Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Lovrity Anna Katalin munkáiból nyílik kiállítás a K11-ben

2022. november 16. - dotandline

A kollázstechnika sajátosságait alkalmazva Lovrity Anna Katalin egy olyan egyedi vizuális világot teremt, amely az animációs rövidfilmjeitől az illusztrációin át az általa társalapított Kirakós Budapest és What the Rug márkák termékeiig végigkövethető munkáin. Alkotásaiból november 18-án nyílik kiállítás a K11 LABOR-ban.

Lovrity Anna Katalin animációs filmrendező és illusztrátor a festészet felől érkezett a mozgókép világába, így az animációs filmekre általában jellemző rajzosság és karakterfókusz helyett az ő munkáit sokkal inkább a foltok, az élénk színek, és az ezekből alkotott lírai tájképek dominálják. Vizuális nyelvét ez teszi egyedivé, egyúttal ez az, ami újra és újra kihívás elé állítja őt alkotás közben. Hogyan lehet a homogén felületeket mozgásba hozni? Mi az a minimum rajzolt részlet, amely a befogadó számára szükséges a karakterek és tárgyak megértéséhez? Miként válhat ez az ábrázolásmód univerzálissá és használhatóvá egyéb, nem mozgóképes vizuális műfajokban és a design területén?

lovrity_anna_katalin_x_fagyi.jpg

Bal oldalon Lovrity Anna Katalin grafikája, jobb oldalon az alkotó (Fotó: Fegyverneky Sándor)

Kata ebben a különleges vizuális univerzumban a színeket a valós látványtól eltávolodva és többnyire szimbolikus jelentések nélkül, a képen belüli színviszonyok alapján határozza meg, hasonlóan, mint ahogyan Henri Matisse és a fauve-ok tették, akik a háromdimenziós ábrázolással együtt felszámolták a realisztikus színhasználatot is a 20. század elején. Képei és filmjelenetei emellett a kollázstechnika sajátosságait is hordozzák: már elég kettő-három papírkivágatot idéző forma ahhoz, hogy a sokszögek absztrakt emberi alakokat, csendéleteket vagy életképeket alkossanak.

A K11 LABOR kiállításán az animációs filmrendező 2017-ben bemutatott Vulkánsziget című rövidfilmjével, az egyedi vizuális nyelvvel létrehozott tájakat és lényeket bemutató illusztrációkkal, illetve az illusztrációs stílust hordozó tárgyakkal, a Lovrity Anna Katalin által társalapított Kirakós Budapest és what the rug márkák termékeivel is találkozhatunk.

lovrity_anna_katalin_x_macskak.jpg

Lovrity Anna Katalin: Macskák

A kiállítás november 19. és december 4. között tekinthető meg a K11 LABOR nyitvatartási idejében és a kapcsolódó események ideje alatt. November 18-án a megnyitó után az Országos Rajzfilmünnep programsorozatához kapcsolódva 20:30-tól kortárs magyar stúdiók animációs rövidfilmjeit vetítik a K11-ben.

A kiállításhoz kapcsolódva november 19-én Lovrity Anna Katalin és Rubi Anna alsó tagozatosok számára tartanak workshopot Mesetánc a dzsungel állataival címen, november 25-én pedig a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából animációs filmvetítés és szakmai beszélgetés lesz a K11-ben. Az eseményen meghívott előadók (Ábrai Hermelin, Bartal Dóra, Gyenge Zsolt, Lovrity Anna Katalin) osztják meg gondolataikat az erőszakot tematizáló animációk történetéről, ábrázolásmódjairól és társadalomban betöltött lehetséges szerepükről.

További információk a Facebook-eseményekben:

Lovrity Anna Katalin: Az elveszett fagyigombóc (november 19. – december 4. megnyitó: november 18. 19:00)
Mesetánc a dzsungel állataival – workshop gyerekeknek (november 19.)
Nők elleni erőszak a vásznon – animációs filmvetítés és szakmai beszélgetés  (november 25.)

Forrás: K11

süti beállítások módosítása