Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ultramenő alkotók az idei Képregényünnepen

2022. szeptember 21. - dotandline

Képregényünnep a PesTexten! Hogyan szerkeszti és festi történeteit két nemzetközi művész, Brecht Evens és Hannah Berry? Hogyan libikókázik az illusztráció és a képregény között két magyar alkotó, Cserkuti Dávid és Oravecz Gergely?

Szeptember 29-én, csütörtökön a Három Hollóban rendezik meg a Képregényünnepet, mely egy kiállításmegnyitóval indul: Marjai Petra Lilla és Marabu avatnak be a műhelytitkaikba, a nap zárásaként pedig mindenkit vár Magyarország első rajzolt koncertje, ahol Pátkai Rozina és dj Bernáthy zenél. Ráadásként egész nap várja az érdeklődőket és képregényszeretőket a Három Holló kávézójában a KépregényKönyvtár, melyre válogatott olvasmányokkal és képregényajánlókkal készülnek.

A program a 2019-ben létrehozott PesText nemzetközi irodalmi és kulturális fesztivál keretében valósul meg. A szervezők a fesztivállal azt szeretnék megmutatni, miképpen képesek az eltérő nyelvek és kultúrák irodalmi alkotásai megjelenni egy másik ország, másik nemzet olvasmányélményei között. A PesText szlogenje is pontosan erre utal: szöveg-világ-irodalom.

PROGRAM

17.30-17.50

Forrás – Kiállításmegnyitó és beszélgetés

Vajon igazi képregényes-e Marjai Petra Lilla és Marabu? Létezik olyan, hogy képregényes identitás? Mivel foglalkozik ma egy férfi és egy női képregényes, egyáltalán van-e alkotói különbség e kettő között? És ami legfontosabb, mi újság Ekivel, Cocoval és a gonosz törpekommandósokkal?

A kiállítást megnyitja és moderál: Szekeres Niki és Szép Eszter

eki_es_coco.jpg

Marjai Petra Lilla: Eki & Coco

18.00-18.50

Oravecz Gergely: "Nincs mondanivalóm" vs Cserkuti Dávid: "Én inkább a saját dolgaimat rajzolnám"

A második beszélgetés résztvevője Cserkuti Dávid és Oravecz Gergely, a mai magyar képregény két olyan figurája, akik bizonyára nagyon különbözően alkotnak, mégis összeköti őket a minőség és az elismertség. Az ő pályaképüket ismerjük meg az est során.

Moderál: Szekeres Niki

19.00-20.15

Festett mágia Beszélgetés Brecht Evens-szel és Hannah Berryvel

Brecht Evens (BE) keze alatt a gouache festék formák és színek rendezett orgiájává változik. Hannah Berry (UK) akrilba álmodja a fényt és az éjszakát. A vendégekkel kiszámíthatatlan történeteik kitalálásáról és kötetbe szerkesztéséről, mentális egészségről, és természetesen magáról az alkotásról beszélgetnek.

Moderál: Szép Eszter

hellboy_x_laszlo_mark.png

László Márk rajza a Hellboy képregénybe

20.30

Rajzolt koncert Pátkai Rozina és dj Bernáthy szettjére

Táncolj és bulizz miközben a vendégek improvizálnak a kivetítőn. Rajzolnak:

  • Cserkuti Dávid illusztrátor, képregényalkotó
  • Molnár Rebeka illusztrátor
  • Oravecz Gergely illusztrátor, képregényalkotó
  • Lamm Lenke vs Mikus Dóra, a MOME hallgatóinak battle-je
  • László Márk képregényalkotó
  • Tóth Luca animációs rendező, illusztrátor, zine alkotó
  • Brecht Evens, képregényalkotó

Külföldi vendégek


Brecht Evens
belga képregényalkotó. Egyedi vizualitású festett képregénykönyveiben a szereplők előbb-utóbb egy buliban kötnek ki, gyakran oda szöknek a hétköznapok elől. Félig teli (félig üres?) prosaccós poharak és villogó diszkógömbök között Evens olyan témákat vizsgál, mint a depresszió, a barátság, a kötődés, a férfiasság, és a mentális egészség. 2011-es The Wrong Place című képregénye Angoulême-ben díjat nyert és Eisnerre is jelölték, legutóbbi angolul megjelent munkája, a The City of Belgium (2021) szintén díjazott volt Angoulême-ben és pár hete Ignatz-díjra jelölték.

brecht_evens.jpg

Brecht Evens

Hannah Berry brit képregényalkotó, író és illusztrátor a Királyi Irodalmi Társaság (Royal Society of Literature) tagja. 2019-2021 között az Egyesült Királyságban a világon egyedülálló módon létező “koszorús képregényalkotó” tisztség viselője. Ebben a nagyköveti és szemléletformáló szerepben Berry megszervezte a brit képregényes szakma első átfogó felmérését, azzal a céllal, hogy jobban megérthessék az alkotók helyzetét és hatékonyabban tudjanak segíteni, majd pedig résztvett a Képregényalkotók hálózatának megalapításában. Barry képregényeiben nem riad vissza a társadalmi szatírától és a krimitől. Munkái: Britten and Brülightly (2008), Adamtine (2012), Livestock (2017).

hannah_berry.jpg

Hannah Berry

Október 1-én szombaton Brecht Evens és Hannah Berry haladó képregényes workshopot tart, részletek az alábbi két eseményben:

Magyar vendégek


Cserkuti Dávid
grafikus, képregényrajzoló. Ha kimondjuk a nevét, valószínűleg mindenki a Zwack Unicum reklám különös figuráját látja maga előtt, mivel Cserkuti számos reklám vizuális világának kitalálója, de nevéhez kötődnek olyan képregények is, mint a 8 perc, vagy a Harc a nagy úrral című Ady-vers illusztrációs továbbgondolása. A reklám és a képregény mellett gyerekkönyvek, ismeretterjesztő kötetek illusztrátora. Alfabéta-díjas, Hipnózis-díjas, Golden Effie-díjas.

Marjai Petra Lilla grafikus, animációs filmek készítője, képregényrajzoló. Számos projekt arculatának tervezője, kivitelezője, zine-ek, poszterek, flipbookok fűződnek a nevéhez. Marjai Petra Lilla a MOME után Belgiumban végezte tanulmányait, és ott került közel a képregényhez, ennek a hatásnak egyik kiváló lenyomata lett az Eki & Coco című képregény is.

kerpregenyunnep.jpg

Cserkuti Dávid, Marjai Petra Lilla, Marabu, Oravecz Gergely

Marabu karikaturista, képregényrajzoló. Könyvtár és magyar irodalom szakon végzett, majd a nyolcvanas évektől teljesen a rajzolás felé fordult. Készített képregényt is, de a kilencvenes évektől leginkább közéleti témákkal foglalkozik, comic stripjei, karikatúrái rendszeresen jelennek meg napilapok hasábjain. Többszörös Alfabéta-díjas, emellett megkapta a Pulitzer- és a Korcsmáros Pál-díjat is.

Oravecz Gergely illusztrátor, képregényrajzoló. Fontos témái az önreflexivitás, önéletrajzi témák, az alkotói folyamat ábrázolása, miközben egyre inkább előtérbe kerülnek a társadalmi témák is művészetében. Készített már képregényt a Faith no more együttesről, egyre több gyerekkönyvet illusztrál, illetve az underground Q KépregényÚjság egyik szerkesztője. Többszörös Alfabéta-díjas, és megkapta a Műút nívódíjat is.

Forrás: Képregényünnep

süti beállítások módosítása