Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

80 éves Ternovszky Béla

2023. május 23. - dotandline

Ternovszky Béla 1943. május 23-án született Budapesten. A Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett festő szakon 1961-ben, majd a családi hagyományokhoz híven az orvosi pályával is kacérkodott, végül filozófiát, esztétikát hallgatott a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemen.

Bár a színészet is foglalkoztatta, gátlásos alkata végül 1961-ben Dargay Attila stábjába sodorta az akkoriban a világ öt legnagyobb rajzfilmstúdiója közé tartozó Pannónia Filmstúdióba, ahol fázisrajzoló gyakornokként kezdte pályáját az Artúr, a kisangyal című amerikai produkcióban. Néhány évig rajzoló volt, majd a Gusztáv-filmek idején és az első Mézga-sorozatban az 1960-as évek végétől animátor lett. 

ternovszky_bela.jpg

Ternovszky Béla (Forrás: Filmarchív)

Első önálló rajzfilmje, az 1970-ben készült Modern edzésmódszerek című animáció számos hazai és nemzetközi fesztiváldíjat nyert. Nepp Józseffel együtt társszerzője volt a nagysikerű Mézga család és a Kérem a következőt! című televíziós sorozatnak. 1979-től rendezőként több nemzetközi koprodukciókban is dolgozott, a Bayerischer Rundfunk bajor televíziónál a Pumukli kalandjai című NSZK–osztrák–magyar filmsorozat animációs betétjeit rajzolta. Fogalmazása szerint, amit tud, azt Jankovics Marcelltől tanulta, de mindent, amit elért, Nepp Józsefnek köszönhet.

Első egész estés animációs filmje, a Macskafogó 1987-ben az év magyar Oscar delegáltja lett. Folytatása, a Macskafogó 2. – A sátán macskája a legnézettebb magyar mozifilm volt 2008-ban. 1995-ben Nepp Józseffel és Kunz Románnal megalapították a Stúdió 2. Kft-t, ahol elkészítette Egérút című nagyjátékfilmjét.

macskafogo_stab.jpg

A Macskafogó csapatának egy része Ternovszky Béla rendezővel (Forrás: Mandiner/Ternovszky Béla magánarchívuma)

Ternovszky munkásságáért 1983-ban Balázs Béla-díjat kapott, 1987-ben pedig érdemes művész lett. A Kossuth-díjat a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendő, karikaturisztikus és groteszk humorral megformált művek megalkotójaként a magyar animációs filmművészetet gazdagító pályafutása elismeréseként kapta. 2022-ben Kossuth-díjjal jutalmazták Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályája, évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendő, karikaturisztikus és groteszk humorral megformált művek, egyebek mellett a kultikus Macskafogó megalkotójaként a magyar animációs filmművészetet gazdagító pályafutása elismeréseként. 2023-ban a Savaria Filmszemle életműdíjával tüntették ki.

A Magyar Művészeti Akadémia 2022-ben jelentette meg Varga Zoltán Macska-egér játékok című könyvét, amely Ternovszky Béla munkásságán vezeti végig az olvasót, részletesen bemutatva a rövidfilmeket, a sorozatokat és az egész estés rajzfilmeket; a gazdag képanyagban az egyes animációkhoz készült figuratervek és story board-részletek igazi kuriózumnak számítanak.

vargazoltan_ternovszky_b1.jpg

Forrás: MTI/NFI

süti beállítások módosítása