Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Fekete-fehér Petri György-animációt díjaztak a METUSCOPE-on

2023. március 10. - dotandline

Kiosztották az első METUSCOPE díjait: animációs filmek közt Horesnyi Máté Reggeli című Petri-adaptációja nyert, élőszereplős alkotások között pedig Beleznai Márk Agapé című kisfilmje győzött. A Budapesti Metropolitan Egyetem animáció és mozgókép szakos hallgatóinak közel hetven rövidfilmjét vasárnap éjfélig lehet megtekinteni online.

Horesnyi Máté Reggeli című Petri György-vers animációs adaptációja formabontó vizuális stílusban. Ahogy Gauder Áron, a Nyócker és a Kojot négy lelke rendezője ajánlja: "Kreatívan és könnyedén lép ki a hagyományos filmes keretekből, bátran keverve a képregényt, a grafikát, a verset és az animációt."

horesnyi_mate_reggeli.jpg

Horesnyi Máté: Reggeli

A Beleznai Márk rendezésében, Gryllus Dorka főszereplésével készült Agapé a tizenéves filmőrült és negyvenes nő valószínűtlen viszonyáról szól. A több fesztiválon is sikerrel szerepelt rövidfilm korábban a cannes-i filmfesztivál filmes egyetemek legjobbjait felvonultató La Cinef (korábban Cinéfondation) válogatásába is meghívást kapott.

Az elismerésekről a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatóiból álló szakmai zsűri – Enyedi Ildikó, Pacskovszky József és Gauder Áron – egyhangúan döntött.

A Budapesti Metropolitan Egyetem online filmszemléje nagy sikerrel zajlik, eddig közel tízezres látogatószámmal. A 21 élőszereplős és 48 animációs filmet vasárnap éjfélig ezen a linken lehet elérni, a filmek megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A válogatás megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Forrás: METU

süti beállítások módosítása