád című rövidfilmje nyerte. A diákok Fillér Máténak három munkájáért (Telexikon, Folkfonics - Szól a kakas, Tót Endre: Miért festek?) különdíjat adtak.

A Dot & Line és a KAFF közös kritikaíró pályázatának első helyezettje Bárány Bence lett a Draco a borzasztó sorozat Dr. Akula című epizódjáról írt kritikájáért, a második helyezett Béres Mátyás, aki a Szemem sarka című animációról írt, a harmadik helyezett pedig Böhm Norbert, aki a Fox Tossingról küldött kritikát. A kritikaíró pályázat három nyertesének írása jövő héten jelenik meg a Dot & Line oldalán. 

Forrás: KAFF

süti beállítások módosítása