Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Könyv készült Ternovszky Béla munkásságáról

2022. november 10. - Herczeg Zsófi

A Magyar Művészeti Akadémia kiadásában jelenik meg Varga Zoltán új könyve, a Macska-egér játékok, mely Ternovszky Béla, a Macskafogó rendezőjének animációs filmjeit mutatja be gazdag képanyaggal.

Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész mintegy fél évszázadon átívelő animációfilmes munkássága fontos szerepet játszott a 20. századi magyar tömegkultúra formálásában. Kezdetben a Pannónia Filmstúdiónál, később a Filmvállalatnál dolgozott, 1979-ben pedig a Bayerischer Rundfunk bajor televíziónál helyezkedett el. Nevéhez kötődik az NSZK–osztrák–magyar filmsorozat, a Pumukli kalandjai, amelynél a magyar animációt rendezte. Első saját rövidfilmje, a Modern edzésmódszerek számos hazai és nemzetközi fesztiváldíjjal büszkélkedhet.

ternovszky_bela.jpg

Ternovszky Béla (Forrás: Filmarchív)

Nepp Józseffel együtt rendezte a Mézga család sorozatot, a Kérem a következőt! sorozatot, de közreműködött a Gusztáv-sorozatokban is. A nemzetközi hírnevet az 1986-os Macskafogó című rajzfilm hozta meg számára. A Macskafogó a magyar filmtörténet kultikus műveinek egyike, a sorozatokban és az alkotó nemzetközi sikerű rövidfilmjeiben (Modern edzésmódszerek, Tartsunk kutyát, Mindennek van határa) is tetten érhető groteszk-szatirikus humort a műfajparódiával keverő egész estés animáció. Az alkotás folytatása, a Macskafogó 2. – A sátán macskája című 2D-s számítógépes produkció 2007. december 20-ára készült el.

A kötet Ternovszky Béla munkásságán vezeti végig az olvasót, részletesen bemutatva a rövidfilmeket, a sorozatokat és az egész estés rajzfilmeket; a gazdag képanyagban az egyes animációkhoz készült figuratervek és story board-részletek igazi kuriózumnak számítanak.

A Macska-egér játékok szerzője Varga Zoltán filmtörténész, akinek a nevéhez olyan hiánypótló könyvek fűződnek, mint A magyar animációs film: intézmény és formatörténeti közelítésekA kecskeméti animációs film, a Jankovics Marcell életművéről szóló kötet, ezen kívül számos izgalmas animációs témájú tanulmány szerzője, az MMA három évados animációs filmklubjának vezetője. A Macska-egér játékok hamarosan rendelhető lesz az MMA Kiadó honlapján.

vargazoltan_ternovszky_b1.jpg

Forrás: MMA

süti beállítások módosítása