Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Egy hét alatt három díjat nyert Gauder Áron új filmje

2023. június 21. - dotandline

A Kojot négy lelkét díjazták az animációs filmek legfontosabb fesztiválján Annecy-ban, ahol a zsűri díját vitte haza, míg Sanghajban a legjobb animációs film díját nyerte el. A Los Angeles-i New Media Filmfesztiválon a fődíjat hozta el, ahol a fesztivál 14 éve alatt animáció még nem nyert fődíjat. A film eddig hat fesztiválon mutatkozott be: az Arizonai Nemzetközi Filmfesztiválon, a floridai Sunscreeen Filmfesztiválon, a csehországi Anifilmen, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a Shanghai Nemzetközi Filmfesztiválon és a kaliforniai New Media Filmfesztiválon, és eddig öt díjat nyert.

A  június 11. és 17. között megrendezett Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválra 112 országból 3370 nevezés érkezett, ezek közül 11 egész estés alkotás szerepelt a fő versenyprogramban, ahol a Kojot négy lelkét a második legfontosabb díjjal jutalmazta a háromtagú nemzetközi zsűri. A rendező a Nyócker! című legelső filmjével 2005-ben elnyerte a fesztivál fődíját.

08_mataoka_tuntetok.jpg

A Kojot négy lelke szintén szombaton Ázsia legnagyobb és egyetlen A-kategóriás nemzetközi fesztiválján, Sanghajban elnyerte a legjobb animációs film díját, amit a film producere, Temple Réka személyesen vett át.   “Elképesztő, hogy egyszerre kapta meg a film ezt a két díjat, még le ülnöm, és fel kell fognom, hogy mi is történt az elmúlt órákban” – tette hozzá a rendező.

A Los Angeles-i New Media Filmfesztiválon szintén fődíjat nyert a film, ahol a fesztivál történetében először nyert egész estés animáció. A díj számos juttatással jár együtt, többek között egy találkozó lehetőségével a Marvellel és az HBO-val zenei, írói vagy produceri oldalról, továbbá stúdióbérlési idővel Los Angelesben, casting, produkciós szerviz és posztprodukciós szolgáltatásokkal, egy éves Filmustage.com előfizetéssel és Pitch TV tagsággal.

A film nemzetközi forgalmazására és fesztiváloztatására angol nyelvű szinkront is készített a Cinemon Entertainment, amelyben amerikai őslakos színészek adják a karakterek hangjait. A főszereplők Lorne Cardinal (Teremtő Öreg), Diontae Black (Kojot), Danny Kramer (Férfi), Stephanie Novak (Nő), további szerepekben Bob Klein, John Bentley, David Mattle, Lily Rose Silver, Bill Farmer, Cle Bennett, Fred Tatasciore, Karin Anglin és Priscilla Landham.

A filmben indián származású alkotók zenéit használták fel, mint Ulali, Mariee Siou, Joanne Shenandoah és a The Sessions Voices. 

Gauder Áron többszörösen díjazott animációs rendezőt 2023-ban az Év Európai Rendezőjének jelölték a Cartoon Movie szakmai fórumon. Új filmje, a Kojot négy lelke nemzetközi értékesítése februárban indult el a Berlinalén. A filmet 2023. március 16-tól vetítik a magyar mozikban a Cinemon Entertainment gyártásában és a Vertigo Média forgalmazásában, nemzetközi forgalmazója a Gebeka International. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.

Forrás: Cinemon Entertainment

süti beállítások módosítása