Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Új programsorozatot indít a MOME a legfrissebb animációs sikereikkel

2023. március 24. - dotandline

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szeretné kinyitni animációs közösségét, ezért idén tavasszal új eseménysorozattal készülnek: jön a MOME Anim After Premier.

Az egyetem fontosnak érzi, hogy az animáció szakhoz kötődő, vagy ott végzett alkotók elkészült filmjeit közösen is megnézhessék az alkotók, a diákok és az érdeklődők, és ne csak fesztiválokon lehessen velük találkozni. Ezért olyan alkotókat hívnak meg egy-egy estére, akiknek a közelmúltban mutatták be új filmjét, a vetítést követő kerekasztal-beszélgetésen pedig a közönségnek is lehetősége nyílik kérdezni a rendezőktől. 

Az első alkalom március 29., szerda 18 órától lesz a MOME Auditóriumában, melyen Turai Balázs Annecy- és Sarajevo-díjas Amok című filmjét, illetve Bárány Dániel Vacsora című alkotást lehet látni, mely az első, egyetem után készült szerzői kisfilmje.

amok_x_supper.jpg

Amok, Vacsora

Az Amok főszereplője Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével. Turai Balázs kisfilmje tavaly júniusban elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, majd a Szarajevói Filmfesztiválon a legjobb rövidfilmnek járó Szarajevó Szíve díjat, és több mint 60 fesztivál válogatta be a programjába. Az Amok gyártója a magyar Boddah és a román Safe Frame, producere Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, valamint Mihai Mitrix Mitrica.

Bárány Dániel első egyedi filmje, a Vacsora egy dinamikus, bravúros tértorzításokkal és morfokkal dolgozó rajzanimáció, mely groteszk humorral mutat be egy sokak által ismert szituációt: a (meghittnek szánt) családi étkezést. A filmben a szereplők közötti konfliktusok testet öltenek, és már-már maguk alá temetnek mindenkit, de végül közös összefogással mindenki megmenekül. A Vacsora a szerb ANIMANIMA Nemzetközi Animációs Fesztivál nagydíját hozta el, de szerepelt a rangos Encounters fesztiválon, a koreai Buchon Nemzetközi Animációs Fesztiválon, az észt PÖFF Shorts-on, és a francia Premier Plans fesztiválokon is. A Vacsora gyártója a magyar Boddah, producere Osváth Gábor.

Időpont: 2023. március 29. szerda 18.00-20.00

Helyszín: MOME Auditórium (1121 Budapest, Zugligeti út 9.)

Facebook-esemény

Következő időpont: 2023. április 5., meghívott vendég: Kovásznai Dorottya

Forrás: MOME Anim

süti beállítások módosítása