Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Buda Flóra Anna nyerte a rövidfilmes Arany Pálmát

2023. május 27. - Herczeg Zsófi

Szombat este tartották a 76. Cannes-i Filmfesztivál díjátadóját, ahol óriási dolog történt: Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című filmje nyerte a rövidfilmes Arany Pálmát. Utoljára 1981-ben nyerte magyar animáció ezt a díjat.

A cannes-i fesztivál rövidfilmes versenyprogramjába 4288 nevezett film közül 11 alkotást válogattak, a rövidfilmes zsűri elnöke Enyedi Ildikó volt. Flóra a rövidfilmes Arany Pálma átvételekor köszönetet mondott a film teljes stábjának és a producereknek, hogy támogatták a filmjét, valamint a fesztiválnak a meghívásért Cannes-ba, ahol "élete legcsodálatosabb hetét töltötte". A rendező a díjat a magyar tanároknak és diákoknak, valamint a Clermont-Ferrand Nemzetközi Rövidfilmfesztiválnak ajánlotta.

A francia-magyar koprodukcióban készült, 11 perces animáció főhőse a 27 éves Alíz, aki még a szüleinél él. Születésnapján egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot.

A projektet Flóra a viborgi Open Workshop keretében fejlesztette, 2020-ban elnyerte az annecy-i fesztivál MIFA pitchfórumának Ciclic-díját, melynek keretében 2021 végén hat hónapig fejlesztette filmtervét Franciaországban, ráadásul a díjjal 35.000 eurós pénzjutalom is járt.

Buda Flóra Anna: 27

27 francia Miyu és a magyar Boddah gyártásában készült, producere Emmanuel-Alain Raynal és Pierre Baussaron, valamint Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. A hangdizájnt Lukács Péter Benjámin és Zányi Tamás készítette, a zenét Mákó Mári és Mákó Rozi szerezte. A filmben magyar dialógusokat hallunk, a szereplőknek olyan színészek kölcsönzik a hangjukat, mint Stork Natasa, Farkas Franciska, Szabó Simon, Fekete Ádám, Enyedi Éva és Kaszás Márk.

Magyar animáció ezelőtt 2016-ban volt Cannes-ban, akkor Tóth Luca Superbia című kisfilmje a Kritikusok Hetén, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című MOME Anim diplomamunkája pedig a La Cinef (korábban Cinéfondation) programban, ahol megosztott harmadik díjat nyert.

buda_flora_cannes_2.jpg

Buda Flóra Anna az Arany Pálmával

A rövidfilmes versenyben 2014-ben volt utoljára magyar film, akkor Szőcs Petra A kivégzés című élőszereplős darabja, ha pedig a magyar animációkat nézzük, akkor Gyulai Líviusz Jónás című kisfilmje 1998-ban, vagyis 25 év után most szerepelt újra magyar animáció a rövidfilmes versenyprogramban. De számos hazai animáció versenyzett a rövidfilmek közt, kettő Arany Pálmát is nyert: Vajda Béla Moto Perpetuo (1981) és Jankovics Marcell Küzdők (1977) című alkotása. Animáció 2015-ben nyert utoljára Arany Pálmát, akkor a libanoni Waves 98'.

A 27 Cannes után Annecy-ba megy, ahol szintén a rövidfilmes versenyben látható. A hazai közönség a 11. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon láthatja június 1. és 7. között, majd a június 21. és 25. között tartó Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon.

Buda Flóra Anna 2018-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs mesterszakán. Entropia című diplomafilmje a 2019-es Berlinalén debütált, ahol elnyerte az LMBTQ-filmeket díjazó Teddy-díjat. A film ezt követően további több mint száz fesztivál programjában szerepelt.

A Boddah nevű formációt 2013-ban alapította Osváth Gábor, Rév Marcell és Szimler Bálint a Balaton Method című zenés film gyártására. A cég az elmúlt évek több sikeres hazai animációjáért felel, többek közt a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hete elnevezésű válogatásában bemutatott Superbia című filmért, Tóth Luca rendezésében. Bucsi Réka LOVE és Tóth Luca Lidérc úr című filmjeik premierje a Berlinalén volt, míg Turai Balázs Amok című filmje tavaly elnyerte az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját. A Boddah jelenleg Kreif Zsuzsanna és Turai Balázs első egész estés alkotását, a Forró helyzet a hüllők bolygóján című projektet fejleszti.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása